Balancer

Un relat de: Antònia Puiggròs Muset
Ofici que consisteix en l’ús de les balances per pesar les vivències personals, familiars, laborals, veïnals, etc, de qualsevol persona o comunitat i que té el seu origen en un camp d’arbres fruiters on una poma àcida va desequilibrar la balança primigènia.
Ser balancer és un ofici honorable que comporta una notable responsabilitat. Del resultat de les seves mesures se’n deriva la valoració global que s’assigna a cada persona o col•lectiu al final del seu periple vital: De gran utilitat, Útil, Apte, D’escàs valor, Insignificant o Perillós.
Totes aquelles persones , entitats, pobles o nacionalitats que reben una valoració negativa són condemnades a l’oblit, no així aquelles que reben una valoració positiva que són més o menys honorades en funció de la valoració rebuda. Només a un nombre excepcionalment petit d’aquelles que reben la valoració de “Perilloses in extremis” se’ls permet ser recordades amb la finalitat de ser exposades “in eternum” al judici de la història.
Per la seva naturalesa intrínseca, l’ofici de balancer requereix notables qualitats físiques, morals, intel•lectuals i socials. Només un nombre reduït d’aspirants aconsegueix plaça després de superar, i si cal, eliminar, la resta d’aspirants.
Físicament,cal que un balancer sigui fort i delicat alhora ja que algunes de les vivències que li cal pesar són enormement feixugues i d’altres fràgils com l’ala d’una papallona. Intel•lectualment cal que sigui especialment perspicaç, doncs no són poques les persones o els col•lectius que intenten fer passar bou per bèstia grossa amb l’objectiu de que es pesin com a vivències d’esforç, dolor i sacrifici, aquelles que només ho són de gaudi, o aquelles generades per l’entorn o l’atzar i viscudes amb una actitud deplorable. Moral i socialment, la qualitat més notòria de les que ha de gaudir un balancer és l’empatia, doncs fins i tot els actes més execrables i les accions més nobles es poden veure atenuats per circumstàncies adjacents i subjacents.
Més enllà del treball de cada dia , dos són els factors que endureixen fins a límits incommensurables la tasca dels balancers. Un és la necessitat de ser discrets, han de vestit de manera anodina, amb colors neutres i a l’ús de cada època per allò d’allà on vagis, fes el que vegis, i no expressar mai opinions personals controvertides. L’altre és l’imperatiu de no permetre que ningú, ni la seva pròpia família, sàpiga quina feina fan, doncs la contaminació de dades generaria una problemàtica d’extrema gravetat.
És aquest secretisme el que ha contribuït a crear a l’ entorn dels qui fan aquest ofici tota mena de creences, òbviament malintencionades, com les que dubten de la seva existència o les que es qüestionen la seva honorabilitat amb la pregunta: “Qui pesa al balancer” ?

Comentaris

  • Sorprenent[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 16-10-2012 | Valoració: 10

    tot el que s'aprèn llegint, en aquesta finestra, als estimats amics. No sabia jo que l'ofici de balancer precisés de tantes qualitats físiques i morals, de tant tacte, discreció, ull clínic i no sé quantes coses més. Crec que jo no serviria per a balancera. Més que res perquè em deixo empandar fácilment per manca de malícia, qualitat que també deu de ser necessària en aquesta professió tan interessant.

    M'ha agradat força aquest relat tan ben escrit i descrit.

    Petons

  • Sincerament,[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 07-10-2012 | Valoració: 10

    mai se'm hauria ocorregut definir la paraula "balancer" sota aquest concepte, coneixia la paraula com a fabricant de balances o fins i tot en el que te que veure en l'ofici de pesar els metalls abans i després de fer les monedes, quan treballa en les cases de fabricar-les.
    T'he de dir per això, que ho descrius d'una manera certament original i interessant.
    M'agradat llegir el teu escrit.
    T'agraeixo el comentari que em fas a VIURE EN LLIBERTAT. Tot i que pot crear un dubte, la meva intenció vol expressar que no ens volem sentir lligats de mans, volem ser lliures, volem viure sota el nostre propi criteri sobre la llibertat, no sota la disfressa que ens volen fer creure "al solucionant-se" la vida donant-nos pa i aigua, no ho veus així?
    Una abraçada Antònia i fins la propera lectura.

    Gemma

  • Un mot més[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 04-10-2012 | Valoració: 10

    M'encanten els mots nous, poc coneguts i desconec si balancer existeix o no. Bé, ara sí que existeix; tu l'has creat i definit perfectament, amb una explicació fantàstica, divertida, plena d'exemples per a fer-la més entenedora, raonada i amb una darrera pregunta a l'aire que moltes vegades ens hem qüestionat: qui jutja al jutge? La resposta és molt senzilla, crec: qualsevol ho pot fer. Una forta abraçada Antònia.

    Aleix

  • LIBRA[Ofensiu]
    Caram caram | 26-09-2012

    Apreciada Antònia, honorabilitat i discreció marquen la diferència, auguro molta feina als balancers de balancers, tan de bo s’exigeixi seny per accedir a aquest grau. Valoro molt positivament la teva aportació.

  • Original[Ofensiu]
    Atlantis | 26-09-2012

    divertit, amb molta imaginació.

    No seràs pas un balancer?

Valoració mitja: 10

l´Autor

Antònia Puiggròs Muset

49 Relats

148 Comentaris

40585 Lectures

Valoració de l'autor: 9.96

Biografia:
Vaig nèixer l'any 57 a les envistes de Montserrat. No sóc pretenciosa al dir que he estat una digna lectora, però no vaig començar a escriure de manera regular fins ara fa un any. I m'encanta!
També m'agrada passejar pels camins rurals, la natura m'asserena, i pels carrers plens de gent i de llums.
Passo molt bones estones llegint els vostres relats, desitjo que us agradin els meus i agraeixo d'allò més els vostres comentaris.
Ah! Em dic Antònia i Escandalós no és un pseudònim que s'avingui al meu caràcter sinó el nom del personatge del meu primer conte: L'Escandalós i l'avi Pau.