Ajaguts

Un relat de: T. Cargol

No és que vagin bruts, que en van, com molts altres, que tampoc van prou nets, però potser vagin més moderns.
No és que gastin roba antiga o barata o d'esport a des-temps o amb roba de segona ma - quina diferència hi ha entre la roba usada i la de segona ma? -.
No és que hagin begut, quants ho fan a tothora? O prenguin begudes alcohòliques barates com la cervesa o el vi de poca qualitat - que seria aleshores del calimotxo juvenil?-.
No és que siguin a l'exterior en un banc, els joves també s'hi posen tot sovint.
Ni que siguin els mateixos gairebé sempre, qui no s'ajunta principalment amb els seus amics?
No és que siguin ja un pel grans per seure en un banc perquè els iaios també s'hi posen a prendre el sol amb la mangala entre les mans.
És difícil resumir-ho! Com diuen els matemàtics, comparteixen una combinació linial de tots aquests i d'altres trets i el vector acaba sent de components zero en totes les dimensions.
No és que no tinguin prou esperança: als depressius no els en sobra i no són pocs.
No és que no tinguin diners, com si en regalessin!
No és que la gent els detecti i miri malament, que la policia en desconfiï, que es facin algun porret, que no vagin al cine, ni llegeixin - tanmateix, quants llibres es venen al cap de l'any? -
No és tot això sol.
No és que no tinguin fills, que ningú els preocupi; no és una mirada nua d'esperança ni futur: tenen potser futur els joves i be viuen?
No és que facin olor de suats ni que beguin havent begut, asseguts al banc esperant que una lenta borratxera se'ls endugui a poc a poc...és que s'han condemnat a ells mateixos al fracàs.
No és només el fracàs, molts també fracassen, però és desprès de revoltar-se.
No és que ningú els doni una ma - ningú no els hi dona -; no és que estiguin en un mal moment - qui hi són -; és que els han robat la confiança per ser.
El que passa és que els han convençut - amb la seva necessària col·laboració - que el seu destí és romandre asseguts, ajaguts i sotmesos.

Comentaris

  • Sense esperança[Ofensiu]
    surina | 12-08-2008 | Valoració: 10

    Potser no queda cap llum quan la llum s'acaba?
    no hi ha cap esperança quan hom queda ajagut?
    És molt tis però molt maco. Felicitats!

  • Paradis proper[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 15-04-2008 | Valoració: 10

    Hola;

    Tenim tantes coses boniques prop de casa !

    Gràcies pel comentari.

    a coneixercatalunya.blogspot.com podras veure imatges

  • Clar de lluna | 24-02-2008

    ...primer de tot, felicitats pels 100 relats!

    El final m'ha agradat molt, el text també, però hi ha algun punt que m'ha costat llegir per l'estructura de la frase (opinió personal), però la idea és molt bona i la comparació matemàtica excel·lent!

    Res, que et continuaré llegint!

    Una abraçada!

  • hi ha futur un cop caus al buit?[Ofensiu]
    betixeli | 16-10-2007

    Llegint el teu relat m'he traslladat a les tardes de tornada de l'escola, passant per sobre de Diamant i creuant Virreina. Amb els companys de camí sempre comentàvem les estrafolàries maneres del Senyor Don Fèlix i els seus colegues Don Simons, més d'una vegada haviem arribat a entaular-hi conversa, per a riure més que per aprendre, però quan els enganxaves algun dia que per casualitat havien recuperat la lucidesa, podies entreveure que allà dins d'aquells cossos amanyagats i perduts hi havia algú que havia estat persona, i qui sap...ho podria tornar a ser?

  • déu n'hi do![Ofensiu]
    ANEROL | 04-09-2007 | Valoració: 10

    ´l'he de tornar a llegir

  • Un relat diferent...[Ofensiu]
    rnbonet | 21-08-2007

    ... i sorprenent alhora: prosa amb estructura de poema, implicacions filosòfiques, detalls impressionistes, mirada atenta i llastimosa envers els desarrelats i marginats, conscienciació social, acabament redó.
    Salut, amic! I rebolica!

Valoració mitja: 10