ADÉU ESPANYA, AMB REI O SENSE REI.

Un relat de: Tomàs-Maria Porta i Calsina
Em costa d’entendre que hi hagin monàrquics, és a dir, persones que defensin que el cap d’un estat ha de ser una persona, no triada pels ciutadans sinó en virtut d’una herència familiar. Em sembla evident que això pot dur a aquest comandament a sonats, barruts, ignorants, idiotes, penques etc...i l’història ens demostra que això moltes vegades ha estat així. Però és que, a més, és una injustícia: per quins set sous el Felipe ha de ser rei i jo no? O el veí d’abaix, que és tant bona persona i tant conciliador que hem posat una estàtua en honor seu a l’escala com a veí model.

La monarquia és una institució anacrònica i cara. A més, com que els reis viuen en el luxe, més aviat solen donar mal exemple a la població. I més aviat solen ser arrogants. I més aviat es solen pensar que ho tenen tot permès, perquè de fet ho tenen tot permès amb la llei a la mà.

Ara bé, crec que els independentistes catalans no hem de perdre ni mig minut amb la controvèrsia de la monarquia o la república espanyola. No crec que ens hi haguem d’involucrar gens ni mica. Ja tenim una experiència històrica en la que se’ns va voler vendre que una Espanya republicana seria una mena de paradís per a Catalunya i el cert és que es va aconseguir una petita autonomia torpedejada per totes les institucions de l’estat. És a dir, si fa no fa el mateix que tenim ara. Nosaltres el que necessitem és tenir el nostre propi estat per a prendre les nostres pròpies decessions i disposar dels nostres propis recursos. I tot el que ens desvii d’això no ens convé.

Se suposa que hauria de dir alguna cosa del Juan Carlos. Molt bé. Fou triat i educat pel dictador Franco. Va començar a regnar relativament pobre i en 39 anys de regnat s’ha fet riquíssim, molt sovint de manera tèrbola. Quan no sabia que fer anava a matar óssos i elefants tot i que presidia una associació protectora d’animals. Va muntar i desmuntar el 23-f per treure’s de sobre Suárez. Mai no m’ha caigut bé, francament. I encara menys penso que li hagi d’estar agraït per res.

Comentaris

  • Bones reflexions.[Ofensiu]
    unicorn_gris | 06-06-2014 | Valoració: 9

    Estic molt d'acord amb tu.

    Ens hauria de regnar algú escollit per votació, no per tradicions familiars, encara que fós amb una carta magna que garantís drets i deures.

    A més, a mi el rei mai m'ha caigut bé com a persona, i menys en els últims temps. Penso que és un pocavergonya i un cràpula.

    és clar que si l'alternativa és que ens mani l'Aznar com a president d'una república, com alguns volen... a veure si el remei seria pitjor que la malaltia.

    Bé, ens veiem per Relats, salut.

Valoració mitja: 9.67