Pols d'estrelles

Un relat de: rnbonet


Comença el contacontes, fent dos personatges i dues veus :
-Això era i no era…No, amics!, ja anem malament; si era, era; i si no era, no era… Però ser i no ser a la vegada… Veritat és i de la bona!; tota la raó del món mundial! Si no recorde malament, que vol dir si recorde bé, no començaven així els contes? Home, si tu ho dius! Aleshores, tornem-hi? Va de nou! A veure aquest començament: A una de les muntanyes més apartades del país de Pamplidòfolis, per allà la Catximbamba, vivia un vellet de barba blanca que no s’afaitava només que tres vegades cada any, i de manera ben estranya. Sabeu quan? I com? No voleu endevinar-ho? SÍ? No? Doncs el primer cop, pel seu aniversari, el dos de gener. I deixava ben polida la part esquerre de la cara, just fins el clotet de la barbeta mentó; la segona vegada, per mitjans març, arrasava els pèls de la part dreta poblada com una selva tropical; i la tercera, tots els anys vespres abans de la celebració del sant Joan,que com sabreu, és el dia.....
Aquesta vegada, però, feia un afaitat complet, de dreta, d'esquerre i de centre.. Un pam de pèl grisós i blanc deixava al terra de l'esquifit habitacle on tenia la seua llar. Sense foc, que el pobre era més pobre....! Una taula corcada per ací, tres esparracs i mig al llit; quatre cadires, de les quals tres amb dues potes...Era tan pobre, tant, que ni les rates li feien companyia!Tenien poooor de morir-se de fam!
I en aquest moment, quan les caretes dels infants mostren el màxim interés, apareix la contacontes. Els llums perden intensitat, i ella, amb veu fluixeta:
-Ara, ens traslladem a Cafís, un xiiiicotet planeta amb forma el·líptica. Fixeu-vos si és menut, que només té un camí de circumval·lació i un senderol. Què són pocs, minsos? Què va! Va sobrat de mitjans de comunicació per terra... perquè el planeta està deshabitat. I per què catximbes autovies, carreteres, vies de tren i altres mandangues a un lloc on ningú no viu? Seguim.. Com és normal, els caminàs de circumval·lació dona la volta al planeta i, en un punt determinat enllaça amb el senderol que us he dit abans i que mena cap un pujol que quasi domina tot el territori cafisser
En dies clars, ben clar! Aquest tossalet porta el nom de Migarmut.
Qui ha alçat el dit fa uns moments? Seguim! Ho aclarirem al final. Cafís té un magnetisme estrany, diferent al de la resta dels cossos celestes coneguts, segurament conseqüència de la forma estranya del planeta. Aquesta força el fa atraure pols d'estrelles. Una pols finííííssima, d'un color daurat amb tonalitat rogenques i verdoses.
I tenim de fons els colors anomenats, polsim de llums mentre es fa de nit. I apareix, amb les primeres llums d'albada, el personatge masculí:
-I sabeu perquè s'afaitava completament vespres de sant Joan? Difícil us ho pose! Doncs perquè havia descobert un secret que... Uiiii! Em sembla que avance massa la història!
Seguim, però! Rebobinaaaant ja! Ara! Sis hores abans de la mitjanit del vint-i-tres de juny, el nostre personatge amania el velocíssim coet transbordador -una mitja horeta de feina-, s'hi instal·lava al seient adaptat especialment per tenir a l'abast tooooots els comandaments de la nau, i enfilava el viatge de quatre hores i tres quarts de durada a velocitat supersupersònicalluminària, cap el planetoide Cafís. Per tot equipatge i queviures, només unes espardenyes d'espart ben gastades dintre una bossa de plàstic.
Amb quina intenció el viatge? Ah! Quina utilitat les velles espardenyes? Misteri! Misteri que descobrireu si esteu atents a les explicacions de la meua companya.

Canvis de llum. Ara sí, ara no! Negre i...xaf! Tots dos en escena. Ella porta una guitarra.
-I mentre durava el viatge, el nostre protagonista cantava aquesta cançó. (Canten tots dos) :
D'embalum,
balum, balum, balum,
ben poc!
Estels llestos
i a la fosca.
Tosca, tosca; mosca tosca:
tot un clam!
Nit de Sant Joan,
nit pregona!
Ona, ona, ona
de Cafís i d'espardenyes;
sense grenyes!
Barba gastada, pixum de cabra.
Abracadabra!
Tot seguit, resumim i acabem, que el temps se'ns tira al damunt, i cal sopar encara. Aquell vellet de barba blanca havia descobert que amb la pols dels estels que arreplegava amb les velles espardenyes caminant per la superfície de Cafís la nit de Sant Joan, pols ben espolsada a la bossa de plàstic, -plas,plaf,xof,xum,plas!- podia guarir mitjanes malalties terrestres com la tos ferina, la grip, l'enveja, el malfiament...
I amb veu suau:
- Xiiiiistt! No ho digueu a ningú, però a hores d'ara experimenta com curar-ne de més greus!

Comentaris

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Enhorabona!

    Aquest conte, presentat al “Concurs ARC de Contes Infantils 2012. Les estrelles”, ha estat seleccionat per formar part del recull que l'Associació de Relataires en Català publicarà (edició prevista per a finals d’aquest any).

    En breu ens posarem en contacte amb tu via correu electrònic.

    Gràcies per la teva col•laboració,

    Junta de l'ARC (Comissió Concursos)

  • enllaços (i 2)[Ofensiu]
    Anaïs | 25-05-2012

    Perdó, és anais1978@yahoo.es

  • enllaços[Ofensiu]
    Anaïs | 25-05-2012

    Ho sento, ara mateix no te'l puc fer perquè hi ha una especie de persona boicotejant una mica. Vols, si us plau, enviar-me un correu a
    anais@yahoo.es

    i t'explico com es fa.

    Anaïs

  • M'agradaria[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 22-05-2012 | Valoració: 10

    no haver abandonat el teatre per poder interpretar un dels personatges d'aquest genial conte.
    Tal vegada pensaràs que he buscat els tres peus al gat però quan dius que no tenien camins ni carreteres perquè no hi passava mai ningú , m'has recordat aquells aeroports de la península que tan sols serveixen perquè uns quants polítics , sense cap mena d'escrúpols, s'hagin omplert les butxaques.
    M'ha encantat el teu conte, Ramon ! És magnífic de fons i forma .
    Una abraçada.

  • Marrec i bocabadat.[Ofensiu]
    Carles Ferran | 19-04-2012

    M’ha encantat la forma d’explicar el conte, m’he vist marrec i bocabadat a la plaça del poble seguint les peripècies dels actors i de l’argument. M’ha tornat la màgia dels espectacles de la infantesa.

  • Uaaalaaaaaa!!![Ofensiu]
    allan lee | 19-04-2012

    Ja tenia ganes de llegir un relat nou del mestre!!
    Gràcia i màgia en les teves paraules. Un conte originalíssim i que atrapa per tot arreu. Fantàstic! El conte, i que ens tornis a penjar per aquí.

    Una abraçada

    a

  • La pols de la barba[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 19-04-2012 | Valoració: 10

    Tota la meva admiració, xiquet! He gaudit com una mona de xocolata llegint el teu relat. Tant pel que dius com pel com ho dius. L'espontaneitat, la creativitat, el llenguatge tan precís, tan ric i tan lluminós que utilitzes captiva ja des de bon principi. Un regalàs per Sant Jordi aquest relat teu. Una molt forta abraçada!

    Aleix

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1589 Comentaris

357325 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!