Màgia d’una nit d’estiu

Un relat de: Shaudin Melgar-Foraster
Darrere la Gemma la casa es retallava sota un cel ja blau fosc. Els pares s’estaven uns dies a Barcelona, la germana era amb les amigues a la piscina i l’avi s’havia quedat adormit al sofà. Ningú no s’adonaria de la seva absència. S’endinsà entre els arbres. Al bell mig del bosc, la cova s’obria com si la paret de roca fes un gros badall. La Gemma s’hi ficà i, tot d’un plegat, un drac de color groc es posà bé les ulleres i li va somriure.

El drac i la Gemma eren amics i es trobaven a la cova per explicar-se històries. El drac havia viscut en aquella mateixa cova, enmig de les muntanyes i boscos del Montseny, d’ençà dels temps dels cavallers amb armadures que li feien la vida impossible. I, és clar, en sabia moltes d’històries amb tants anys com havia viscut. La Gemma, per la seva banda, li contava històries de cada dia.

–Avui el mixet s’ha fet pipí a les sabatilles de la meva germana –li explicà, aquella nit, la Gemma al drac– i ella m’ha dit que si no li canvio més sovint les serradures el regalarà a algú.

El drac agafà la Gemma i l’assegué sobre una taula on hi havia un llibre voluminós.

–No pateixis que no el regalarà –li digué mirant-la per darrere les ulleres– La solució és molt fàcil, petita: canvia les serradures més sovint.

La Gemma va somriure. És clar, quina solució tan fàcil! Aquell drac la sabia llarga. Ja tranquiŀla, mirà el llibre.

–Què és? –preguntà, tot allargant la mà cap al llibre.

–Històries antigues d’aquestes rodalies, com les que jo t’explico –el drac apartà la mà de la Gemma–. Però no toquis aquest llibre perquè és màgic.

–Màgic! –la Gemma obrí un ulls com unes taronges– Quina màgia fa?

–Doncs és ple d’iŀlustracions i si et concentres en alguna hi vas a parar.

–Oooooh! Com m’agradaria anar dins d’un dibuix.

–No t’ho aconsello pas, alguns són d’éssers malèfics –el drac enretirà una mica el llibre per precaució–. Avui, però, t’explicaré una història que encara no saps: sobre les dones d’aigua.

–Les dones d’aigua?

–Sí. N’hi havia força aquí al Montseny, però no sé pas si en queda cap. I abans de començar, que et semblen unes galetes de xocolata? En tinc unes d’allò més bones.

La Gemma va fer que sí amb el cap. El drac se n’anà cap al fons de la cova movent-se una mica encarcarat (era molt vell i s’encarcarava fàcilment). La Gemma va esperar asseguda a la taula, tot gronxant les cames. Es girà cap al llibre. Estirà el braç i amb un dit va recórrer la coberta de pell. Sentia una gran curiositat, però no es decidia a obrir-lo... fins que l’obrí de cop. Va tancar els ulls. N’obrí un una miqueta i passà algunes pàgines. Estava escrit a mà amb unes lletres molt boniques, i les iŀlustracions eren fetes amb molts vermells, daurats i blaus intensos. L’ull mig obert de la Gemma veia criatures dibuixades que feien por i la nena no s’hi entretenia gens. Al fons de la cova se sentia el drac obrint armaris –no devia saber on havia posat les galetes. La Gemma s’aturà en una pàgina amb una iŀlustració que no feia por: era el dibuix d’unes dones molt joves i molt boniques que es banyaven en un gorg sota la lluna. La nena obrí l’altre ull i contempla la imatge. Semblaven tan contentes aquelles noies, les unes rentant la roba, les altres capbussant-se. Allò devien ser les dones d’aigua...

La Gemma s’adonà d’una brisa suau que li esbullava els cabells i d’una forta olor a molsa, sentí rialles i un esquitx d’aigua li arribà a la cara. Es trobava sota la lluna a frec del gorg amb les dones d’aigua. Havia anat a parar dins de la iŀlustració! Les noies d’aigua la van veure i arrufaren les celles. No semblaven gens contentes de tenir-la allí. Esverada, la Gemma es va girar i va córrer per dins del bosc, tan de pressa com podia, fins que es donà un cop al cap amb una branca. Va fer un esbufec i mirà al seu voltant: es trobava a casa seva, s’havia despertat al sofà! Al seu costat l’avi dormia sota una flassada groga i amb les ulleres encara sobre el nas. A la cuina se sentien les rialles de la seva germana amb les amigues. Oh, quin descans, tot havia estat un somni!

Alleujada, s’aixecà del sofà i anà a la cuina. Li venien de gust unes galetes de xocolata. Tot i que potser la seva germana i les amigues se les haurien acabat, perquè quan tornaven de la piscina es menjaven tot el que trobaven. Entrà a la cuina i es quedà amb la boca oberta mirant les noies. Sobre la taula reposava la capsa de galetes, ben buida, ni una galeta quedava; se les havien menjat totes la germana i les noies d’aigua.

Comentaris

  • Bon relat[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 13-07-2016 | Valoració: 10

    Tens Màgia en els mots

  • M’has fet somriure de bell començament...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 01-01-2012 | Valoració: 10

    ... Un drac amb ulleres! M’has recordat un conte del meu nét Visca la verdura i la lectura! en el que el drac porta ulleres i a més a més és de color vermell...
    Després, ja he recordat que l’havia llegit en el seu moment.
    Bon any Shaudin! Quedo... quedem esperant noves històries teves. Aquesta ja té un cert temps.
    —Joan—

  • RECORDATORI[Ofensiu]
    nuriagau | 11-12-2011

    En aquesta ocasió no he vingut fins aquí per deixar-te cap comentari al relat, tan sols un recordatori. El proper 17 de desembre, a les 12 h, a l’Auditori Tecla Sala (Av. Josep Tarradellas 44 , L'Hospitalet de Llobregat) tindrà lloc la presentació del llibre Criatures Fantàstiques del que ets coautor amb aquest conte.

    Un cop finalitzada, alguns dels relataires, autors o no, infants o adults anirem plegats a un restaurant que tindrem obert únicament per a nosaltres. Serà un espai fantàstic perquè les criatures lletraferides puguem compartir un dinar plegats. Per poder gaudir d’aquesta oportunitat, cal que passis pel fòrum i facis la reserva deixant el teu missatge a l’enllaç que apareix a continuació, si és que no ho has fet ja.

    Per a les FÀNTÀSTIQUES CRIATURES que vulguin dinar plegades el dia de la presentació CRIATURES FANTÀSTIQUES

    Ah! Cal que especifiquis el segon plat (si ets adult) o el menú sencer (si ets una criatura fantàstica).

    Desitjaria que ens veiéssim dissabte vinent!

    Núria Gausachs

  • Realment, és una llàstima[Ofensiu]
    Josoc | 05-12-2011

    que les nostres ocupacions ens deixin tan poc temps per participar a relats. Sembla que tant tu com jo quan hi entrem ens sentim contentes d'haver-ho fet. M'ha encantat (mai millor dit) les teves dones d'aigua. Jo conec les d'Arbúcies, tu també? És un lloc que visitàvem en família cada estiu, quan els meus fills eren petits.

  • Quina alegria[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 04-12-2011

    tornar a veure't per Relats !

    Ai la feina ! Ens queixem si no en tenim però massa tampoc és convenient.
    Espero que no sigui una tornada esporàdica i que puguem

    gaudir dels teus magnífics relats.
    Gràcies pel teu carinyós comentari, Shaudin.

    Una molt forta abraçada.

  • es que m'hi trobo[Ofensiu]

    llegint els teus relats és molt fàcil identificar-se amb el o la protagonista.

    Es llegeix a gust i s'acaba abans d'hora.

    ¡hola, he estat un temps desconectada, ara ja torno a llegir els vostres relats.

    montserrat.

  • es que m'hi trobo[Ofensiu]

    llegint els teus relats és molt fàcil identificar-se amb el o la protagonista.

    Es llegeix a gust i s'acaba abans d'hora.

    ¡hola, he estat un temps desconectada, ara ja torno a llegir els vostres relats.

    montserrat.

  • M'ha agradat molt[Ofensiu]
    Josoc | 27-07-2011

    i m'ha fet pensar en un relat meu titulat "Buscant la cova". No es poden comparar l'un amb l'altre, el teu és una preciosa fantasia i el meu pretén ser real, però la simple meció de la paraula COVA me'ls ha fet relacionar i m'ha impulsat a tornar a publicar a RELATS, cosa que feia temps que no feia. Gràcies!

  • Hola Shaudin ![Ofensiu]
    Nonna_Carme | 07-07-2011 | Valoració: 10

    El teu conte palesa , un cop, més que ets una exquisida mestra en l'art d'explicar històries i de compaginar dos mons diferents.Màgia?, Realitat? Somni.
    N'esperem més.!
    Una carinyosa abraçada

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Enhorabona!

    Aquest relat, presentat al “Concurs ARC de Contes Infantils 2011. Criatures fantàstiques”, ha estat seleccionat per formar part del recull que l'Associació de Relataires en Català publicarà dins la Col•lecció Relataires (Editorial Meteora).

    En breu ens posarem en contacte amb tu via correu electrònic.

    Gràcies per la teva col•laboració,

    Junta de l'ARC

  • Una cosa[Ofensiu]
    ,hv,hb,jvjhjhl | 26-06-2011

    He firmat amb el pseudonim.significa ,,clara ginerva emma montserrat Schweizer. els noms que mes m,agraden...excepte cecilia, pero aquestcsera el mel reservo per si tinc una filla!

  • Ola soc la Bel[Ofensiu]
    ,hv,hb,jvjhjhl | 26-06-2011 | Valoració: 8

    esta molt be, pero el drac, es un somni? Perdonables faltes, peroves que escric amb un iPad i no se gaire com va!

  • Un conte per la nit de Sant Joan [Ofensiu]
    panxample | 25-06-2011

    Ja està? s'ha acabat? és nota que podria tenir dos mil caràcters més.

    M'agrada molt.
    Avant

  • Paral.lelismes[Ofensiu]
    Unaquimera | 20-06-2011 | Valoració: 10

    Després d’uns dies amb problemes de connexió i d’altres circunstàncies, avui he pogut tornar a connectar-me, entrar a RC, i per tant, a llegir-te.
    M’alegro tant d’haver-ho fet i d'haver passat per aquí!
    D’aquesta manera, he pogut gaudir d’aquest deliciós conte, màgic i realista a l’hora, on drac i àvia comparteixen quelcom més que ulleres i coloraines sota un títol ple de referents clàssics, i on dones mítiques i noies actuals es mullen i esquitxen a aquesta lectora de somriures.

    Bons paral.lelismes, ben portats!
    Crec que resulta evident que t’ho has passat bé escrivint-ho... a que si?

    T’envio una abraçada encara de primavera passada per aigua,
    Unaquimera

  • Somni de infantesa[Ofensiu]
    Gemma C.O. | 14-06-2011

    Que bonic Shaudin !! Aquest conta reflexe un dels meus somnis de petita, poder entrar en algún conta, on la gent és feliç i no hi han perills "relas". Et felicito i espero que sigui escollit. No puc però, deixar passar que m'agradat molt que la nena dugui el mu nom, no n'hi ha de contes on la protagonista es digui Gemma. A reveura.

  • Però, qui s'ha menjat les galetes de xocolata?[Ofensiu]
    nuriagau | 13-06-2011

    M'ha agradat aquesta història i no només perquè està molt ben narrada, no. Crec que un dels encerts del conte incorporar un dels desitjos més comuns entre els infants: entrar dins d'una il.lustració.
    Celebro participar amb tu al Concurs de Contes Infantils de l'ARC.
    Núria

  • M'agradaria...[Ofensiu]
    uanra | 13-06-2011

    ...ser amic del drac. Jo també tinc un conte d'un drac amb ulleres.
    uanra

  • Un conte meravellós![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 13-06-2011

    Shaudin! Però que bé m'ho he passat llegint el teu conte. Màgia i il·lusionisme a dojo. Una lliçó de bona literatura que enamorarà a petits i grans.
    Una abraçada ben forta cap al Canadà.

    Mercè

  • Fam de fantasia. [Ofensiu]
    Sergi G. Oset | 13-06-2011

    Bon relat per participar al concurs. Ondines golafres i dracs assenyats campant pel Montseny entre noies massa curioses. Talment com una rondalla de les clàssiques. Molta sort en la selecció.

Valoració mitja: 9.67