Fum-fum-fum

Un relat de: Sergi Yagüe Garcia

La meva mare em torna a preguntar:
-On eres?
Jo em nego a respondre. No n'ha de fer res, ella! Estava fart dels nadals a casa, amb tota aquella munió de familiars des del primer al vigèsim-primer grau, tocant-me la cara, els cabells, dient-me que cada dia se'm veu més espabilat, que he crescut, que he engreixat. Havia de fugir. M'havia d'amagar.
-Per què no contestes? -la mare, enrabiada.
Jo no vull dir-li res, m'és ben igual que comenci a posar-se nerviosa. Si torna a parlar-me d'aquesta manera, m'enrabiaré jo també. Que no entén, ella, que per a mi, cada Nadal, és més humiliant? Jo ja sé que no sóc normal, que sóc més gran física que mentalment, no cal que em tractin com un marrec i em facin recitar el poema de "Jo, que sóc el petitet" a la taula, havent sopat, fent-me passar per sobre dels nens que sí que ho són, que em miren com si jo fós un monstre estrany, l'Oncle Imbècil, el Cosí Retardat... la mare no em té respecte, ningú me'l té, i jo començo a odiar amb totes les meves forces qualsevol reunió familiar, en especial aquesta, tan de mentida que ningú d'ells se la creu.
Havia de fugir, per això m'he amagat al bosc, al meu cau, a la cabana que vaig fer a l'estiu amb quatre troncs ben grossos. No tindré inteligència suficient per anar al mateix curs que els altres nois de la meva edat, però tinc quatre vegades més força que qualsevol d'ells, colla de nyicris, i no necessito l'ajut de ningú per fer-me una cabana, un refugi enmig del bosc on ningú em vingui a molestar i a dir-me que si sé els noms dels reis mags, o si puc recordar la lletra del "Fum-fum-fum"...
-Contesta, Arnau!
Em rebenta quan em diu Arnau! Nau! Sóc en Nau! Agafo un got i el llenço contra la paret. Esclata en mil bocins. La mare s'espanta, i jo m'adono que acabo de fer alguna malifeta. Sento un altre cop els crits

Arnau! Nau! Arnau, on ets?

del dia que em buscaven, del dia que em vaig amagar a la cabana i els troncs es van esfondrar sobre meu. Em feia molt mal el pit

Arnau! Nau!

i em cridaven, i jo no podia contestar. No podia perquè la boca se m'omplia de sang, em feia mal cada respiració. Feia fred, i jo només podia intentar concentrar el meu pensament en la lletra del "Fum-fum-fum", en si el rei negre era en Baltasar, o en Melcior, en totes aquelles cares que em miraven amb un bri de llàstima, mirades que ara eren veus que cridaven al bosc

Arnau! Arnau! Torna, fa fred!

buscant-me, sense trobar-me.
La mare tremola i plora, i jo em penedeixo d'haver llençat el got contra la paret. Poso el meu dit a sobre de la fusta que fa servir per cridar-me cada nit de Nadal, abans que vingui tothom, aquella que llisca per sobre un tauler ple de lletres, al mig del qual hi posa oui-ja, però no sé què vol dir. Poso el dit a sobre la fusta i li demano perdó, i ella em torna a preguntar:
-On eres, fill meu?
Però jo no en sé prou, d'escriure, per poder-li explicar...

Comentaris

  • M'AGRADA TANT EL NADAL![Ofensiu]
    EULALIA MOLINS ARAGALL | 11-06-2007 | Valoració: 8

    QUE TOTS ELS RELATS QUE HI TENEN ALGUNA RELACIÓ M'AGRADEN, M'HA COSTAT D'ENTENDRE EL TEU, PERÒ M'HA AJUDAT UNA MICA ELS COMENTARIS QUE HAN FET. DESPRÉS L'HE TORNAT A LLEGIR I JA HE VIST MÉS CLARA TOTA LA TRAMA. MOLT BEN PENSAT!

  • Òndia![Ofensiu]
    Shu Hua | 13-12-2004 | Valoració: 10

    quina sorpresa! Primer en veure que el xaval tenia problemes i al final, quan veig que és un fantasma. Aquesta confusió que diu el Vicenç, em sembla l'ànima del relat i és boníssima. Treballes en 3 temps alhora: el de les trobades nadalenques (per què tots li teniu tanta tírria a les trobades familiars?), el de la mort i l'actual, com a fantasma. Dius que va llençar el got però no expliques quan, jo em penso que és viu i resulta que ho fa en fantasma.
    No em quedn més paraules. NOmés una: perfecte.
    Una abrçada
    Gloria

  • FERM CANDIDAT[Ofensiu]
    Marc Freixas | 08-12-2004 | Valoració: 10

    Perquè també tu ets un ferm candidat a guanyar el concurs Sergi!!

    Enhorabona per aquest FUM-FUM-FUM.

    Tens el meu vot.

    UNA ABRAÇADA!!

    Cuida't!!

  • Remota inspiració[Ofensiu]

    "psicologicomoniana"? M'ha fet pensar en el concepte de sociòpata del mestre Biel Martí.
    "Soroll de fons" estava bé, i crec que t'ho vaig dir (em penso), però aquest "fum-fum-fum" se situa més en aquella línia que no s'engloba en cap dels següents grups:
    - Crítica social al Nadal (consumisme, etc.).
    - Crítica a les "obligades" (què "obligades"! Sense comentes, directament OBLIGADES) trobades familiars; la resta de l'any no ens podem veure però aquest dia hem de fer un esforç per dir-nos precisament (primer amb indirectes, després directament o "a la calle si tienes cojones!") el que no ens hem pogut dir durant tot l'any (que bonica és la família).
    - Dolçor, alegria, ingenuïtat, cares amables...
    - Tristesa, penes, malencolia...
    "Soroll de fons" s'engloba, al meu entendre, clarament al segon grup. Aquest que et comento hi cabria, però té quelcom més diferent. Té aquell toc (sobretot cap al final) d'estil, si m'ho permets, Sergi Yagüe, és a dir, descripció amb cops d'efecte d'un accident (no podia parlar i li feia mal respirar, al protagonista, perquè tenia la boca plena de sang) que, tot i que interessant, no supera l'escena gore que ens vas pintar a la Psicologia de les Mones (pregunta: en narrativa, el gènere del terror és el teu fort o no tens cap fort en particular?).
    Per altra banda, hi ha certa confusió cap al final entre un abans (la cabana, que li cau a sobre...) i un després (el moment en que descrius la història, és a dir, el moment "actual" [quan tira el got i el trenca en mil trossets]). No sé si era aquesta la teva intenció o sóc jo que a aquestes hores ja no entenc els missatges del que llegeixo (ups! És clar que els alumnes catalans [fa temps que vaig deixar de ser-ho, però] van fluixos de comprensió lectora [entre altres], o sigui que si no ho he comprès massa bé, si us plau, disculpa'm i dóna'm temps ;-)
    No deixa de ser de totes maneres curiós que mentre el noi s'ofegava amb la seva pròpia sang no se li acudís pensar en altra cosa que en els Reis Mags i en el "fum-fum-fum". Dic curiós perquè no sé si interpretar-ho com una crítica als tòpics Nadalencs o com un elogi (ja que, en teoria, alleugien el sofriment del noi...)

    De moment, per l'originalitat que implica marcar la diferència respecte de tota la sèrie de relats/poemes que he llegit (juntament amb el, per exemple, del Follet Groc), et voto i et desitjo molta sort.

Valoració mitja: 9.33