El cicle de la vida [6]: Vellesa

Un relat de: Joan Gausachs i Marí

En Norbert, assegut en el seu banc, s’eixugà unes llàgrimes traïdores. Acabava d’anar a veure en Lluc, el seu amic de l’ànima, l’amic de tota la vida, i havia comprovat que en Lluc estava força tou, estava molt pitjor del que es creia... pobre Lluc!


Els pensaments d’en Norbert anaven amunt i avall, de dreta a esquerra, en tots sentits. No es podia treure del cap com havia vist en Lluc. El seu estat emocional el transportà a l’any 85, quan el senyor Planes en atenció a ell, va donar feina al Gabriel, el fill rebel, que tants disgustos els havia donat. La separació amb la Carme... Una bona noia que es mereixia algú millor que en Gabriel. Sort encara, que sempre havia deixat que els seus fills visitessin els avis. Bona noia, bona noia, la Carme...!

El senyor Planes també era molt bon home, va donar feina al Gabriel en el magatzem d’una de les ferreteries que havia obert en el decurs del temps i que aguantava en atenció al personal que hi tenia des de feia molts anys, ja que la competència amb les gran àrees era difícil.

En acabar l’any, en Norbert es va jubilar i, amb la Berta, van fer un petit viatge; feia tant de temps que no anaven enlloc... No podien anar gaire lluny, la Berta no tenia gaire salut i no era cosa de córrer riscos. En tornar del viatge varen saber que en Gabriel havia estat acomiadat. Des que estava al magatzem havia desaparegut força material... El senyor Planes no el va voler denunciar. Un bon home el senyor Planes, un bon home!
La Berta no va superar el cop, el seu estat delicat no ho va resistir, i l’home es va quedar sol...


En Norbert s’aixecà lentament i s’encaminà cap a casa. De sobte s’aturà i tornà enrere a agafar el bastó; la Natàlia, la seva filla, volia que el portés encara que ell considerés que no li feia falta. Es quedà un xic parat; on tenia el diari? Ah!, és veritat l’havia deixat a casa d’en Lluc per si es volia distreure.

Mentre caminava feixugament, les llàgrimes se li escolaven galtes avall...

—————
Escrit el dissabte, 18 d’abril del 2015 i revisat per Pilar Campmany i Piqué tot seguit.

Comentaris

  • Trist però bo[Ofensiu]
    Naiade | 18-01-2016 | Valoració: 10

    Trist, perquè pot ser real i et fa sentir la pena i solitud del pobre home. A pesar de tot es d'admirar com valora l'amistat. Això diu molt d'ell.
    Una abraçada

  • Molt trist...[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 06-05-2015

    però real com la vida mateixa, perquè a la vida també s'hi ha de comptar la mort. I lentament tot arriba, es perd la dona, els bons amics també comencen a defallir, a perdre la salut. S'esgota la vida, però els records perduren, un constant anar del present al passat, un garbuix dins la ment d'en Norbert que ha quedat ben tocat per la mala salut de l'amic.
    Un relat molt humà i bonic alhora per l'entranyable relació d'aquests dos amics inseparables... fins a la mort.
    Esperarem el desenllaç que arribarà, espero, ben aviat!

  • Els fills![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 29-04-2015 | Valoració: 10

    Sempre pensem que, un cop els fills es fan grans, la nostra missió respecte a ells ja ha acabat i ja podem respirar tranquils. Res més allunyat de la realitat! Els fills ens preocupen i ens fan patir, suposo, fins que morim.

    Suposo que ha has acabat el cicle de la vida amb aquest relat i que ara t' empatollaràs alguna altra cosa per a fer-nos gaudir de la teva prosa sempre correcta i acurada i de la teva infinita imaginació.

    Molts petons a tots

  • potser és casualitat[Ofensiu]
    Endevina'm | 19-04-2015

    prò el meu prota es diu Lluc, potser ets tu qui l'ha anat a visitar de veritat. i potser has vist a la seva infermera, o potser tan sols la pot veure ell.

    És aquest relat una manera molt lúcida, i delicada, de presentar-nos la vellesa. Els oblits, els bastons, i la gent que ens envolta. Tot ajuda a seguir vivint la vida, mentre en tenim.
    Una abraçada amic!


    F

  • El to[Ofensiu]
    SenyorTu | 19-04-2015

    M’agrada el to, el llenguatge que utilitzes, Joan, fa que els fets que narres i les persones que els protagonitzen resultin propers, emotius i, sobretot, versemblants. “... pobre Lluc!” “ ... Bona noia, la Carme!” “... un bon home el senyor Planes, un bon home”... aquests finals de paràgraf també cohesionen l’expressivitat del narrador.

  • La bonhomia[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 19-04-2015 | Valoració: 10

    Tens raó, molta gent diu "aquest és un bon home" i més encara ho diuen quan són grans. És com una forma de pacificar-se. Joan, aquesta sèrie de'n Norbert i família no la pots deixar perdre! Ha sigut una idea genial la que ens has ofert, aquesta de mostrar-nos la vida d'un personatge a través de diversos episodis. Ha sigut un plaer, malgrat la tristesa d'aquest darrer capítol, saber més coses de'n Norbert, un gran amic, com la gran persona que ho ha escrit, tu Joan. Una forta abraçada.

    Aleix

  • L'amistat...[Ofensiu]
    brins | 19-04-2015 | Valoració: 10

    Un bon relat, Joan, que ens permet retrocedir gratament fins a l'any 85, un any molt proper per als qui ja tenim una certa edat... i potser molt llunyà per a la joventut.

    Tot el que expliques sobre en Norbert i el Lluc m'agrada, però el que més m'abelleix, potser, és aquesta lloança a l'amistat que subtilment aboques en cada una de les històries. Tot parlant-nos d'altres aspectes, exaltes el valor de l'amistat per damunt de tot.

    Una abraçada,

    Pilar

  • Pobre Norbert![Ofensiu]
    Materile | 18-04-2015 | Valoració: 10

    El pendent de la vida sempre porta sorprès , tristor, patiment... Pobre Norbert! És trist veure com les persones que estimes la mort de les endur. Trist veure que et van fallen les forces i la memòria, és trist... i inevitable.
    En Norbert, gràcies a l'habilitat de l'escriptor, s'ha anat introduint, a poc a poc, dins dels lectors. Em fa pena veure que tota aquesta colla de personatges que hem creat molt aviat s'hauran mort. I què farem? Ens quedarem orfes.
    Un relat, Joan, molt ben escrit, que ha sabut estimular els nostres sentiments. Et continuo felicitant.
    Per cert, records d'en Martí que s'ho està passant molt malament.
    Una abraçada i un quants petons meus i d'en Martí.
    Materile

  • Em fan patir[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 18-04-2015

    Em fan patir aquests Lluc i Norbert, quin serà el protagonista del mes vinent? Ara que ja en sabem tantes coses, sabrà greu acomiadar-los.
    El detall del diari m'agrada molt, és un personatge més d'aquesta història que ens vas lliurant mes a mes.
    Fins al proper!

  • molt bo[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 18-04-2015 | Valoració: 10

    Com sempre un bon relat

Valoració mitja: 10

l´Autor

Joan Gausachs i Marí

124 Relats

1298 Comentaris

182916 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
   Joan Gausachs i Marí (Horta, 15/01/1942) sóc com es pot veure, un autor jove.
   En el meus inicis vaig treballar les redaccions escolars que ens feien fer en els col·legis "San Joaquín", d'Horta, i "Condal", aquell que està al costat del Palau de la Música de Barcelona.
   Més endavant, vaig col·laborar en revistes particulars que no estaven a la venda, motiu pel qual les meves magnífiques creacions han passat desapercebudes.
   De totes maneres voldria [voldria, en condicional] donar grans —més aviat seran petites— obres a la posteritat, sempre que a aquesta no li molesti.

—oO·Oo—

   Vaig arribar a Relats en Català per mitjà d'en PEP HOMAR I GIOL, del qual sóc un fidel seguidor. Després casualment, un dia, en obrir la pàgina, vaig veure, en l'apartat "Relats a l'atzar", un que em va cridar l'atenció: La Lola de Can Gasparó. Lola i Can Gasparó són dos noms molt vinculats a la meva família. De Loles, n'hi ha moltes, però que, a més a més, siguin de Can Gasparó!... Hi vaig ficar el nas. Efectivament, es tractava de la meva tia-padrina Lola Gausachs i Torelló, i la narració era feta per una néta seva: EULÀLIA MOLINS I ARAGALL, filla d'una cosina-germana, meva, de tota la vida.
   Aquestes dues circumstàncies m'han animat a penjar alguna coseta. Ho sento, ho sento!
   Ara bé: no vull pas que, si els meus relats no agraden, en Pep i l'Eulàlia en paguin les conseqüències.