'Derzu Uzala' d'Akira Kurosawa

Un relat de: mjesus

Així que començà la pel·lícula em vaig quedar immòbil a la cadira atreta per les imatges impactants i feréstegues de natura blanca; el silenci contra el fred, els boscos ombrívols i l'aigua quieta per l'hivern. Em va captivar el protagonista principal, Derzu, per la bellesa espiritual que emanava la seva personalitat.

Derzu és un caçador que viu i estima les terres de la taigà; a la regió d'Ussuri entre la Xina i Sibèria. Fa de guia a l'explorador Vladimir Arseniev, capità de l'exercit rus, un home culte que també estima la natura. Derzu l'acompanya sempre, en tots els seus viatges amb destinació a Ussuri.

«Capità, -diu Derzu amb parla senzilla- sóc feliç de respirar i viure. Sóc feliç d'escoltar l'hivern, de viure entre els arbres i els animals. Ells m'han ensenyat tot el que sé de la vida, no conec els llibres. El sol i la lluna és gent important. L'aire, l'aigua i el foc són gent forta. Jo sóc gent. Tu ets gent. I jo estimo la gent que viu amb mi.»

En la darrera estada, Vladimir, li demana a Derzu que marxi amb ell, a la ciutat. Els seus ulls estan malalts, ja és vell i no pot caçar per sobreviure. Derzu sabent com és de susceptible, igualment decideix anar-hi. Vladimir, però, veu com el seu amic està més llanguit cada dia, sembla un fantasma passejant per la casa.

«Capità, vull tornar al bosc. Enyoro tantes coses! No faig res a la ciutat. Al carrer no puc disparar, no puc plantar la tenda, no puc respirar, moriré de tristesa!»

Vladimir ho disposa tot, per acompanyar-lo a les muntanyes en l'últim adéu.
…
«Derzuuuuuu!»
…
«Mon Capitaineeeeeee!»
…

Les seves veus es perdien fent eco. Les petjades blanques dibuixaven una línia confosa amb el capvespre; el darrer viatge de Derzu.

Em va commoure la relació que estableix Derzu amb la natura que l'envolta, imponent i salvatge; la relació d'amistat incondicional que neix amb Vladimir, una amistat lliure i gran, com les arrels que s'escampen sota els boscos ombrívols.
Una història que no podré oblidar per anys que passin.



Comentaris

  • Llibre | 10-10-2007

    Tens tota la raó: la pel·lícula d'en Kurosawa és una gran pel·lícula. De les poques que, per al meu gust, aconsegueixen reflectir tota la força i la poesia que hi ha en el llibre d'origen, en aquest cas escrit pel mateix explorador rus Vladimir Arseniev.

    Per a mi, tots dos, llibre i pel·lícula, són referents de capçalera. Em van encantar.

    Els trets que has remarcat són vitals, en aquesta història: l'amor i respecte per la natura, amb la qual en Dersu Uzala hi conviu en estreta harmonia; l'amistat que es crea entre tots dos, també farcida de respecte i alhora lliure i compromesa l'un per a l'altre...

    I m'ha agradat el paràgraf que has triat perquè delimita i exemplifica molt bé aquest relat teu:

    Capità -diu Dersu amb parla senzilla- sóc feliç de respirar i viure. Sóc feliç d'escoltar l'hivern, de viure entre els arbres i els animals. Ells m'han ensenyat tot el que sé de la vida, no conec els llibres. El sol i la lluna és gent important. L'aire, l'aigua i el foc són gent forta. Jo sóc gent. Tu ets gent. I jo estimo la gent que viu amb mi.

    Sovint les coses més senzilles, les manifestacions més òbvies, són les més valuoses.

    Un petó,

    LLIBRE

    PS.- Gràcies per compartir la vetllada d'ahir. I gràcies per tant. Per tot.

  • No m'estranya[Ofensiu]
    Unaquimera | 29-07-2006 | Valoració: 10

    gens que resultés guanyador del repte, aquest preciós relat!

    Desenvolupes una narració molt efectiva, senzilla en la forma i emotiva en cadascuna de les seves frases, ben col·locades i harmonitzades entre si per composar alguna descripció molt plàstica i aprofundir en determinats moments en sentiments ben apuntats.
    Posats a assenyalar petiteses, alguna qüestió de puntuació m'ha resultat curiosa... El conjunt, però, resulta ben evocador!
    M'has provocat tot un allau de records!

    Fins aviat, tornaré a passar per llegir-te una mica més! Entretant, rep una abraçada estiuenca,
    Una quimera

  • Akira és un geni![Ofensiu]
    Arbequina | 16-07-2006

    I els seus personatges encomiables. Sí, de tots, Derzu és el més inoblidable.
    T'agraeixo el relat, doncs m'has recordat una de les meves pel·lícules preferides, que, gràcies a tu, veuré demà mateix altre cop.

    Una abraçada.

    Arbequina.

  • Una història preciosa[Ofensiu]
    Filalici | 14-07-2006

    Encara no he vist la pel·lícula, la tinc a punt, esperant al moment adient en que tingui unes hores per a gaudir-ne amb calma, sense res més al cap. Fa uns anys vaig tenir el plaer de llegir el llibre de Vladimir Arseniev, i em va emocionar molt.

    M'ha agradat molt recordar aquí al Dersu, la seva armonia tan intensa amb la natura, la seva bondat i generositat incondicionals. El descrius tal i com jo el recordo, i amb la mateixa admiració. Moltes gràcies.

  • tres vegades[Ofensiu]
    Melcior | 12-07-2006

    l'he vist , costa de veure pelicules així, la balada del Narayama també es impresionant.
    Endavant.

  • Fa un munt d'anys[Ofensiu]
    NEULA | 12-07-2006

    que la vaig veure i encara la recordo.
    Gràcies per el petit resum.

l´Autor

Foto de perfil de mjesus

mjesus

42 Relats

245 Comentaris

64733 Lectures

Valoració de l'autor: 9.80

Biografia:
*

R en Cadena

"La senyora Unaquimera em va encadenar i jo he passat la cadena a la Sra. Baiba Liepa, al Sr. Xavier Valeri Coromí, la Sra. jacobé, el Sr. Filalici, la Sra marga i la Sra. Elvira"
Li heu d'agrair a l'EmmaThessaM!
(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")


Taller d'escriptura a relats en català:
Per qualsevol informació aneu a la web: http://es.geocities.com/tallerrelat





clar_lluna(arroba)yahoo.es
trasgrafica.com