Agafa’m de la mà i vine

Un relat de: Eloi Miró
Immers en els meus pensaments caminava tremolós per l’abrupte camí que portava al cementiri. La Iaia m’havia explicat que aquell dia era un dia molt especial i que es portaven flors als familiars que ja estaven al cel. Sempre que parlaven del cel se’m feia pràcticament impossible d’imaginar, estava estona i estona mirant com els núvols es movien i d’alguna manera intentava idear un món més actiu i més acollidor que el que els grans en deien terra. Abrigat amb un jersei de rombos grocs i marrons i una bufanda de ratlles blanques i blaves saltava i esquivava els bassals que hi havia al llarg de tot el camí. Estava fent equilibris i semi acrobàcies, més imaginaries que reals, imitant el protagonista d’una pel•lícula que havia vist amb el Pol, el meu cosí, la nit anterior. Procurava que amb les meves acrobàcies i els afectes espacials no mullar-me i no embrutar la roba nova que m’avia fet posar la mare, era totalment conscient de les greus conseqüències que podien arribar si me’n brutava, tacava o espatllava alguna de les peces de roba, incloent-hi les sabates. Així que per tal de no mullar-me i no fer cap xafastre vaig decidir avançar camí endavant sense tenir en compte l’acompanyant. No molt lluny, la Iaia, amb un caminar costós, seguia amb dificultat el camí planer, i a diferència del meu guarniment, ella anava amb unes bones catiusques resistents a l’aigua i al fang, fet que no representava cap perill per la roba.
Al cap d’una estona, camí amunt, vaig sentir la veu de la Iaia que hem cridava, però en girar-me no la vaig veure en lloc. Ella hem segui cridant, així que sumís com sempre vaig començar a baixar pel camí a la recerca de l’origen de la veu. No vaig haver de caminar gaire que la vaig trobar esbufegant, cansada, repenjada a la soca d’un arbre. Em vaig acostar cap a ella i li vaig preguntar si estava bé, però ella només em va somriure i em va demanar que no anés tant ràpid, que ella anava més lenta perquè els anys li pesaven i no pas per falta de voluntat, tal i com deia la meva mare. A la que vaig anar per continuar caminant hem vaig sentir malament, veia a la Iaia com amb dificultat i amb un ram de flors a les mans, avançava a poc a poc i amb dificultat. Després de pensar-ho una estona vaig decidir caminar al seu ritme i al seu costat. Una veueta dins meu hem deia que l’hi agafés la mà i hi anés. De fet a mi tampoc m’agradava estar sol, pensava mentre caminava bora seu. Així que al cap de poc, carinyosament vaig agafar la seva mà dreta i caminàrem junts fins al cementiri. Ja des de sempre m’havia fascinat el tacte de les mans de la iaia. Eren unes mans rugoses i abruptes com l’escorça d’un roure. Malgrat tot eren fresques i vitals, d’una tonalitat més aviat vermellosa, igual que les de la mare quan es rentava les mans amb aigua freda. Les venes se li marcaven suficientment com perquè quan les agafés i li toqués, pogués notar les contínues oscil•lacions que la recobrien. Al seu costat hem sentia bé, hem sentia estimat, notava com la força dels anys d’aquelles mans descansaven sobre les meves petites i diminutes grapes en què contínuament tenia la il•lusió de crear.
Gracies Iaia per les teves mans, gràcies per el teu tacte, gràcies per estar al costat nostre... t’estimem i t’estimarem sempre...

Comentaris

  • Bon relat.[Ofensiu]
    Angelina Vilella Ros | 07-04-2013 | Valoració: 10

    Eloi ho sentó m'ha sortit al meu espai el meu comentari per tu, coses de la informàtica.
    M'ha agradat molt el teu escrit.
    Angelina Vilella Ros

  • Doncs jo no ho he entès prou bé[Ofensiu]
    Mena Guiga | 17-03-2013

    Si la Laia era una noia, amiga, germana...i es veu que és àvia.

    Segurament no capto alguna cosa essencial. Em sap greu. Tot i que hi ha fragments molt bons, poètics, emotiius.

    Et comento faltes que he trobat (per allò d'aprendre, que jo encara hi estic, eh?):

    laia-----seria amb majúscula ....Laia
    segui-----seguí
    hem.----en moltes ocasions l'uses en comptes de 'em'
    gracies----gràcies
    me'n brutava----m'embrutava
    en lloc----enlloc
    m'avia----m'havia

    també uses massa el pronom ella quan potser no cal, el subjecte queda ben clar, penso. I allò de les 'contínues oscil·lacions' no acabo de captar-ho.

    I 'grapes en què'...no seria 'grapes amb què'? I, amb tot, no entenc aquest tros.

    Observo els comentaris d'altres a sota d'aquest. És clar que tots tenim visions diferents. No tothom escriu així als divuit anys i per això crec que amb majúsculs haig de dir-te...FELICITATS!!!!!

    Mena

  • camins d'anys[Ofensiu]
    ales de foc | 17-03-2013 | Valoració: 10

    sempre hi ha moments que ens queden gravats a la memòria de les nostres persones estimades, sobretot dels avis. Jo mateixa, com tu en aquest meravellòs relat, tinc vivències suficients per recordar i per plasmar relats, d'experiències, de la tendresa dels nostres segons pares.
    una abraçada literària i endavant!!!

  • gràcies[Ofensiu]
    Eloi Miró | 07-03-2013

    Moltes gràcies Alex!

    És un relat molt especial. Amb poques paraules crec que és de les vivències més gravades que m'han quedat de la Iaia. Una experiència tant simple com el tacte de les seves mans... més que no pas grans diàlegs.

  • Petits grans detalls[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 07-03-2013 | Valoració: 10

    M'encanten els petits grans detalls que destaques, com els pensaments del protagonista, la seva roba, la importància de la roba, el caminar juganer i, sobretot, la descripció de les mans de l'àvia. Tots els detalls d'una ànima viva com la teva queden perfectament retratats en la mà de l'àvia. Fantàstic eloi! Una abraçada.

    Aleix

Valoració mitja: 10