VILA, ORTEGA I RIGOL A AUSWICH

Un relat de: Tomàs-Maria Porta i Calsina
M’imagino la següent escena entre els jueus deportats a Auswich i pendents de ser gasejats pels nazis:

- Gent, hem de fugir d’aquí el més aviat possible.
- No, no podem fugir perquè fugir és il•legal.
- Serà il•legal, però als que es queden els gassegen.
- Ja, però que els gasegin és perfectament legal.
- Serà legal però si les lleis permeten que se’ns gasegin és que alguna cosa falla.
- No, les lleis no fallen mai, el que fallem som nosaltres, els jueus.

M’imagino un diàleg semblant entre esclaus en qualsevol altre lloc del món, arribant els uns a la conclusió que han de fugir per ser lliures i els altres que el que els fa lliures són justament les lleis que els fan esclaus.

No em costa gens imaginar-me la mateixa situació traslladada al dret dels pobles. I per no perlar sempre de nosaltres, doncs una conversa si fa no fa entre els independentistes peruans – la pàtria de Vargas Llosa – i els peruans que deien que s’havien de respectar les lleis que els convertien en una colònia.

I la llista d’exemples és tant llarga que em podria omplir tot l’article i mil articles més però crec que l’exemple ja ha quedat clar.

Hi ha uns versos de Lluís Llach que ho expliquen això:

“No és això, companys, no és això,
ni paraules de pau amb garrots,
ni el comerç que es fa amb els nostres drets,
drets que són, que no fan ni desfan
nous barrots sota forma de lleis.”

I això què vol dir? Doncs això vol dir que els drets són anteriors i no pas posteriors a les lleis i vol dir que totes les lleis que neguen drets inmanents a les persones o als pobles són lleis injustes. I no només són lleis injustes sinó que són lleis il.legals perquè vulneren la Declaració Universal dels Drets Humans, que ve a ser com la constitució del planeta al que han d’estar sotmenes totes les constitucions i totes les lleis.

Dir que la consulta només es farà si és legal és pensar que la consulta – referèndum pot ser il•legal. I resulta que la consulta – referèndum no pot ser il•legal perquè és estrictament democràtica i està reconeguda a la Declaració Universal dels Drets Humans. I, per tant, que el que és il•legal i ens aboca a la desobediència civil – com la dels jueus que fugien dels camps d’extermini o els esclaus que fugien dels seus amos o dels pobles que s’alliberaven de l’imperi de la metròpolis – és que no ens deixin fer la consulta – referèndum. Es que jo ni tant sols entenc que això ho haguem de pactar amb ningú: havien de pactar alguna cosa els jueus o els esclaus o les colònies per a poder fugir o tenien tot el dret a fer-ho.

Jo entenc el discurs monocorde de Rajoy dient que la consulta és il•legal i que no es farà perquè és il•legal. Això ni tant sols és cert des del punt de vista jurídic, però és un punt de vista lògic d’un president de l’estat espanyol, que és un estat amb una llarga tradició antidemocràtica i imperialista. Però que hi hagi consellers de la Generalitat o el senyor Rigol que opinin que la consulta pot ser il•legal em desconcerta molt i molt. Els veig vestits a ratlles a Auswich i convencent als seus companys de deportació de que no fugin perquè han de complir la normativa del III Reich.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer