Un hortet a Montjuïc

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

En el s.XIX a Barcelona les classes socials podien distingir-se molt bé per la manera en la que es divertien.
La gent de classe alta els diumenges i dies festius segons l'època de l'any anaven al liceu o donaven festes a casa que revestien de solemnitats i de les quals les classes inferiors només se'n gaudien veient el vestuari que portaven a la sortida de les festes. És cert que els senyors s'ho passaven bé, però no s'ho passaven malament tampoc els menestrals i obrers que es divertien molt als jardins de les nimfes i a la font del gat ballant amb gran aldarull.
Era curiós que aquells obrers no sentissin enveja dels senyors almenys en quant a la diversió, es podia assegurar que no haguessin canviat l' Americana de la font del gat pel selecte vals vienès que es ballaven pels salons distingits.
Diguem que els nostres passats es conformaven amb lo que tenien i eren feliços amb les seves bollangues, lo que vull dir, que tota aquella gent del s.XIX tenien esperit de burgès. L'hortet era un plaer i un esbarjo, a Montjuïc es compraven i es llogaven. Aquell hortet somiat amb la parra a la porta i a sota la figuera una taula per menjar l'arròs. Després de menjar aquells esplèndids arrossos que no tenien preu s'acostumaven a agrupar per jugar a jocs, a cartes i sempre s'acabava amb ballarugues. Quan idil·lis hi devien haver començat i tota la vida havien durat.


La famosa cançó de la font del gat:

Baixant de la Font del Gat
una noia, una noia;
baixant de la Font del Gat
una noia i un soldat.
Pregunteu-li com se diu,
Marieta Marieta;
pregunteu-li com si diu;
Marieta del ull viu.

Cançó de la Americana:

Aquesta americana
que esta feta de un jaqué
la canten els paletes
quan no tenen res que fer
mira gravat vigila l'amo
que mentre's tant faré un cigarro
si l'amo ve fes un xiulet
que de seguida Que de seguida
farem paret, farem paret.


Comentaris

  • doncs...[Ofensiu]
    Capdelin | 07-03-2006 | Valoració: 10

    allò que et comenten sense ser USUARIS... és perquè en aquesta web també hi ha la possibilitat que et comentin només LECTORS que no escriuen a RC... i és clar, tu no pots ni llegir-los ni comentar-los...
    una abraçada!

  • JO TE LA ENCENDRE...[Ofensiu]
    Ferran de Montagut | 22-02-2006 | Valoració: 10

    Al tiu, tiu, tiu
    jo te la encendre al tiu de paper,
    les pobres criades quant sen van al llit...,
    tururut, qui jemega ja ha rebut.
    ********************
    Saps Mª Pilar a tu et van aquest tipus de contes, en canvi a mi em va millor fer poemes tristos, jo no en se fer de coses alegres, no es el meu estil, cadascun de nossaltres fem en aqueste vida segons el que ens ha tocat viure, a mi les meves poesies, son qüasi be totes tristes, totes elles roden vers als amors perduts i tristos, de tant en tant ja saps que escric algun conte, mes aquest sempre es tristot, o alguna novel·la no massa llarga però també en ella hi ha tristor, en cambi en la vida real no soc home trist, però tampoc alegre, dons la meva vida pasada tota ella ha sigut molt trista, des que vaig perdre al meu pare als quinze anys sempre des llavors tot a rodat en contra meu, només has de llegir be la meva biografia be res mes, sols la meva mes cordial salutació i per cert la meva frase: EN LA CARRETERA, COM EN LA VIDA, PER MES QUE CORRIS, MAI ARRIVES A SER EL PRIMER! Salutacions Ferran de Montagut

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314375 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com