Tots Sants

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

En vigílies de tots sants hi havia unes senyores que torraven castanyes a casa seva i sortien a vendre-les pels carrers; les podem veure en auques antigues amb les castanyes embolicades en un drap sota el braç perquè no es refredessin i cridaven:

- Calentes, grosses... baixeu!! Que encara fumen! Petites i pudents, de les vuit les set dolentes.

Aquestes dones, anomenades castanyeres, acostumaven a sortir el dia de tots Sants i la seva aparició feia notar que era un dia tradicional en el que es vivia. A principis de segle passat es varen establir al carrer i feien servir fogons de terrissa, al peu dels quals posaren una figura de pagès de fusta que sostenia un fanalet que servia amb la seva llum per atraure als vianants; així que totes les castanyeres al carrer cridaven poderosament l'atenció. Es va fer tant popular que inclòs la figura de la castanyera es va incloure en els nostres pessebres, s'hi troben també en els pessebres napolitans.
Una broma estudiantil consistia en lligar una corda a la roda d'un vehicle que estigués aturat a prop d'una castanyera amb l'establiment i quan el vehicle marxava s'enduia mig establiment.

En senalla ben tapada,
amb un tros brut de llençol,
porten les dones castanyes,
dient: - Són calentes! Qui en vol?

Comentaris

  • aquest relat...[Ofensiu]
    Capdelin | 28-10-2006 | Valoració: 10

    ix a la llum d'RC en el dia assenyalat, quan ja s'apropa tots sants i fas una recordança i història d'aquesta tradició catalana.
    Ara, tot déu ha usurpat el lloc de la castanyera, estudiants per recollir diners...
    Aquest any, però, pel que sembla, les castanyeres potser canviïn les castanyes per gelats.
    Molt típiques i curioses les corrandes que cantaven les castanyeres, de viva veu, fent publicitat popular dels seus productes.
    Petons i una abraçada.
    PD. Avui, precisament, des de les vuit del matí fins ara he estat fent panellets, uns tres-cents aproximadament. Ja veus, també en la pastisseria hi poso poesia.
    Però he fet una parada per comentar-te i demostrar-te que no m'oblido de tu.

  • Estimada Maria Pilar[Ofensiu]
    roda03 | 10-10-2006 | Valoració: 10

    Hola,
    M'agradaria primer de tot fer-te una forta abraçada com aquell amic que fa tant de temps que no veus, i és que de vegades m'agafo vacances i silencis.Per tant, et demano disculpes per no haver-te comentat. Què com va anar el llibre?Espero que molt bé, perquè les bones persones només els hi pot anar molt bé.
    Aquests dies he estat allunyat del món de la poesia, ja que m'estic preparant els estudis i ben aviat tornaré a emprendre un altre curs. És curiós M.Pilar, però sempre t'he sentit molt a prop i això em dóna força.
    Et vull donar una notícia: em sembla que ha arribat l'hora de tancar el meu propi llibre. Encara que l'últim vers, el qual he dedicat al meu avi, li estic donant un tracte molt especial. I potser és per això que no vull que la pressa em traeixi. Pilar, també estic molt content perquè darrerement estic component (Ja saps que sempre començo pels títols) : Moments de cristall,Poema de nit i Records de menut.
    Un brindis per la nostra amistat,
    Roda03

  • M'ha agradat molt, aquest relat![Ofensiu]
    Arbequina | 10-10-2006

    La veritat és que he aprés bastantes coses que no sabia de la nostra cultura. Suposo que també, abans, les castanyeres eren indicadores que el fred havia arribat... no com ara, que quasi fa fàstig menjar les castanyes amb la calor que fa.
    En fi, un plaer llegir-te.

    Una abraçada.

    Arbequina.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314651 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com