Tot depén d' armaris!

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Quan algú em comenta sobre l' educació dels fills, que si no tenen interés per les coses, que no fan lo que ells voldrien que facin... jo els hi dic que això depén de l' armari.
Ells es queden sorpresos i no saben el que els hi vull dir.
Durant la meva primera infància va durar una temporada que vaig perdre l' interés per tot. No em fixava en lo que em manaven, tot ho perdia, al col.legi, cosa que sempre m' ensortia, em passejava amb el llibre al cap més d' una vegada.
Recordo que no tenia mai goma de borrar, em devia caure i el meu desinterés feia que no la busqués.
La mare, un dia de reis em va comprar un pot que deia"MERMELADA EL CUERNO", hi havia un cor de l' abundància molt colorit. Era un pot de sorpreses. Al obrir-ho sortia una motlla que sovint venia a coincidir amb el nas. La mare em va posat gomes dins del pot i, al obrir-lo va sortir tot una pluja de gomes...
Jo, deixable de les "Dominiques d' Horta", em quedava al menjador del colegi cada dia. Al menjador hi havia una monja que ens vigilava.
Recordo que cada dia ens donaven per primer plat la famosa sopa d' arrós i fideus.
La mare Lluïsa, per saber si era calenta hi ficava el dit dins del plat. El tenia ple de panellos...
Un dia, jo vaig enxampar-la per pura casualitat. Així doncs, us podeu imaginar que quan em trobava el plat a taula em venia al cap la imatge de la monja amb el dit dins la sopa.
Jo com a venjança i per a que no ho fes més, vaig pensar en portar el pot de les sorpreses i fer-li una brometa.jajajaja.
A mig dinar, em vaig dirigir a ella dien' t -li que si posia obrir-me aquell pot de mermelada que m' havien donat a casa. I... al intentar obrir-ho, la motlla va sortir disparada cap al seu nas. I quin nas!!!
Va ser tot un èxit.
Tothom va riure d' amagat durant una bona estona.
Després de dinar vaig rebre la visita de la superiora i de la directora.
Em van preguntar que per què ho havia fet, i jo callava...
Seguidament em van dir.
-Es que t' ho ha fet fer el teu papà??-
Llavor jo em vaig enfadarm molt i tota decidida els hi vaig contestar que ho havia fet per a que la mare Lluïsa no tornés a ficar el dit dins del plat de sopa de les nenes.
Així és que, com que era veritat no vaig rebre cap càstig, només em van convidar a que sortis al pati a jugar.
Durant aquella temporada en la que no tenia ganes de fer-hi res, recordo que hi havia una cosa que em mortificava molt i que quan me la manaven semblava que portava mig món a sobre.
Es tractava de dos armaris... la mare m' enviava a dalt de l' altell de la botiga on hi havia un parell d' armaris plens de robes i puntes.
Sovint em deia:
-Nena, que no baixes? no ho trobes??
I jo li deia.
-Es que no hi és mama, no ho trobo...
Imagineu-vos que no obria ni els armaris...
Al cap d' una bona estona la mare em continuava dient que busqués, que sí que hi eren, I jo que no....
Al final quan ja m' amenaçava dien' t-me :
-Mira, si pujo jo hi ho tobo... te n' enpenediràs. I si baixes sense també.
Llavors tot eres corredisses i en un moment ho trobava.
La mare havia guanyat.
"Tot és qüestió de fer remenar els armaris al nanos i aixi potser conseguiran que siguin treballadors com jo!"

Comentaris

  • ara...[Ofensiu]
    Capdelin | 31-01-2006 | Valoració: 10

    som tant desordenats i anarquistes que ni els armaris poden amb nosaltres...
    gràcies pels teus dibuixos: el de "definitivament l'amor porta ulleres" és sensacional, simple, divertit, espontani, natural i té un quelcom que t'atrapa... i l'auca... és fantàstica, vessa saviesa popular... però si ja em feia cosa passar davant del cementiri de nit, ara més encara, només faltaria que veiés una ombra blanca ballant en la foscor... el cor és fort, però té els seus límits... ja ja
    ptons i una abraçada!
    (crec que per sant jordi montaré una paradeta d'auques teves i dibuixos a bon preu... )

  • mmmmm...[Ofensiu]
    kispar fidu | 29-01-2006

    és una opció... tot i que, per mi, trobo que no la més "encertada".

    (no recordo que mai m'hagin fet cercar pels armaris per tal d'aconseguir que perdi la mandra o per tal de fer que m'espavili...)

    però tot és probar...no?

    apa, ens veiem!
    Gemm@

  • Hola Maria Pilar![Ofensiu]
    ROSASP | 29-01-2006

    Recoi amb la monja, mira que ficar el dit dins la sopa...
    Aquesta història m'ha portat moltes imatges al cap. Com costa fer les coses quan no s'està ni mica ni gens motivat. Suposo que té de veure amb moltes coses, hi ha moments de la vida on gairebé tot es fa com un sacrifici, totalment per obligació.
    Tant poc que costa quan es fa sense donar-li massa tombs, amb aquella espurna d'alegria que no ens fa adonar del petit esforç; però tot depèn de l'actitut, dels ànims, de les circumstàncies, de com ens ho demanen, de com ho rebem. Crec que estem en permanent evolució i per tant cada instant és diferent...

    Moltes gràcies per llegir-me; jo també et vaig seguint, encara que cada cop tinc menys temps de comentar i la família de relataires no para de créixer.
    Ets com una bufada d'història quotidiana, amb aire lleuger i fresquet...
    Sempre endavant!

    Molts petons!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314569 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com