Subal i Her Korrektor

Un relat de: subal

[...] la nostra poesia. és com si l' haguéssim format amb la nostra manca d'esperit, i en conseqüència la mereixéssim.
Bukowski. La màquina de follar



Subal va passar la tarda tancat la lavabo. es va bufar -el molt incaut- un relat sencer de Buk. ja no tenia por. es va estirar el coll de la camisa. es va pentinar les celles. no va tirar de la cadena. sense cap motiu aparent va esbotzar la porta d'un sol cop de peu. un, només. i va dir al delegat de correcció ortotipogràfica que sortia. "surto". sobre el cap del delegat de correcció ortotipogràfica hi penjava un gran mural que recordava la prohibició. "NI FALTES, NI ERRORS, NI CASTELLANISMES, NI HÒSTIES". el delegat anava molt ben pentinat i duia la camisa cordada fins a dalt. va deixar de revisar l'encantadora prosa del Costumari català per dirigir una mirada severa al desviat.

- a on cony et penses que vas, Subaltern?

Subal es va aturar en sec. les partícules de pols revoltejaven al seu voltant. la llum del carrer era d' un blanc pàl·lid per l' efecte del cristall granolat i translúcid de la porta. Subal, amb la serenitat del protohome, va suspirar. va aclucar breument els ulls per a meditar. en acabat, va girar cent vuitanta graus sobre el seu eix i el terra va crepitejar sota les seves soles.

- al CARRER, bon home, al CARRER. on viu la LLENGUA. i sàpiga que si em dona la gana ni punts ni comes i moltes faltes i insults. i veritats com a punys. i pura vida. PUTA VIDA. PURA VIDA. PUTA VIDA. BAR-BA-RIS-MES.

el delegat de correcció ortotipogràfica es va concedir un llarga pausa enfàtica al temps que es treia les ulleres amb lentitud funcionària.

- vatua, senyor Subaltern. ha estat vosté esnifant generació beat, o què? Bukowski? Burroughs? Keruoak? Fonollosa? Bauçà? no foti que s'ha introduit Cèline, eh?

- Bukowski, senyor.

- clar, clar. miri, això fa més de vint anys que es va fent, sap? què vol, vosté? em PIXO en aquest intent seu de transgressió. vosté i la seva generació puden a repetició. de fet, facin el què facin serà una patética temptativa fracasada, donat que desconeixen el talent i la llibertat. i deixi d'ignorar els elementals signes de correcció com la majúscula després del punt, collons!

Vés per on, Subal estava totalment d'acord amb Her Korrektor. No tenien res a fer. Obsessionats com estaven per l'estètica, s'havien oblidat de la ètica. De la originalitat. Del progrés. No. Tal com li havia dit un poeta en un apartat d'un club on s'esnifaven frases literàries; "ara es fa poesia de divan". Subal envejava la condició de desarrelats dels immigrants, la mirada devastadora de qui no és d'enlloc. Aquest són els qui haurien d' escriure. Aquells que les han passat putes, amics, aquells, són els que tenen coses per a explicar. No pas nosaltres, que estem comfortablement aïllats. A nosaltres ens surten coses de divan, de societat malalta. Desconeixem la llibertat perqué ens ha vingut donada i mutilada.

- Millor torno a la meva taula i m'encenc un cigarret, eh?- es disculpà en Subal al corrector.

Comentaris

  • Molt bo[Ofensiu]
    ginebre | 26-02-2007

    molt divertit, molt inteligent. Ben escrit! Ganxo, punxa!
    Molt recomanable!
    Gràcies.

  • Molt... Bukowsky![Ofensiu]
    Capità Borratxo | 26-09-2006

    Jejejeee... també m'ha recordat algun relat curt de Primo Levi... llegiu-los!

    Enhorabona pel relat!

  • Un molt bon relat![Ofensiu]
    Arbequina | 20-07-2006

    La veritat és que és enginyós i sorprenent. A més, esta escrit des d'una óptica estranya, però molt efectiva, doncs crec que introdueix més al lector.
    M'ha agradat molt.

    Una abraçada.

    Arbequina.

  • D'aixonsins...[Ofensiu]
    Marcel | 07-02-2005

    Està molt bé això de pentinar-se les celles i no tirar la cadena del WC! Subscric les paraules d'en Cirerot, lúcid i amb una sana dosis de mala llet. Has llegit "grillo" del José Machado? Fes-ho! Qui sap, potser el teu top15 passa a ser top16...Salut! i a relativitzar les normes.

  • Lúcid[Ofensiu]
    Cirerot | 02-02-2005

    A part de ben escrit, sobretot m'agrada perquè és molt LÚCID i això s'agraeix en els temps que corren. En fi, gràcies pel teu pensament-en-forma-de-poesia, és tot un detall i molt maco.
    Últimament no he escrit perquè senzillament no puc, no tinc res a dir, va com va. Primer és viure.
    Bé, arreveure i cuida't.

  • Caram![Ofensiu]
    pèrdix | 11-01-2005

    Transgredim amb la xarxa de seguretat a sota i som espectadors de luxe d'una obra de teatre que no entenem? M'agrada el concepte.

    "Desconeixem la llibertat perqué ens ha vingut donada i mutilada"
    M'ha encantat.

    Em sembla un estil seductor el teu, tant pel que dius com pel que deixes de dir, tant si et segueixo com si no.
    Ets dels meus preferits, noi.