De com provocar un incendi

Un relat de: subal

Sóc una rata. Si fos honest escriuria sense intenció d'arruinar-vos les vides. Si fos lliure agafaria les llambordes i anirien a esclatar contra les vostres finestres. Les destrosses serien mínimes, però jo estaria assossegat i podria viure.

Us parlaria de la rialla fàcil, o d'una batuda policial. O de la indiferència profunda que em suscita el vostre menyspreu.
Us parlaria del cigarret enverinat que em crema a la boca.
De com caure mort.
O de com provocar un incendi.

Ciudad Extravío, Interzis,Ora.

___________________________________________


De com provocar un incendi.

Cal un dia humit i gris d'agost. Mitjans d'agost. T'aixeques del sofà i comfirmes que dus la bitlletera i que conté una tarjeta de crédit i el carnet. Tan se val si la tarjeta no és teva, si saps que allà on vas no et demanaran acreditació. Surts al carrer i la llum esmorteïda i bruta de l'estiu t'esberla els ulls. Això es perquè les teves pupil.les necessiten temps. Però a tu te'n sobra i t'esperés a l'ombra del portal. Mentrestant assaboreixes el silenci que t'han negat durant la resta de l'any. L'agost encén l'asfalt dels carrers i escombra la ciutat d'ànimes innecessàries. És un dia ideal pel teu incendi. T'encens un cigarret i somrius.

Un cop a l'estació de servei et dirigeixes a la noia i esperes que acabi d'endreçar els mapes i els líquids de frens. Ella és minuciosa i excessivament lenta en la seva tasca, però prens paciència. Finalment t'atén. No et mira massa als ulls, però obeeix mecànicament la teva ordre i accelera els gestos per tal de perdre't de vista i fer les seves coses. Dius; un bidó de cinc litres de betzina. I et respón; tants euros.

Surts de la tenda i el silenci continua essent colpidor i inquietant. La ciutat és un camp de runes i els supervivents divaguen sense rumb. Per la seva banda les formigues també han trencat files i ja no topen les unes contra les altres. Aviat moriran.

Camines.

T'atures a la plaça. Hi passa una fresqueta com si fos un bes robat. Els coloms malden per picotejar l'aigua de la font. Els gossos els fan fugir d'un lladruc i esperen alguna ànima que premi el botó del surtidor. T'hi avens i ho fas tu. Saps que ets més noble que els altres, però més que tu ho són els gossos.

Et situes al centre de la plaça; creus que és on has d'estar. T'ajups i encetes el precinte.

Un cop xop de querosè, estens el braç, encens la flama i l'acostes amb desició -sense pensar-t'ho- cap al palmell de la ma que et queda lliure, que s'encén d'immediat. Abans de que el foc s'escampi per tot el cos, observes que les ungles s'estoven de forma molt plàstica, sembla que allí el foc s'apagui però de cop reviscola amb fúria. Tot va bé. La tela dels pantalons i la camisa es fonen amb la teva pell i les parpelles se't desfan. Caus d'esquena. Plores unes gotes negres de socarrim però te'n guardes prou de queixar-te. Estàs content perquè l'incendi et devora en silenci, cosa que no t'extranya perquè sempre ha estat així. Les flames s'encongeixen, reculen. Mires el cel. Suposes que la fina capa de núvols grisos s'ha trencat perquè intueixes l'aiguabarreig de colors càlids del crepuscle estival. De lluny potser escoltes les primeres sirenes dels cotxes d'emergències. Però potser és el silenci, que et xiula.

Comentaris

  • Colpidor[Ofensiu]
    Cirerot | 17-11-2005 | Valoració: 10

    ... i, com sempre, magistral. Bukowski llegiria Subal.

  • Brillant[Ofensiu]
    Biel Martí | 30-03-2005 | Valoració: 9

    Brillant aquest relat! Mira, no et poso un 10 perquè no hi crec, però m'ha agradat molt. Coincideixo amb en perdix en que tanta coherència en un suicida és excessiva, potser, però està molt ben redactat (al meu humil parer) i tota la història té una estructura d'allò més aconseguida (és un relat fred, tranquil, pacient per un final ni fred, ni tranquil ni pacient, encara que el protagonista s'ho prengui així).

    Biel.

  • m'encanta[Ofensiu]
    pèrdix | 17-03-2005

    el relat. és difícil compartir la coherència extrema del protagonista però se'l comprèn.

    Que els/ens bombin!

    L'estil precís, incisiu i seductor de sempre. Em sorpren la capacitat que tens per a treure el suc, l'essència a les teves lectures. Visualitzar aquesta escena a partir de la frase inicial em sembla magistral.

    que vagi bé!

  • Sintètic...[Ofensiu]
    rnbonet | 13-03-2005 | Valoració: 10

    ...amb frases curtes que tallen com navalles. Molt ben conseguida la seqüenciació dels fets, fins arribar a la crema final... Adequat per la setmana de falles!

Valoració mitja: 9.67