Silenci absolut

Un relat de: Àfrika Winslet

Tenia els llavis absents de somriures, de paraules, de gemecs i de súpliques. Tenia els llavis tancats, lleugerament morats, tacats de sang i de culpa. Els vaig resseguir, primer amb un dit, després amb els meus llavis, i vaig sentir la fredor del seu buit, del seu silenci. Silenci que havia gaudit com un boig durant part de la tarda que ja començava a escapar entre els edificis. Prou de crits i de plors, d'excuses estúpides i estratagemes ridículs, prou de tu, prou de tot. I la mà encara tenia el mànec agafat, acariciant la fusta tacada, també, de sang. I ja no regalimava pel terra, de la fulla. Però lluïa i m'encenia els ulls i m'encegava la vista, i tornava a mirar i quedava embadalit. Embadalit amb la blancor del seu rostre, amb la seva fina pell, amb les seves pupil·les quietes, per fi. Encara restava obert el calaix i, per sort, tancada la finestra. No hi havia res que s'endugués d'aquest racó de món la bellesa, ni la tranquil·litat que es respirava, ni el silenci que es gaudia i que es filtrava per la meva pell, dolça morfina. I em sentia gronxant en un tros de cel encara no descobert per cap ànima del paradís, restant adormit entre joncs, acaronant núvols a la riba de la felicitat, burlant-me del pas del temps. Li acariciava els cabells, tan negres, tants rínxols, tan suaus, i li tallava la melena i me'n feia un coixí on ensumar l'eternitat. I el silenci… el silenci regnava per sobre de tot. Hi havia amor, hi havia pau i hi havia silenci. Però… començava a desagradar-me el vermell de la seva faldilla, de la seva esquena, del terra moll on jeia i somniava. Em posava nerviós. No miris... El sostre era lluny i era blanc, la pared s'acostava però sabia que no arribaria mai a esclafar-me.
Van passar hores o anys, vaig dormir o somniar o perdre'm pels camins de la inconsciència, tal vegada totes tres coses o tal vegada cap. Vaig començar a despertar al mateix terra, amb la mateixa postura i la mateixa acompanyant, però potser amb més sang, o potser més realitat odiosa. El ganivet em cremava, els seus ulls m'acusaven fins l'infinit, la consciència repicava dins el cap i el silenci xiulava. La cuina, xardorosa i angoixant, ofegava l'aire i m'oprimia els sentits. Tenia por i neguit, tenia ràbia… i no la tenia a ella. I els cotxes pitaven, els arbres es movien, les dones parlaven i els nens jugaven, el món queia sobre el sostre i xocava contra les finestres, empès per la bullícia i el soroll espetegant als vidres. Passes curtes, passes més llargues, el puny a la pared que ara semblava més a prop i esquitxada, també, de sang. Les sabates tacades, la camisa tacada, les mans roges de taques seques… i, de sobte, el telèfon.
Els vidres trencats i, per fi… el silenci absolut.

Comentaris

  • Clar de lluna | 06-04-2008 | Valoració: 10

    ...és un relat en moviment, m'ha agradat molt! Em deixa amb regust de més!

    Una abraçada!

  • Taller d'escriptura. Ronda 3 [Ofensiu]
    | 19-04-2007

    Hola companya de taller i interrelats!
    Bé, jo encara estic al grup del taller com a Dan Balcells, però fa poc, com li he dit a en Lèvingir, em vaig canviar de nick. Dit això, procedeixo a fer el comentari:

    Per començar, quant a la forma no massa res, perquè la trobo correcta, i les poques coses que he vist ja les ha comentades la Gypsy.
    Diré només una parell de coses.
    La paraula "pared", que l'has dit un parell de vegades, i que en català ha de ser "paret".
    I que quan comences, dius "Tenia els llavis absents de somriures", que per mi no està massa bé, perquè ve a dir que els llavis estan absents, però són els somriures els que estan absents. Jo diria: "Tenia els llavis faltats (o mancats) de somriures", tot i que no queda massa bé, i segurament acabaria dient, per exemple: "Sense somriures als llavis", o "havent perdut els somriures dels llavis" o alguna altra estrucutra millor.

    Respecte el tema del relat, trobo que dóna molt de sí. La mort, un assassinat barrejat amb l'amor, la lluita entre dos sentiments.
    Trobo també encertat el punt de vista amb el que ho enfoques (o sigui que, d'entre els punts de vista possibles, crec és un dels encertats; tot i que no sé ben bé què vol dir això, és només una sensació), més aviat centrat en els sentiments, en la subjectivitat dels esdeveniments. En alguns moments però m'he mig perdut entre les metàfores, m'ha calgut rellegir algun fragment, perquè l'he trobat, no sé com dir-ho, potser un pèl enfalagós.
    Això sí, es tracta d'una opinió personal.

    Penso que això és tot, espero que et serveixi ni que sigui una mica. Ja ens veurem per aquí. Adéu!!

  • Taller d'escriptura. Ronda 3 (Grup 1)[Ofensiu]
    gypsy | 16-04-2007

    Hola Àfrika, et faig el comentari de taller.

    =Aspectes formals=

    - On diu: "...Prou de crits i de plors...", posaria: "...prou crits i plors... o ja n'hi ha prou de crits i plors"
    - la frase: "I ja no regalimava pel terra, de la fulla", la trobo un pèl difícil d'entendre a la primera.
    - on diu: "per fi", posaria "a la fi" o res.
    - La frase "Li acariciava els cabells, tan negres, tants rínxols, tan suaus, i li tallava la melena..."crec que podria millorar traient algun tan, per fer-la menys repetitiva.
    - On diu: "tal vegada totes tres coses o tal vegada cap", posaria: "tal vegada totes tres coses o cap"
    - trauria "odiosa" darrera de realitat, crec que ja s'entén que el que veu no li agrada.
    - "empès per la bullícia" em sona rar.
    - hi ha frases i paràgrafs sencers que m'han encantat per la poesia implícita que contenen i per la bellesa formal que hi aboques.

    =Contingut o fons=

    Una història dura, la d'un assassinat. Narres aquest espai de temps sovint ignorat, on la víctima, viva o morta, passa amb el seu botxí.
    I el més sorprenent les espurnes de bellesa i tendresa que pot tenir un assassí, tocant els cabells, observant l'entorn plàcidament. Trenques el tòpic de la bogeria i soroll associats al crim, després del crim, com si només hi hagués lloc pels nervis i no, el teu assassí resta tranquil una estona. Això llegit, corprèn molt. Embadalit, és la paraula que uses, sí.
    I aquesta recerca del silenci la trobo tant important en la història com l'assassinat en sí.
    M'ha agradat molt el teu enfocament del tema.

    =Conclusió=

    Un molt bon relat, sens dubte. Amb una profunditat amagada darrera un assassinat i amb una mirada tendra, no de jutge, sinó d'observador de les realitats que sovint no som capaços de veure darrera els actes més cruels on només ens quedem amb la part més obvia i superficial.
    Tu ens obres més camins amb la teva mirada diferent.

    Espero que et resulti útil en alguna mesura.

    petons!!

    gypsy

  • Només finalista?[Ofensiu]
    Màndalf | 28-03-2007 | Valoració: 10

    Doncs trobo que podia haver estat un digne guanyador, de veritat.
    Una barreja de sentiments embolcallada d'un llenguatge amb un toc de poesia.
    Primer la falsa calma que depara haver acomplert la venjança, haver cobrat un deute potser, seguida per una bellesa embogida del personatge, un sentiment de buidor, d'absència i de culpa que es fa molt present i finalment un suïcidi, el silenci absolut. Molt ben expressat.

    M'agraden especialment algunes frases.
    "vaig sentir la fredor del seu buit, del seu silenci"
    "em sentia gronxant en un tros de cel encara no descobert per cap ànima del paradís"
    "i li tallava la melena i me'n feia un coixí on ensumar l'eternitat"

    No m'acaba de fer el pes
    "I ja no regalimava pel terra, de la fulla."

    I en aquesta "Hi havia amor, hi havia pau i hi havia silenci" potser una coma en lloc de la i.

    Molts petons güins, un cabàs dels grans.

  • Intensitat[Ofensiu]
    qwark | 04-01-2007

    Un relat en un únic paràgraf (impressionant). L'absència de punts i a part ens manlleva la possibilitat de descansar, de prendre'ns un respir. Així, l'angoixa de l'escena, es fa més notòria.

    M'agrada la composició d'aquest quadre que vas pintant amb traces (només aparentment) improvitzades.

  • *gazie!*[Ofensiu]
    Sol_ixent | 04-01-2007 | Valoració: 9

    m'ha encantat el teu comentari, la veritat...
    i m'he quedat sobretot amb aquesta frase:

    "totes aquestes coses han valgut la pena però només en aquell precís moment".

    el cert és que vaig escriure el poema amb la intenció de dir que no entenc el perquè de tota aquesta història, perquè algú en un moment determinat et fa cas i, de cop i volta s'oblida de tu, quan tu sempre li has fet cas.

    tot i així... crec que totes les coses tenen algun sentit i alguna raó de ser, malgrat que no sapiguem trobar-la.

    dit això... vaig a continuar amb "l'estudi" i et desitjo...


    FELIÇ 2007!!!

  • Nota de l'autora:[Ofensiu]
    Àfrika Winslet | 02-01-2007

    Perdoneu per una falta d'ortografia ben visible: "paret" i no "pared"... aix...

    gràcies per les vostres lectures!

Valoració mitja: 9.75

l´Autor

Foto de perfil de Àfrika Winslet

Àfrika Winslet

107 Relats

829 Comentaris

159974 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Bones!! El meu nom és Laia, vaig néixer a Tarragona però des de ben petita visc a L'Hospitalet de Llobregat (visca L'H!). Tinc vint-i-quatre anys i estudio Enginyeria Tècnica en Informàtica de Sistemes a la UPC (Campus Nord, Barcelona).
Agraeixo el temps que dediqueu a llegir-me, els vostres comentaris, consells i crítiques...

Per qualsevol cosa, la meva adreça és:
Laia_fiber [arroba] hotmail.com

I, ara, també podeu visitar els meus blogs:
Àfrika Winslet
La otra Àfrika Winslet ...



eeeiiiii, ja és aquí!! Disponible, si el demaneu, a les llibreries!!

ELS ATZURS - CAMINS PARAL·LELS

Ed. Emboscall


Aquest llibre, del que formo part amb un relat, sorgeix d'un projecte engegat fa un any i compartit per cinc escriptors/es d'arreu de Catalunya que mostren, cadascú en el seu estil i des de la seva visió, una història que té com a protagonista alguna persona propera. El llibre, doncs, és dividit en cinc parts ben diferenciades que reflecteixen alhora la visió d'una realitat concreta i palpable i el tarannà literari de cada escriptor/a.


He arribat fins aquí gràcies a set casualitats:

1- Un dia avorrit i gris em va dur a aquesta pàgina.
2- Algunes persones van llegir i comentar els meus primers relats.
3- Després dels primers relats van venir d'altres.
4- Algú em va donar la mà i em va acostar al fòrum.
5- Vaig descobrir EL REPTE.
6- Vaig començar a conèixer en profunditat tot el que és RC.
7- Vaig descobrir quelcom perdut dins meu: l'escriptura.

Ara, no penso perdre-ho mai més.