Remeis Casolans

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Moltes vegades penso en com eren les coses abans... Ara mateix, que estic ben costipada i em fa mal el coll, em recordo de l'àvia. Ella ja m'hauria preparat un dels seus remeis casolans...Pel mal de coll feia una bona tanda de segò ben calent, embolicat amb un drap i me'l posava al coll. Allò cremava molt, però al cap d'una estona el mal de coll desapareixia, era tot un èxit.
A totes les classes d'aquella època hi havia un racó amb herbes ramalleres, aiguanaf i aigua del carme pels desmais, oli de neu per les cremades, oli de llangardaix per les trencadures, el de rata pel mal d'orella, i, sobretot aigua de cop per als blaus o ferides, i l'aigua "sanativa" per la febre...
Tots aquests medicaments casolans es transmetien de generació en generació.
Molts d'ells ens semblen absurds, no cal dir-ho! però es ben segur que alguna cosa en positiu hi podem treure, i eren eficaços...
Tot seguit us presento alguns remeis casolans, trets d'un llibre que em va regalar fa molts anys la veïna, i d'altres propis de la meva tia Clareta.
Per el mal de ventre es solia untar la planxa amb llard i vinagre ben calent que es posava damunt dels ronyons, com una llesca de pa de nou lliure, torrada i xopada amb vinagre per guarir el mal de coll.
Per als espants, es bullia pega de sabater amb aigua o vi i es recomenava prendre mitja xicra en dejú.
El mal de queixal marxava també rossegant ceba i se n'empassava el suc; o també es podia prendre un all rostit tan calent com podia, i se'l posava damunt del queixal adolorit.
Per les cremades, un tall de patata crua o bé pell de ceba.
Un dels remeis més particulars era el de ficar el dit malalt, durant uns quants dies, dins el cul d'una gallina i, en acabar, s'havia de matar la gallina i fer-ne un brou... jajajaja.
També la llet de burra, especialment, era molt estimada com a remei, sobretot per les malalties de pit, amb preferència la llet de burra negra.
També. el cas de les llavors de carbassa es ben curiós i el vaig viure intensament...
Teníem un veï molt apreciat i digne de tots respectes, un dia ens va arribar en un paquet i diriginse al meu pare li va dir:
-Mira Pep, què porto!
-Què portes?
-Mira, en aquest paquet hi porto llavors de carbassa...
-Ah si! i per què són?
-Mira, diuen que fan sortir la solitària...
-Fan sortir la solitaria...
-Si noi si, la dec tenir eh! segur!
-Però per què ho dius segur
-Dons mira, jo estic molt prim i menjo molt, i m'han dit que segurament es això...
-I què faras?
-Posaré les llavors a sol i serena nou dies...
-I, després que?
-Ah noi! després ja t'ho dire...
I després de vetllar-ho nou dies, el nostre veï va anunciar que es posariaa fer el que li havien recomanat: omplir una palangana d'aigua calenta amb les llavor dintre i sentar-se sobre rebent així l vapor de l'aigua... Li havien dit que sortiria la solitària, i allí sentat, espera que esperaràs...Encara l'esperem ara... així és que com veuran, no sempre els remeis casolans són efectius, o bé no tenia la solitaria...
Ara els temps han canviat, i estic segura que prenem moltíssimes coses d'aquestes envasades, que segurament són prou higièniques, ja ho sabem...però reconeguem que aquella gent s'ho rumiava molt...

Comentaris

  • Tendresa i guariment[Ofensiu]
    kukisu | 14-05-2006

    Noia, ets com una gran enciclopèdia del passat.
    Tots aquests remeis, alguns molt divertits, resulten admirables i si, a més, guarien, perfecte! Seria bo enviar-los a algun d'aquests grans laboratoris, amb les seves patents multinacionals! Tot plegat és entendridor, sobretot de veure com les persones se sabien arreglar amb els productes que tenien a l'abast.
    A més de l'amor de les àvies, insubstituïble!
    Una afectuosa abraçada.

  • ostres![Ofensiu]
    Capdelin | 13-05-2006 | Valoració: 10

    la ciència curativa popular i casolana vivia de tot el que hi havia al voltant: serps, llangardaixos, cebes, alls, gallines... ho curaven tot i quan un es moria deien que es moria de vell...
    Jo recordo de la besàvia que un dia que vaig caure, em vaig ferir el genoll i se'm va infectar i ella va escalivar una ceba al caliu de les brases, en va treure una pell de la ceba i me la va posar al genoll i la ferida infectada es va estovar i desinfectar... miracle!
    ptons i una abraçada.
    Cada cop et perfecciones més.

  • Tens tota la raó...[Ofensiu]
    AVERROIS | 12-05-2006 | Valoració: 10

    ...a un rebost de casa meva recordo que la meva avia hi tenia una caixa quadrada de galetes de llautó i a dins hi tenia unguents, herbes, pell de serp i moltes coses estranyes que no sabia perquè servien. De petit poques vegades hi havia anat al metge i tal com bé dius els remeis casolans eren efectius, quasi sempre.
    Com sempre m'ha agradat molt el teu relat. Endavant i una forta abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314658 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com