Relat nº100 (recepta de cuina)

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Aquest és el relat nº 100 i voldria donar les gràcies a tota la gent que forma RC, amics i companys que m'han ajudat a seguir endavant dia a dia amb els seus comentaris extraordinaris, carinyosos etc etc sense això, no m'hauria sentit tant motivada a seguir endavant. Gràcies de tot cor.
Us convido a un ciber-àpat enviant-vos una recepta de cuina purament antiga empordanesa que potser algun dia podrem fer tots junts.

EL NIU

Ingredients:

Tord, pardal o colomí. (o qualsevol tipus d'ocell similar)
Bacallà.
Morro de vedella.
Sèpia.
Ous.
Patates.
Tomàquets.
Allioli.
Oli, aigua i sal.


Elaboració

Es posa una cassola al foc amb oli d'oliva i s'hi fan rossejar els
ocells. Es treuen i s'hi tira el tomàquet, sense peles ni llavors. S'ha de
fer un sofregit, a foc lent i amb molta cura, fins que el tomàquet sigui
una confitura; es va remenant i s'hi va afegint aigua.
A part, fem bullir el morro de vedella (1 o 2 trossos per persona)
amb aigua i ho guardem.
El bacallà, dessalat i ben escorregut, l'enfarinem i el fregim. Els ous
(1 per persona) els fem tornar durs, coent-los uns 10 minuts.
Preparem un bon allioli, segons la recepta que donem a l'apartat
corresponent.
Sense treure la cassola del foc amb el sofregit de tomàquet, hi posem
els ocells i les sèpies (1 per persona, de cada cosa, aproximadament)
tallades a trossos. Es fa coure tot, amb la cassola tapada, a foc ben
baix, i sacsejant la cassola sovint; si cal, hi afegim brou de bullir el
morro de vedella. Finalment, s'hi afegeix tot el brou i el morro, les patates
tallades a rodanxes d'un cm, aproximadament, i es recomença; el
procés: es tapa la cassola, es manté a foc molt baix i se sacseja de tant
en tant.
Quan les patates estan quasi cuites - d'un quart a 20 minuts -, s'hi
reparteix per sobre l'allioli, es tapa i es deixa desfer amb el vapor de la
cocció. A continuació es posen a sobre els trossos de bacallà i els ous
durs migpartits. Es van mullant amb cura amb la salsa barrejada amb
l'allioli, es torna a tapar la cassola i es fa coure encara una bona estona
es torna a tapar la cassola i es fa coure encara una bona estona
- almenys una mitja hora - Si el bacallà és correctament dessalat, el
Niu s'ha de provar de sal abans de tirar-hi els ous durs.



Espero que us agradi !! Maria Pilar Palau Bertran.

Comentaris

  • Bon profit[Ofensiu]
    roda03 | 10-04-2006

    Hola Maria Pilar,
    Com sempre poder-te llegir em transmet aquell regust a recordar i a fer inflexió de com se'ns amunteguen els anys i de com la nostra capacitat natural cada cop vol recordar més i més encara la nostra infantesa, les nostrres follies, els nostres amics...

    Tant se val, heus ací que gràcies a tu he penjat un poema que fa que recordi el meu carrer.

    Si les lletanies fossin això, tu de ben segur que amb el teu mestratge has despertat la inspiració i la identitat de més d'un poeta,

    Bindo per tota tu,
    Roda03

  • 100 espills[Ofensiu]
    kukisu | 10-04-2006

    Et felicito cordialment, Maria Pilar, pels teus cent relats extraordinaris i tan reals, un testimoni fidel d'altres temps que no per ser passats hem d'oblidar. A més, ara ens instrueixes en la cuina de la paciència i el bon fer. És un goig poder-te llegir.
    Molts petons.

  • Nyam Nyman que bo[Ofensiu]
    August | 09-04-2006 | Valoració: 10

    Hola,

    Carai Maria Pilar, si fins i tot ets cuinera. Quins apats que saps, deuen vindre de lepoca medieval i tot jejeje

    Felicitats pels teus 100 relats a RC, esperem que en fagis almenys 100 mes.

    Una abraçada

  • M.Pilar; Ja psaps perquè ets una dona tan valorada ?( i no parlo dels relats que son molt bons), doncs perquè ets molt humana, carinyosa i sempre tens la paraula exacta per consolar o per encoratjar, segons calgui. Transmets força,pau i dolçor, t'ho dic de cor , jo que tinc la sort de coneiget en persona, tens una gran humanitat.
    FELICITATS PELS PRIMERS 100 RELATS !.

    :-) Pilar

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314637 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com