Pescadors i mariners

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

La Catalunya medieval, va ser eminentment marinera, i els seus fills es dedicaven amb tota plenitud al comerç, a l'agricultura i a l'artesania.
Els nostres vaixells importaven entre moltes d'altres coses, principalment espècies i drogues de l'Àfrica, en particular d'Egipte.
Una prova de la puixança comercial de la ciutat son les cases senyorívoles que queden al carrer de Montcada, Gimnàs, Basea i Mercaders. On vivien els comerciants d'aquell temps. En el segle XIV, on es construí l'església de Santa Maria, la llotja, les Drassanes, la parròquia del Pi i encara d'altres edificis.
Diverses vegades els consellers van dedicar ordres per reprimir el luxe en el vestit, doncs que era diàriament provocador i excessiu. Es prou conegut el procés de Pere Sant Climent; el veguer hagué d'intervenir, que la seva filla duia el vestit de noses teixit amb or, cosa que contravenia a les ordres rigoroses donades pels consellers,
Antigament no s'estilava com avui que les embarcacions transportessin a noli. En temps medievals els mercaders tenien naus pròpies i així poder transportar el gènere d'aquí a allà. Molt sovint era el mateix senyor de la nau, que la manava, que l'explotava i l'utilitzava, es a dir que en termes d'avui era un mateix el capità, l'armador i el consignatari, tots tres conceptes eren inclosos, sota el qualificatiu de mercaders, i es confonien amb els navegants, no cal estranyar-se que dubtessin el Sant que veneraven els mariners, dons tenien, tan mes de navegants que de negociants. Aquells breus mercaders van escampar arreu la nostra cultura, i de la nostra manera de ser, van fer arribar fins a nosaltres onades de modernisme i de novetat.
També els pescadors solen ser molt supersticiosos, creuen en 50 mil coses que els poden perjudicar, la pesquera els pot animar a apaivagar la fúria de l'aigua. El pescador surt a pescar i tot el mar es seu, pot anar allà on vol, mentre no perjudiqui un calament d'algun altre company, que hagi anat a calar abans que ell, a les nostres costes pesqueres, a la majoria de peixos grossos mediterranis, de carn dura i suculenta.

Comentaris

  • De mariners... a pirates[Ofensiu]
    Unaquimera | 26-03-2007

    Hola, Maria Pilar! Un altre vegada passo a llegir-te i com sempre, rebo sorpresses: anomenes Santa Maria en el teu text i tinc damunt la tauleta a mig llegir L'Esglèsia del mar, tot just!

    Em trobo amb aquests records dels ports catalans... Jo visc molt a prop de la costa i puc assistir al desenvolupament de tres tipus diferents de ports:
    - el pesquer, amb les barques de totes mides, les xarxes i els tresors trobats al mar ben posats en caixes cap a la confraria,...
    - l'esportiu, amb models ben diferents d'embarcacions d'oci i esport,
    - el gran port comercial on es trafica amb mercaderies de totes menes i especialment amb l'or negre que arriba o surt de la refineria carregat dins aquells enormes vaixells petroliers.
    Cadascú té una vida diferent, uns habitants li són propis i un microclima es pot detectar en cadascun...
    En el port pesquer es fan grans festes per la Verge del Carme, patrona marinera, i per Sant Pere Percador, patró protector, amb tot d'activitats a la vora i dins de l'aigua, per invocar la seva protecció i allunyar els temors, com tu assenyales, dels pescadors supersticiosos.

    Em sembla que potser t'agradaria llegir el meu poema Assedegada..., on parlen i festegen el mar i la platja... i apareixen els pirates!

    T'envio una abraçada ben saborosa, com la carn dels nostres peixos mediterranis,
    Unaquimera

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314362 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com