PERIPÈCIES GALLEGUES 8 - VIGO 7

Un relat de: Tomàs-Maria Porta i Calsina
Els diumenges tenen, per a mi, dues obligacions sagrades: l’una és anar a escoltar missa i l’altra és estar pendent del que fa el Barça, que, a més, avui s’estrena a la lliga.

Al vespre, quan he arribat, el senyor gran de l’hotel, fent mig somrís, em diu: parece que el Barça ha xugado ben. Li pregunto quan ha quedat i em diu que 7 a 0. Dic que Déu n’hi do ( no sé traduir-ho al castellà i menys al gallec això ). Després em diu: ustedes los catalanes son simpáticos y trabajadores, pero a veces abusan. Deu ser això.

La concatedral de Vigo – comparteix catedralici amb la catedral de Tui (poble de José Calvo Sotelo i de Mario Conde o sigui que poca conya ) – és un edifici que, vist amb una certa perspectiva, fa una certa gràcia. Té tota la façana neoclàsica però, després, més amunt, hi ha dues torres barroques que segons com te les mires semblen banyes i segons com te les mires semblen orelles. Entre l’aire de quarter i aquestes orelles no sé si em podré escoltar seriosament les prèdiques del mossèn. Esperem que sí.

El mossèn predica la paraula de Déu en castellà. Pràcticament no hi ha misses en gallec. Es curiós: Déu no parla ni valencià ni gallec. Què deuen haver fet aquests pobles a Déu per a que no vulguir sentir el seu idioma? Quina actitud pren Déu quan un gallec, en comptes d’adreçar-se-li en gallec, se li adreça en portuguès? Ho troba correcte? Ja sabem que quan un valencià ho fa en català ho troba imperdonable.

L’església es plena de vells, com a tot arreu, però potser aquí hi ha més joves que a d’altres bandes. S’hi veuen famílies. Potser a Galícia encara aconsegueixen arrossegar els fills a l’església, cosa que a Barcelona pràcticament és impossible.

El sermó del mossèn és reaccionari, com ha de ser. De les cançons no en coneixia cap. Les lectures, que per això són catòlics, són iguals a tot arreu (cosa que fa que a tot arreu et sentis una mica a casa ).

Per cert, a l’entrada de l’església hi ha un cartell que diu: apagueu el mòbil. Per parlar amb Déu no el necessiteu. Però hauria de dir: apagueu el mòbil i no parleu el gallec.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer