Per sempre més

Un relat de: foster

Després de tres mesos de separació, van tornar a veure's.

-Escolta'm Anna, és així de fàcil o de difícil: no puc viure amb tu ni sense tu. Sé que és un dilema sense solució, però per a mi és la prova definitiva que et necessito per respirar. Sense la teva companyia, sense el teu suport no sóc ningú, no puc pensar, no puc treballar. I doncs, què hi dius estimada?
L'Anna no va respondre en aquell moment, però les paraules del Kim havien fet ja el seu efecte pervers, ficant-se per cada un dels porus de la noia i impregnant cada centimètre cúbic de la seva sang amb el més mortals dels verins: l'amor.

Encara van conservar els seus respectius apartaments durant unes setmanes, però ja només era qüestió de temps. Ambdós maldaven per fer del retorn un èxit total i sense fisures, un definitiu retrobament sense cap ni una escletxa, i es trencaven el cap buscan solucions eficaces als seus antics problemes conjugals. Cada u es feia mil promeses en secret: controlar-se amb l'acohol, ser més sociable, compartir els somnis de l'altre, compartir-ho tot, respectar-li el seu espai privat i íntim. Sí, es tractava de corregir errors, de sumar enlloc de restar, veure l'ampolla sempre mig plena, i pensar que la vida és curta i cal aprofitar-la.
Ella, però, se sentia una mica falsa buscant respostes forçades quan la llum brillava davant seu de forma clara i inequívoca. Ella volia un fill, el volia i el necessitava, i no acceptaria ridículs succedanis. Sense el fill no seria feliç, però tampoc es podia plantejar la qüestió deixant fora en Kim. No, un nen o nena sense el Kim no era el que desitjava. Ara ho veia clar: necessitava una família, sí una família amb tots els ets i uts, fins i tot amb un gos i uns quants gats.


***

Sis mesos després de tornar d'Equador, els problemes i les angoixes del passat ja només eren això, passat.
L'arribada de l'Eduardo havia capgirat la seva vida com si d'un mitjó es tractés. Del negre al blanc, de la quasi mort en vida a la plenitud més absoluta. L'Anna mirava al seu voltant i no s'ho podia creure: el seu somni era allà mateix fet realitat, superat per la realitat.
Una tarda, però, sense saber perquè, va tenir una mala premonició, completament impròpia en la seva situació actual. Va estar donant-li voltes una llarga estona, i finalment va anar a veure en Kim. El trobà al despatx, com sempre escrivint o connectat a internet.
Quan ell la va sentir entrar, aixecà el cap i li somrigué. Darrerament només sabia somriure, i quan algun núvol de tempesta enfosquia el seu front, buscava l'Eduardo. No li calia ni parlar amb ell, perquè només de mirar-lo mentre jugava, el seu cel tornava a ser blau i lluminós, sense ni un petit rastre de dubte en l'horitzó immediat. Eduardo! Quin nom tan bonic, així, en castellà, tal i com ho pronunciava la seva mare. Li havien promès que no li canviarien, i pensaven mantenir la promesa. A més, tant a l'Anna com a n'ell els encantava.
-Hola bonica, què fa la nostra petita estrella del bàsquet? Encara és al pati encistellant? Potser hi aniré una estona ara quan acabi de traduir aquest full.
L'Anna guardà silenci encara un segons. No volia dir res de què després hagués de penedir-se'n. Però tampoc no podia callar, tenia un puny aferrant-li el cor amb tanta força que si no se sincerava s'ofegaria en pocs segons.
-Kim, estimat. Tu ja saps que sóc una mica tonteta a vegades...
-Home, una mica mica ... no et diré que no. Je,je. Però a veure, ara seriosament, que veig que et passa alguna cosa i segur que és per culpa meva. Perdona'm, si et plau, sigui el que sigui.- I s'agenollà fent comèdia sense deixar de mirar-la. Estava convençut que es tractava d'alguna petitesa referida a l'Eduardo, i es preparava per a relativitzar el problema.
Però l'Anna, tot i fer un lleugeríssim somriure davant la pantomima del seu home, seguia concentrada i inquieta rosegant-se les pells de les ungles.
-Com t'anava dient... he passat un mal dia, i fins que no he sabut el perquè, no m'he quedat tranquil.la. Ara ho sé. Vull demanar-te una cosa molt, molt important, vital per a mi en aquests precisos instants.
-Demana, dona, demana, que ja ho tens. I alegra aquesta cara, que em fas por.
-Primer, que callis. Ara i fins que acabi, fins i tot després de llavors. No vull cap resposta, no vull cap brometa. Només escolta'm i escolta'm bé: sóc la dona més feliç del món, però tanta felicitat em fa por, i necessito que em prometis que mai, mai més ens separarem. Promet-me que estarem junts per sempre més. M'ho has de prometre, ara i aquí!
En Kim estava acostumat a aquelles sortides un tant melodramàtiques de la seva dona, però s'adonà que la cosa era diferent i requeria una resposta diferent, compromesa de veritat. Aleshores, més seriós que mai abans en tota la seva vida, va esperar un segons i digué amb fermesa i de manera categòrica:
-Sí, amor meu, t'ho prometo, mai més ens separarem. Junts per sempre més!
Encara va fer un tímid intent per puntualitzar, però ella feu psss amb l'índex sobre els llavis alhora que se li apropava i el besava a la boca tendrament i agraïda.

***


Ara, d'aquella conversa tan transcendental que en el seu moment marcà una inflexió en la seva vida, no en quedava més que la pols de la piràmide desapareguda. El dia dia tranquil i sense entrebancs, els plans acomplerts i els projectes encara per acomplir omplien d'alegria cada minut de les seves vides.
Amb tota la il.lusió del món, havien llogat una casa d'estiu dalt de la muntanya que encercla Santa Eulària, a Eivissa, i es disposaven a gaudir de tres setmanes de vacances en família. Sí, per fi en família, una parella, un nen preciós, un gos i dos gats.
Havien tingut molta sort trobant aquell lloc idíl.lic amb tan poc temps de marge. La casa, amb l'enorme bosc que la protegia, era calcada a les fotos de la web. Només la cuina fallava una mica, massa petita i amb l'aiguera a fora, però no era més que un petit detall. Un cop ordenada i ben neta fins feia goig de veure.
-Ho veus? Com ha canviat, eh? Què, què me'n dius ara?
-Res, dona, res, com sempre tenies raó. Per cert, ja que hi som, no és hora de berenar? On s'ha ficat aquell trapella? Vaig a buscar-lo que sinó...
Al cap de deu minuts el Kim entrà la cuina blanc com el paper de fumar i tremolant de cap a peus.
-No el trobo, no el trobo, i al Bruc tampoc. El xiulo i no ve!! -ho deia cridant i estirant-la del braç, embogit.
-Que què! Que no el trobes? Ai mare meva! Eduardooo!Eduardooo!

Deu, quinze minuts i res, l'Eduardo sense aparèixer.
Havien mirat i remirat la casa, el camí d'accés, la part del darrera on hi havia la bassa, el...
-El pou, és clar!!! -va fer de sobte en Kim.- El pou! Segur que ens ha sentit abans quan parlàvem de mirar el nivell de l'aigua i ens ha volgut ajudar. Vine, corre, anem!!

El pou no era pas lluny, però quedava fora de la finca i no hi havien ni pensat. En arribar-hi, les pitjors sospites es confirmaren des de lluny en veure el Bruc intentant pujar el mur de protecció sense aconseguir-ho.
En Kim, d'un salt i agafant-se a la politja, s'hi llençà sense dubtar un segon.
-És aquí, és aquí, és viu!! Anna, Anna, una... corda, corre!
L'Anna mirà dins però era fosc, negre, profund. Es girà i s'entrebancà amb el Bruc, caient i rodolant per terra. Ullava en totes direccions buscant una corda, una escala, un pal...
El Kim amb prou feines podia respirar. L'Eduardo se li arrapava amb força, enfonsant-lo, i no hi havia on agafar-se. Amb la mà dreta urpava les parets llefiscoves buscant la salvació, una escletxa per encabir-hi les ungles, però en va.
-Anna, co.. corr..corre, si et plau!
-Mamaaaà ...! -se sentia fluixet i amb eco.
I ella seguia movent-se frenèticament sense fer cas de la sang que li rajava per la cama esquerra. Anà fins al garatge però era tancat amb candau. Tornà al pou.
-Aguanteu, aguanteu... vaig a buscar ajuda, vaig a la casa. Em sents Kim? Em sents? Kim, Kim! Eduardo! -cridava angoixada a un forat que ja no li responia.

Llavors, de sobte, ho va comprendre, i enlloc de córrer cap a la casa, tancà els ulls i es decidí.
-Kim, Eduardo, ja vinc! -exclamà mentre queia.
Un instant després, un crit desesperat ressonà per tota la vall:
-Sí, junts, junts per sempre més!



Comentaris

  • És...[Ofensiu]
    Vesna | 07-08-2007 | Valoració: 10

    És un relat preciòs , de veritat. Molt trist això si però preciòs. M'ha emocionat de veritat.
    Per mi estimar i ser estimat és el més bell que li pot passar a una persona i encara més si aquest sentiment perdura en el temps.
    Gracies per recomenar-me la lectura doncs ha valgut molt la pena.

  • Buff... quin patir...![Ofensiu]
    Jere Soler G | 03-02-2006

    És realment tètric, ben escrit però tètric. El final el veig poc probable, jo si més no, lluitaria fins al final per a salvar la vida del Kim i de l'Eduardo, i el meu suicidi no hi ajudaria pas. La idea, tot i ser tètrica, és bona. Potser un llenguatge massa distès per a un tema tan tràgic, potser en algun punt massa explicit. Està bé, però m'agraden més altres relats teus.

  • És clar...[Ofensiu]
    angie | 10-11-2005

    que la recerca de l'amor etern passeja pels teus relats.
    Un relat emocionant i amb un final,que encara que alguns pensin tràgic, és el final que tots tindrem..... un passeig per l'eternitat.

  • Ooolé !![Ofensiu]
    brideshead | 28-10-2005

    Foster, m'he quedat de pedra, impressionada i.... desconcertada a partir del moment que l'Eduardo desapareix. Fantàstica l'exposició que ens fas de la situació emocional d'aquest matrimoni. Una relació recuperada, tot i que esquerdada... i les esquerdes sempre tornen a sortir. En aquest cas, l'Anna i en Kim les tapen amb l'adopció d'un nen equatorià (el que no m'ha quedat clar és perquè no pot ser un fill biològic?) que sembla portar la felicitat absoluta a l'Anna i la resignació al Kim, atrapat entre el desig de la seva dona de ser mare i el seu neguit per no perdre-la.

    I el final... d'infart, amb moltes explicacions possibles. L'Anna es veu defallir davant la temença de perdre el fill, de perdre marit i fill alhora, per una por angoixant de no saber sobreviure sola?... i tira pel dret, per l'alternativa més valenta possible... suicidar-se per aconseguir fer realitat la promesa feta aquell mateix dia, "junts per sempre més"...

    Foster, el felicito, m'has tingut neguitosa fins al final i has aconseguir que m'emocionés amb el teu relat... serà que, com deies, em vas intuir molt bé?

    D'altra banda, veig connexions en els teus relats: famílies infelices, personatges desestructurats, necessitat de fills...

    M'agrada que siguis per aquí i haver-te descobert. Crec que estàs fent molt bona feina, tant escrivint com comentant, i m'alegra que t'hagis esforçat amb la poesia de molts relataires, encara que no sigui "el teu fort", com tu dius. Crec que t'ho prens amb rigurositat, potser mal entesa per alguns de nosaltres, començant per mi mateixa. Ho dic pels comentaris intercanviats al fòrum i voldria pensar que no t'ho vas prendre malament. I si fos així, corregeixo i rectifico... que diuen que és de savis, encara que jo no en sigui gens.

    Seguiré llegint-te perquè t'estic descobrint moltes coses que m'agraden. I si repeteixes experiments com el que vas fer en el teu últim poema, estaré encantada!

    Una abraçada, fins la propera.

  • la mare que et va...[Ofensiu]
    laieta | 24-10-2005 | Valoració: 10

    això no es fa foster!!! tinc ganes de llegir-te, agafo aquest relat a l'atzar... i m'has matat. són les 7 del matí i estic a la feina, tu saps el crit que he fotut quan he llegit el final? sé que hi ha gent que t'ha dit que se l'esperava, però jo no! sóc molt innocent. de totes maneres, això és escriure, provocar alguna reacció en la persona que et llegeix, així es crea un nou canal de comunicació. tu et vas quedar igual llegint-me? t'asseguro que me'ls llegiré tots.
    així que no t'ha agradat laieta?

  • De vegades sembla que les coses[Ofensiu]
    Leela | 16-10-2005 | Valoració: 10

    no puguin més que acabar d'aquesta manera.
    La tarda de diumenge s'ha densificat i la lectura del teu relat, escollit a l'atzar (ja veus que sóc bastant anàrquica i no faig cas de les teves recomanacions) sembla una malèfica casualitat: els pers sempres, els fills i aquest melodramatisme em sonen massa familiars...

    Només puc tornar-te a dir que no fas més que reflectir el món que hi ha al teu voltant amb les paraules precises, i amb una mirada noble, realista, recollint acuradament les 'misèries' (allò tant humà) i mostrant-nos-ho a través dels teus personatges d'una manera tant hàbil que fa que no ens adonem que estem davant del mirall...

    Per cert, no sé perquè tens una valoració tant baixa... faré els possibles per solucionar-ho!

    Un petó!

    Leela

  • Tragèdia romàntica[Ofensiu]
    Biel Martí | 15-10-2005

    Per sempre més... com va dir algú i tothom ha repetit algun cop (o quasi tothom): per sempre, és molt de temps. La manera com inicies la història, exposant que ja havien estat separats, i com la portes després, amb el punt d'ella, amb els seus desitjos de tenir un fill per damunt de tot, ja fan que es mastegui la tragèdia. Podriem dir, doncs, que és un relat ben portat, doncs vas conduïnt el lector a on tu vols, deixant petites pistes. De fet, potser ja només amb el títol, m'he imaginat que acabaria malament (a part de la predilecció que tinc a que les històries acabin malament, diguem estrany). Potser li falta el toc que tenen altres relats teus, en el sentit en que l'he trobat més impersonal. No et negaré que m'ha deixat un regust estrany, pensant que li falta alguna cosa. Potser una millor descripció d'ella, no física, sinó parlant del seu passat o del seu caràcter. Vull dir que ja el dibuixes amb els fets, però pel meu gust es queda curt. A part d'això, segueix sent un plaer llegir-te!

    Biel.

  • Enverinats[Ofensiu]
    jacobè | 14-10-2005

    Un relat àgil i descripcions acurades. No hi entenc, però deu voler dir que escrius molt bé! En els teus relats descrius amb agudesa famílies típiques de la Barcelona "Diagonal cap amunt" (amb perdó). Com aquest "Eduardo", en castellà, com ho pronuncien les que ara són àvies. O la casa a Eivissa per intentar fugir dels problemes que al final cauen en un pou sense fons.
    Ves per on, és el teu segon relat que hi trobo la frase "tanta felicitat em fa por". L'Anna no se sent res per ella mateixa, li fa por la soledat, vol que l'estimin i, a més, no és ningú sense descendència. Però no sap estimar i ho fa amb desmesura. Si mira la vida amb les seves dues possessions ho veu tot "fosc, negre i profund" i si deixa de mirar al pou "s'entrebanca". Ho sento Pivot, per mi el final sí que és el leit motiv del relat. No se saben estimar i s'autodestrueixen.
    Mmm..."candau"? Potser millor "cadenat"? Foster, si vols t'analitzo aquesta paraula dins el relat...ja paro, ja paro,...
    Només és una interpretació...m'ho he passat pipa, però tu, ni cas.

  • Ostres Foster![Ofensiu]
    Gemma34 | 09-10-2005 | Valoració: 10

    He quedat destrossada! Però m'ha encantat llegir-lo.
    Jo no veia a venir el final. Deu ser perquè sempre veig la part més optimista de la vida jejeje...
    Aquest cop et puntuo, sí Sr. Llicenciat.

    Quan ella mira dins del pou i ho veu tot fosc i no veu res. I ell intenta aferrar-se a una paret llefiscosa i no sap on agafar-se i el nen li enfonsa el cap, ha estat un moment on jo era dins d'aquest pou, ofegant-me! Quina angoixa uff...
    La veritat és que ho he viscut, perquè a casa els pares hi tenia un pou, que el pare el va descobrir per casualitat, i en lloc de fer-li un mur i quedar enlairat li va posar una tapa com les que es posen a les clavegueres, i va construir una escala feta de ferro forjat que ell mateix va construir, i fins i tot i va posar llum per veure el nivell de l'aigua!! el meu pare era tot un geni. Però mai ens deixava obrir aquella tapa, els més de 10 metres de fundaria eren un perill. Però els meus germans eren uns entremaliats, hi sense que el meu pare ho sabés un dia van obrir aquella tapa i van baixar fins a mig pou, sota terra hi havia un canvi de nivell que feia com una petita cova on hi cabien dues persones ajupides. Ells van arribar fins allà i van desaparèixer de la meva vista, i jo els demanava que tornessin que no es quedessin allà dins. No em feien cas fins que ho deia plorant. i recordo les meves llàgrimes caient pou avall. La llum es reflectia fins el fons i veia com les meves llàgrimes feien tremolar lleugerament l'aigua com quan es tira una pedra en un estany.

    Gemma34


  • Hola foster![Ofensiu]

    Tinc uns quants minuts i et torno la jugada. M'he llegit alguns relats teus i et faré un comentari centrant-me sobretot en aquest.

    Tens un estil narratiu molt dinàmic, en ocasions trepidant. La trama té una gran importància, potser més que les descripcions (sobre les quals penso que només et cenyeixes a allò més transcendent perquè el lector es faci una idea general del context).

    Coneixem els personatges des d'un punt de vista essencialment psicològic, i això deriva també del que t'he comentat en el paràgraf anterior.

    Pel que fa a la previsibilitat de la trama (en la que, molt encertadament, deixes entreveure algun interrogant sense cobrir, cosa que jo penso que dóna un matís interessant al lector, que no ho rep tot pastat i mastegat), pel que fa a la previsibilitat de la trama, deia, la veritat és que o no tinc el dia o és que de debò no l'hi sé veure. La incertesa sobre què passarà és inherent en tota narració amb una trama més o menys treballada, però aquesta característica s'accentua més amb relats dinàmics com aquest.

    Podien haver passat moltes coses, però has optat per aquest final. Aquesta és la meva impressió.

    Entrant a qüestions més subjectives (deixant apart que tot el comentari. òbviament, ho és), t'he de dir que m'ha agradat. D'entrada, ja m'agraden aquests relats o novel·les dinàmiques; pots començar dient "bufa, quin gruix" (que tampoc és el cas de "Per sempre més", no siguéssim pas exagerats!), però al final s'acaben fent curts. I la valoració global acaba pesant sobre la trama, que com t'he dit em sembla bona perquè aconsegueix (o almenys a mi m'ha aconseguit) plasmar una sensació d'incertesa, d'angoixa, en el decurs del relat.

    Salutacions, foster! I merci pel teu comentari.

    Salut,

    Vicenç

  • quin presagi[Ofensiu]
    Lavínia | 13-09-2005

    hi vaticines al final del relat, quina temor imprecisa oi?

    Petons.

    Lavínia

  • Oh... yes![Ofensiu]
    pivotatomic | 05-09-2005

    Aquest és un relat que va a més i que te la virtut de tenir un final d'aquells que, com diu la Tiamat, et provoquen un calfred a l'espinada. Sí, el final és sec, contundent i rotund, i cau damunt del text com un llosa cau damunt la tomba, tancant-lo a la perfecció. No m'importa que resulti un tan previsible. La sorpresa no ho és tot (excepte quan és el leit motiv del relat i aqui no ho és).

    Definitivament, dels millorets que t'he llegit.

    T'apunto un altre triple. I van...

  • Ostres![Ofensiu]
    ROSASP | 01-09-2005

    Hi ha una estrany presagi en tot el relat.
    M'ha donat la impressió de que en el fons la protagonista té un neguit incert, una por indefinida. Quan li fa prometre al Kim que mai es separaran, sembla voler fer fonedís aquest pressentiment que molts de nosaltres hem experimentat en algun moment de la vida, quan tot sembla gairebé perfecte.
    Potser en el fons, ens han inculcat que no es pot tenir tot, és com si no tinguéssim dret a una felicitat completa.
    El final és esgarrifós i cru, sembles donar importància a la promesa feta, intentant fer-la sobreviure fins al darrer moment.
    Però, he tingut la sensació que l'esquerda s'havia obert just quan havia tingut la necessitat d'aquell jurament simbòlic.
    Costa comprendre que ningú ni res pot garantir la seguretat del demà.
    Recoi si costa, potser és un dels reptes més difícils...

    M'agrada la facilitat que tens per descriure les coses i l'agilitat en el desenvolupament.
    Encara que el final, com diu la Tiamat es bastant evident, jo trobo que lliga tota la fragilitat sobre la vida que es respira en el relat.

    Gràcies per tots els teus comentaris, foster.
    Ja t'he dit que sempre són molt benvinguts.

    Una abraçada!



  • hola foster,[Ofensiu]
    Tiamat | 31-08-2005

    el teu relat, tot i que de final de pel·lícula dramàtica, i per tant, força esperat i poc sorprenent, m'ha fet recorre un calfred per tot el cos

    això es deu, suposo, a una bona descripció. Felicitats, no sempre és fàcil fer passar sensacions a través d'una pantalla, i amb un relat curt. De totes maneres, estic segura que tens d'altres relats amb millors arguments. Els buscaré, i faré un cop d'ull a un que em vas dir, que el tinc pendent...



    Tiamat

Valoració mitja: 10