Pels camins de la sociolingüística.

Un relat de: Siset Devesa

Es pot considerar una aportació ben magra en el camp de la sociolingüística i sóc ben conscient que no em correspondrà cap premi per aquesta reflexió. Però acabo d'adonar-me que hi ha una paraula, una expressió, que és un comodí omnipresent en tota reunió social com Déu mana, en especial quan l'ambient es va escalfant i quan salta la polèmica i el debat.



Fer la prova és senzill : només cal assistir a la propera reunió de la comunitat de veïns, de la junta de la societat de caçadors, de l'associació de mares -i pares- de l'escola de la canalla, o a una assemblea d'accionistes d'una societat mercantil. Si es té la ventura de viure en un poble, on la representació polítical sol estar en mans amateurs, no serà difícil que un ple municipal sigui terreny propici. Si fa uns anys era una expressió l'usuari tipus de la qual solia ser un personatge de sexe masculí, d'edat superior a seixanta o seixanta-cinc anys, amb bigotet retallat, cada vegada veig amb major preocupació (ai las) com l'edat de l'abonat baixa de manera perillosa cap als cinquanta, cap als quaranta-cinc fins i tot.

Cal estar atent i esperar que l'ordre del dia plantegi algun punt conflictiu, discutible o opinable. Especialment, quan hi ha quartos pel mig. Sempre hi ha algú que demana la paraula i, abans o després d'una argumentació més o menys sòlida, la deixa anar: "Això és impepinable !", sol exclamar l'autor de la sentència, amb un posat d'autoritat que no fa altra cosa que subratllar la tremenda veracitat de les raons que acaba d'exposar. Impepinable ! En català no existeix, almenys als diccionaris normatius. És un préstec del castellà que expressa certesa, seguretat i cap possibilitat de discussió. Acabar una intervenció dient que allò és impepinable és la garantia absoluta que la resta dels interlocutors hauran quedat sense el menor argument per rebatre-ho. Apostar per un ponent que s'empara en la impepinabilitat de la seva proposta és apostar a cavall guanyador.

Jo gaudeixo d'aquestes ponències pronunciades amb tanta vehemència. Quina meravella ! Tanco els ulls i em deixo portar : quan arriba -impepinablement - el moment màgic somio cogombres i amanides d'estiu.


Comentaris

  • Això és impepinable![Ofensiu]
    nuriagau | 23-05-2011

    Amb aquest assaig ens has transmès la màgia de l’això és impepinable i deixes al lector incapacitat per discutir-te res i desitjant que, ben aviat, pengis un relat nou.
    Ens seguirem llegint,
    Núria

  • igual igual[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 02-01-2011

    has de penjar més coses amic! i no voldria ser impertinent, però ara que et toca ser un nou escriptor ferroviari, o aniràs en cotxe a la feina? Bé, tan se val,és impepinable que ara podràs escriure i has de penjar nous escrits com aquest, home!

    Molt divertida la foto del barret!

    Una abraçada i bon 2011!!

    Ferran

  • impepinable[Ofensiu]
    Englantina | 13-12-2010 | Valoració: 10

    Molt bona la teva ponència, Siset. No hi ha expressió més determinant que "Això és impepinable".... I jo em pregunto: dius que vé del castellà, però... vé de "pepino"? Hauré de veure si trobo l'origen d'aquesta paraula que mai havia qüestionat...
    Tu somies cogombres.... Jo, al·lucino cogombrets..... jajaja!

  • bon relat..[Ofensiu]
    joandemataro | 23-08-2010 | Valoració: 10

    escrit en to irònic i divertit que a més dóna per pensar...
    et saludo avui per primera vegada, t'he volgut conèixer en veure que eres l'organitzador del nanorepte i mai abans t'havia vist...bé jo sóc relativament nou per aquí...

    una abraçada mataronina
    fins la propera
    joan

  • El teu relat és impepinablement genial![Ofensiu]
    Romy Ros | 28-07-2010 | Valoració: 10

    Sí, unes reflexions molt enertades i un retrat socials molt verídic. He disfrutat molt llegin-te un altre cop...com sempre, un plaer!
    Salut

  • Siseeeeet!!![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 09-04-2010

    Tens un sentit de l'humor que no se t'acaba mai! A mi també em xiulen les orelles quan sento aquesta expressió: I què... m'importa un pepino!
    El cap, però, no se me'n va pensant en cogombres, no, jo penso altres coses que més val ometre en aquest espai, ha ha ha!
    M'has fet riure molt amb la teva fina ironia. Celebro que hagis tret el nas per aquesta casa de lletraferits.
    Una abraçada ben forta, Siset.

    Mercè

Valoració mitja: 10

l´Autor

Siset Devesa

53 Relats

193 Comentaris

66285 Lectures

Valoració de l'autor: 9.94

Biografia:
"Dins es món que m'he inventat tot se mou a total realitat."

Multicinemes (Antònia Font)