Notes de Lars des de Brno

Un relat de: lluisba

La primera cosa que va fer en Lars un cop hagué baixat del tren fou estudiar la gent, detingudament. És essencial aprendre a distingir els policies: els d'uniforme i els de paisà. Hi ha la tendència a creure que els primers són més talossos, i els segons malèvols. Però a vegades les qualitats es mesclen: cal tenir l'ull esmolat i saber-los classificar. Conèixer l'enemic és mitja victòria.
Brno, però, donava una sensació plàcida. Poca gent, pocs cotxes. Un ambient grisós i les columnes de fum sulfurós que s'enfilen per un aire llis i ample, apagat com la mirada d'un malalt que jeu sedat i absent.
Duia l'afreça de Myrta doblegada dins la butxaca i se la va tornar a mirar, tot i no li calia. La duia gravada a la memòria com el record d'un gos que l'havia mossegat als deu anys.
S'havien conegut feia apenes tres mesos a l'estació vella de Zurich, una nit de neu i vent gèlid. Li va explicar que una fundació alemanya li pagava molts diners si es prestava a seguir un estudi farmacològic que es faria en una clínica de Brno, durant l'estiu. Ell la va intentar convèncer de què ho deixés córrer, però la promesa del xec final era un argument massa net i massa perfecte. Les paraules, va concloure ell, són inferiors als nombres. Pitàgores és el més llest de la classe.
Quan ella ja va ser fora de Zurich, però, és quan Lars es va topar el doctor Danilo Belmondo. Ningú no hauria dit que fos metge, perquè era un home a mig destruir. Rondava les tavernes i dormia a les andanes més sòrdides. Li va explicar la veritat de l'experiment, i amb un somriure sòrdid va mormolar: "Myrta morta". Un repugnant joc de paraules. Pocs dies després en Belmondo va ser pres. Zurich és mal lloc per als rodamons. El van deixar a l'aeroport de Triste, d'on sembla que tenia papers.
Ara en Lars inicia el camí pels carrers silenciosos de Brno. Al fons, els fils de fum s'enfilen cap al cel com ànimes tristíssimes que deixen el món amb fatiga, però amb lleugeresa i una certa serenor.

Comentaris

  • M'ha sorprès el teu relat...[Ofensiu]
    Carme Cabús | 06-11-2007

    ...per l'atmosfera que ets capaç de descriure. Les descripcions són diàfanes i excel·lents, i apuntes a un misteri que desitgem conèixer i... que no ens reveles.

    Perquè no continues i ens dones a conèixer la història sencera? Tens veritable fusta d'escriptor, i m'hagués encatat conèixer-te a LLeida, quan havíeu de fer una presentació amb la Rosasp (saps que èstà fent ara? La trobo a faltar moltíssim).

    Una abraçada forta. Ens comentem.

  • Semblen apunts[Ofensiu]
    ANEROL | 29-10-2007

    d'uns moments sordids

  • Interessant[Ofensiu]
    copernic | 03-06-2007

    És un relat que està ben ambientat, que suggereix païsatges urbans de guerra freda, d'Europa central pulcra, precisa i mil.limètrica (Els trens de Zurich), retalls de novel.la de Kundera, de malsons de Kafka, de solitud en l'express de mitjanit. Ben aconseguit!
    He arribat aquí pel teu comentari sobre Camel en el fòrum. Un plaer conèixer-te.

l´Autor

Foto de perfil de lluisba

lluisba

77 Relats

390 Comentaris

95835 Lectures

Valoració de l'autor: 9.25

Biografia:
El novembre del 2006 em vaig estrenar a Relats en català. No sóc gaire constant ni gaire assidu. Llegeixo, comento una mica. Miro el fòrum de tant en tant, però n'entenc ni un borrall. Intento fer contes de por (o d'inquietud, que diuen), algun poema improvisat...

Pel novembre de 2008, però, junt amb d'altres companyes i companys, vam iniciar un blog on ara hi poso els meus textos. A RC hi entro i miro, i molt ocasionalment demano penjar alguna cosa.

El nostre blog (per si vols) és:
http://riellblvd.blogspot.com/