MONARQUISME I DEMOCRÀCIA A ESPANYA.

Un relat de: Tomàs-Maria Porta i Calsina


Ahir escrivia en el sentit que els independentistes catalans no ens hem de deixar temptar pel republicanisme espanyol i hem d’aconseguir arribar democràticament a la independència. Aquest “democràticament” pels catalans és tant o més important que la independència en ella mateixa: no crec que hi hagi gaires catalans, per no dir cap, que vulgui que Catalunya sigui independent antidemocràticament.

És evident que la majoria dels espanyols i ja no dic la majoria de l’oligarquia espanyola veuen les coses del revés: no volen que Catalunya sigui independent i per si les mosques no volen preguntar als catalans, és a dir, per a ells és molt més important l’unitat d’Espanya que la democràcia.

Observo amb estupefacció – cada vegada m’adono que sóc més ingenu, jo – que aquesta manera de fer dels espanyols, sobre tot dels seus oligarques però no només, és més general del que jo pensava: en el tema de la monarquia versus república responen amb els mateix esquema que ens responen a nosaltres. És a dir, antidemocràticament.

La postura del PP ens convida a tots a l’imbecilitat. Ho dic així de clar perquè quan Rajoy diu que per a preguntar si els espanyols volen una república o una monarquia cal canviar la constitució simplement ens enganya. Caldria canviar la constitució si la majoria de la gent decidís que vol una república, però preguntar-ho a la gent és perfectament legal i possible. Només que hi ha alguns als que es veu que això de que la gent pugui decidir els hi produeix urticària. Que la casta dirigent del PP té un ADN franquista ho sap tothom, no es cap novetat.

Pel que fa al PSOE el meu desconcert és absolut. Rubalcaba diu que el PSOE és un partit de profundes arrels republicanes que va fer un pacte durant la transició per tal que Espanya esdevingués monàrquica i que no pensa trencar aquest pacte. Coi, d’això se’n diu democràcia. Al PSOE tant li fot el que puguin opinar els espanyols sobre el tema? Creu que el seu pacte – pacte d’una altra generació política i pacte que dubto molt que fos ratificat pels militants del partit, es a dir, que em temo que fos un pacte més aviat secret – és més important que el que opinin els espanyols? Creu que els espanyols no han d’opinar ? Mare meva quina gent d’esquerres, quin progressisme i quina manera d’entendre la democràcia! Si fos militant o votant socialista em cauria la cara de vergonya.

Ahir deia que els independentistes catalans hem de continuar treballant per marxar d’Espanya i que no hem de perdre temps en el tema de la monarquia o república espanyola. Avui no escric sobre el tema monarquia / república sinó sobre el perquè hem de marxar tant aviat com sigui possible d’Espanya ( entre d’altres raons més o menys poderoses): perquè a Espanya no hi ha, ni volen que hi hagi democràcia. I no només en el tema català sinó en molts temes. I si no hi ha democràcia no hi ha ciutadans sinó súbdits o vassalls. I els súbdits o vassalls no tenen dignitat política. Nosaltres aspirem a construir un país lliure amb gent lliure, es a dir, amb ciutadans amb tots els drets, es a dir, un estat profundament republicà.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer