L'ombra d'Eles

Un relat de: benac

Molt a prop d'aquell bosc de pins, empastifats per la buidesa d'un desig encarcarat, hi havia una torre de guaita que encara es mantenia en peu. Desprès de tants segles contemplant aquella riera folrada de verds matolls, encara sort que acaronava amb força aquell vell promontori i suportava dignament el vent de grop d'aquell llogaret. Allí d'alt, s'observava amb claredat una intervenció quirúrgica sostenible practicada al pobric riu, per extirpar-li aquella extremitat malalta d'abúlia.

Presidia un paisatge espelegat i no es trobava sola, al seu costat hi tenia una masia enderrocada per l'oblit. La torre romànica de planta rodona, havia estat batejada varies vegades en el decurs del temps amb noms com Eles, Sacort o Salvana, i convivia amb harmonia amb aquell malmès palau neogótic, al qual estimava. Recordava amb malenconia aquells bons temps en que va ésser casa d'estiueig dels comtes de l'altra llera del riu , o quan va allotjar als seguidors de l'arxiduc en aquella lluita en la qual s'esvaïren els furs. Tanmateix, els arcs diafragmàtics de pedra de la seva companya reflectien amb enyorança escenes de la vida d'aquell senyor i els seus pagesos, mentre que aquells esquerdats merlets neomedievals li xiuxiuejaven a cau d'orella que havien gaudit d'una millor salut quan pertanyien al poble gran.

Ella encara mantenia la fortalesa de la seva essència, però la seva companya de viatge cada cop estava mes deteriorada, abandonada i ruïnosa; malgrat tenir esta l'aparença de castell neomedieval, la feblesa brollava dels materials restaurats deixant les seves petjades a la teulada i al seu interior.


Però el gotellim de la vida faria que un dia arribessin els càntics modernistes, d'un cor parroquial del veïnat instal·lat en aquella explanada polsegosa, per oferir-li fagedena restauradora. Aquella tendra melodia dibuixava al terra una ombra negra, i homenatjava així, a l'oblidada torre.



Comentaris

  • FELICITATS![Ofensiu]
    nuriagau | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

    Núria Gausachs i Cucala