L'humor a la Barcelona Noucentista

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

...diguem'ho així de la fonda d'en Falcó que servien les tradicionals moguetes amb llom de porc que tanta fama van gaudir a Barcelona d'aquell temps. Una de les gràcies que tenien aquestes mongetes és que fossin servides pel batista, personatge pintoresc de tipus i de conversa.
És ben popular aquella anècdota que conta que un dia es presentà a Can Falcó un senyoràs vestit amb peça llarga i amb aires d'aristocràcia, amb un paquet sota el braç. Va demanar una ració de monguetes típiques alhora que desfeia el paquet sortint-hi dues llesques molt grosses de pà, en batista cridà a la cuina amb la cantarella típica d'aquell temps: "porteu mitja ració de seques per un senyor que no té gana i es porta el pà" . Al senyoràs no li va sentar bé sentir això i es va aixecar per marxar, el cambrer adonant-se conta va cridar: "alto les seques que el senyor s'ha enfadat i s'en va" Encara avui, segons com encara es diu.
Expliquen també que en una altra ocasió un perruquià es va presentar amb un parell d'ous, el batista va agafar els 2 ous i va demanar una truita de 2 ous a la cuina, el client pensant-se que li farien una truita d'un ou barejada amb farina i se li quedarien l'altre ou, va dir: "no m'enrredaras becu que els vui ferrats".

ELS DOS VAILETS.

Un dia d'hivern i amb molt de fred dos aprenents de fuster es passejaven amb les mans a la butxaca i la bufanda al coll ben lligada. De sobte van quedar ben parats davant un aparador de llegums cuits, s'hi mostraven dues palancanes de monguetes vermelles i un li va dir a l'altre: "-Què! te les menjaries totes?!" i l'altre pensant un xic, va contestar: "-Si, però amb pà... eh... "

LA TRUITA DE PALETS DE RIU

Dos estudiants varen entrar en un becu a menjar una mica doncs no portaven gaires diners, quan varen acabar l'amo els va dir: "-què?! nois! menjareu alguna cosa més? " i ells tot dien: "-de gana encara en tenim! encara menjariem una truita de palets de riera." El becu va anar a la cuina i li va dir a la seva dona: "mira, aquells dos nois d'allà abaix m'han dit que es menjarien una truita de pals de riera" La seva dona, molt espabilada li va dir: "ves a l'aixida que en un test hi han uns quants, portal's que jo els rentaré ben rentats i els hi faré la truita" I així ho va fer. Quants els estudiants van veure que els hi servien la truita de palets de riera no s'ho sabien creure pero se la van menjar i varen anar apartant els palets. La veu popular encara en parla.

Comentaris

  • m'ha fet...[Ofensiu]
    Capdelin | 12-01-2006

    molta gràcia el dibuix de l'Andalet de la bomba i he quedar meravellat de la perfecció de l'obra... gràcies!
    i parlant del relat d'humor... hauré d'anar amb compte a l'hora de demanar dos ous en un restaurant... que siguin ben FERRATS!!! i dos!
    (porto un temps amb molta feina i quasi no tinc temps per a comentar... )
    una abraçada

  • M.Pilar !!, desprès de tantes festes i "festórrios", i tu encara fas relats de " MANDUCA" !!.
    Un de Salcedol !!, si us plau !!... marchando !!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314692 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com