L'Hort de la Vida

Un relat de: Illadestany

L´HORT DE LA VIDA


Entre d'altres àmbits de pau, n' heu descobert un de ben especial. El cel hi té un blau intens, els arbres hi canten i les canyes, tossudes, s'hi escampen sense aturador.
Allà l'aigua és un doll constant, i la remullada entre els peixos de la fresca bassa , constitueix la salvatge joia de l'estiu.
Allà les paraules i les rialles reguen les cebes i les carxofes, els enciams de fulla de roure i els llollo rosso, les flors del pèsol i els pensaments, els bujacs i les tomaqueres.
Mentre treballeu la terra, les vostres veus desgranen la vida, poc a poc, amb la calma de l'amistat pregona com els amors prehistòrics, antiga com vins d'anyades.
El pit-roig ve a tastar els primerencs fruits de la vostra tasca, l'encisa el color de les noves maduixes i de les albergínies, la flaire dels alls i de les patates grillades.
Allà, des del cor de la muntanya, veieu un bocinet d'atzur marí, la mar llunyana, la mar propera.
Mentre desgraneu les paraules dels vostres camins del temps, les plantes creixen, les ferides es netegen, els esguards s'aclareixen.
Després, cuineu les menges que heu plantat i collit, en les belles combinacions de colors que us ofereix la natura, i les regueu amb els millors vins, daurats o roigs, i amb els mots que omplen les vostres fibres, i que allibereu tranquils, cadascú al seu ritme, i tots al ritme del sol, al de l'aire, al de l'aigua.
Al vespre us recolliu vora el foc, immersos en velles històries, en nous problemes, en antigues imatges de temps passats, en enceses discusions inacabables. O en un silenci encalmat.
Les hores transcorren lliures com el vent, com el riu, com el vol de l'àliga.
A la nit, contempleu l'estel.lada, la lluïsor de la lluna i del cel nocturn, mentre escolteu el cant del rossinyol , mentre flaireu l'increïble aroma de la flor de saüc.
Després, al llit, l'amiga us acotxa abans de dormir, no fos que passessiu fred,allà, a la immensa casa de l'Hort de la Vida.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Illadestany

Illadestany

41 Relats

149 Comentaris

45589 Lectures

Valoració de l'autor: 9.96

Biografia:
M'allunyo dels embruixos de ponent,
esvento les recances i les cendres
i de l'antiga troca tallo el fil.
Pasturen per la nit roques i cabres,
el riu encès es precipita al mar,
l'espai vermell s'omple de llamps com sabres;
domini màgic, regne sublunar.

Joan Vinyoli