LES FESTES DE CARRER

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran


El carrer no era exclusivament una via de pas i de comunicació, era una artèria del cos viu de la ciutat, els veïns units compartien l'angoixa dels períodes de guerra i fets calamitosos i epidèmies. T ambé és veritat que compartien les festes generals i particulars de cada barriada.
Seria cosa estranya que el carrer ,per humil que fos, uns dies a l'any no visqués els picarols de festa. Lluminàries, robes de colors, flors de paper, fanalets ... adornaven summament, ja que tots tenien la capelleta en algun tros de paret amb el seu sant patró, doncs els veïns la cuidaven amb cura i amor. Destacaven algunes festes principals com la de Sant Roc a la plaça nova i altres com les d'agost i setembre.
Les lluminàries, per descomptat, era la decoració més atractiva i dissimulada amb fulles i flors. Per exemple, al barri de Sant Pere, on hi estava instal·lada la fàbrica d'en Canaletes, fabricant d'estampats (indianes), tenien la facilitat de poder guarnir els balcons i les parets del carrer amb roba ben acolorida.
Encara recordo que un bon dia d' estiu els pares van decidir que aniríem a visitar els carrers del barri de gràcia que eren ben guarnits. Hi havia molta animació... la gent sortia als balcons... hi havia un "tinglado" ja preparat per als músics i vocalistes. S' hi ballava el ball de la tona, del fanalet....
La gent es dedicaven cançons i balls .... Fins i tot hi havia un globus a punt per a ser engegat i inagurar la festa.
El pare i la mare, que no havien estat mai grans ballarins, fins i tot aquell dia, es van animar a sortir a ballar un pas doble. Suposo que l' ambient de festa els va motivar.
Mentres jo, mig adormida, mel's mirava i sobretot observava com feia anar la mare les seves boniques cames que lluïa amb unes sabates lligades a la cama i que anomenaven " Hildes".
Després d' aquest gran dia vam tornar cap a casa molt cansats però ben contents.

Comentaris

  • M'agraden molt els teus relats, son vius, transmets el que tota la vida he has vist i recordes . Ho fas tornar a reviure a tots els que no ho hem viscut i això, noia, no ho sap fet tothom, tens una gràcia especial.
    10 petonets :-) Pilar

  • Les Festes del Carrer[Ofensiu]
    August | 05-05-2006 | Valoració: 10

    Un relat molt animat s'ha de dir, a la meva manera de veure'l molt divertit perque jo això no ho he conegut.

    Penso que s'ho debien pasar molt bé. Els teus relats estan impregnats d'aquella magia popular que només tu saps transmetre tant bé!

    Gràcies!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

313811 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com