La vida de St.Narcís i St.Feliu

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Tots dos eren fills de Girona, el primer era el bisbe i l'altre el Diaca. St.Narcis sobretot es dedicava a predicar, i a convertir. Per escapar-se de la persecució dels cristians, St.Narcís i el seu diaca Feliu, sel's va acudir marxar a Alemanya i es varen parar a Ausburg i van posar a casa d'una gran dama anomenada Afra, que alguns deien que era una dona publica i que la seva casa era un burdell. Quan va fer-se fosc les llumeneres no estaven preparades i la dama Afra, va renyir molt als servents, pero el dispeser Narcís, li digue que no calia que les amonestes, va veneir les llumeneres i sense posar-li gens d'oli van encendres soles i feren una claror fortíssima, com mai no s'hagues vist d'altre de semblant. Davant d'aquell prodigi, Afra va restar conmoguda i va voler seguir la religió dels dispesers. Passat el temps de perill, St.Narcís i el seu diaca, van tornar a Girona i el primer va assolir el bisbat. Afra va professar el cristianisme i va convertir molta gent, tanta que les autoritats la van agafar per cristiana i la van cremar viva en mig de la plaça. El dia del seu martiri, Narcís va arribar de nou a Augsburg per veure-la. Va recollir el cos de la seva conversa, va curar que aquesta quedes ben enterrada i se'n va quedar un os com a reliquia i el va portar a Girona, on esta estimat com la millor reliquia i que a obrat grans miracles, tenint-li el poble gran deboció.

Son incalculables els miracles atribuits a St.Narcís.

Quan el rei de França, Felip l'Ardit, entrà a casa nostra davant d'un potent exercit, protegit per l'ajut moral del papa, arrasant-ho i cremant-ho tot va arribar fins a Girona, a la qual posà un setge estret, molt difícil de sostenir per part dels gironins i impossible de trencar per les forces del nostre rei en Pere Peró, heus aqui que un bon dia del sepulcre de st.Narcís amb una llossa molt grossa i molt feixuga, van sortir, no se sap per on uns grans vols de mosques vironeres, les quals van passar per damunt de le muralles de la ciutat i van tirar-se com a llops damunt dels francesos, i frances que picaven moria de moment, en mig de grans dolors i cargolaments. Un panic terrible va apoderar-se dels enemics que van fugir a la desvendada, altre vegada a França en passar el coll de Panissars, van topar-se amb el rei pere i la seva gent que els van donar batalla, lo qual fou terrible i els francesos varen morir a milers, entre ells el seu rei, els pocs que van quedar vius van fugir fins a París, carregats amb el cadaver de llur rei. D'aquesta feta memorable, hom considera a St.Narcís, com a advocat de les mosques i hom creu que pels vols de la seva diada, les mosques son mes insistents, amoinadores i verinoses, com bé diu el refrany: Per St.Narcís, cada mosca val per sis. Les mosques per St.Narcís a cada picada en maten sis.

Maria Pilar.

Comentaris

  • Putrum putrum! Ara que parlem de la ciutat dels quatre rius... [Ofensiu]
    El follet de la son | 10-10-2006

    Però, però, ara hi ha una cosa que no em quadra... Sant Narcís i Sant Feliu són de la mateixa època?

    Maria Pilar, te n'has deixat una, la de quan Sant Narcís es va escapar pel balcó de casa seva d'uns que el volien matar i que quan va caure al terra, va picar tan fort el paviment que hi va deixar la petja marcada. Llavors va tenir la lluminosa idea de fugir en direcció contrària a la que marcava la petja i d'aquesta manera va despistar els seus perseguidors!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314618 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com