LA VERITABLE HISTORIA DELS CASTELLERS DE CATALUNYA

Un relat de: Marceli
LA VERITABLE HISTORIA DELS CASTELLERS DE CATALUNYA
Els castell varem passar de moda, ara les festes es feien al carrer, que sortia mes be de preu, i les escombreries les recull l’ajuntament gratis. Els senyors van emigrar a les noves torres conegudes com a xalets, aixì naixerien les colles castelleres


L’origen del castell ens porta a l’origen de la humanitat. Quan el primer mono del PP va caure del arbre i va anar a parar a damunt de altre mono del PP, el Rajoy.
Aquest es el veritable origen dels castellers de la fauna del Pene no Des, com a molt deixa’l prestat una estona.


De fet els castellers “formals” i amb parella no van apereixer per les plaçes de la Vila fins ben acavat el segle XVIII, i la paraula “castell” es va fer servir a 1790. Estaven en plena llei seca del Tractat de Nova Planta. Ere temps per “innovar”. Els fotarien canya als castellans. Els van treure els Castells als castellers de Castella. I el van dir:

“On aneu amb aquesta merda penjada d’un pal de castell que els teniu tots en runes, es cauen a trossos, quina ruina de Castella i de castells”.
“Els catalans de Vilafranca els tenim mes grosos i mes llargs”. I van cridar al Borbò de “turno”. El van convidat a la plaça de la vila, a prendres un cofee in the place con unos berberechos i “un palillo”.
I res, el rei alla amb generals, els cures, el papa, la mama, el nens petits, els bartards, el bufó de l’Aznar, o sigui mes o menys com ara però amb les menines i sense el Velazquez.

El tio estava alla esperant i dient: “Ara vindran amb un camio ple de pedra, una hormigonera, una pla excavadora, una grua, els paletes, el inmigrants que cobren en negre” , igual que ara, no hem avançat gaire. I amb el Borbó menys.

Dons res anaven arribant poc a poc, que no hi havia pressa que ja havien anat a missa i era diumenge. I tampoc tenien que fer gran cosa, nomes era un castell com els de sorra.
Primer van arrivar el mossos, no els que tenen llum blaves, els del poble, que miraves una vaca i et semblava prima i mal alimentada al costat de aquells mossos que semblaven una fusio entre un armari i un piano.
,
Despres van arribar un mes jovenets, no tan amples pero molt forts, si et donaben una tota no el donaves el canvi. I despres van arrivar altres mes joves, i mes prims, i despres altres mes fins, fins que van arrivar er l filipins, que son superfins, i ja acabar van arrivar les angenetes, que les portaben amb el cotxe de nadons. Tenien sis mesos i ja pujaben com gats. Reunida la colla van cridar : MORT AL BORBO

El rei ja estava acostumat, dirli això a un borbo, era con dirli buenos dias, Igual que ara que tenin un Brobó tan macu, que el dien Bombo, i a la Reina Bombonna perque esta molt bona, que li farem els homes som aixì gilis, gilis, gilis.. Dons res ara “el costum” es xiular rei, abans no eren tan fins.

Dons be la cosa va començar, el rei esperant els camions. I la colla va començar a montar els Castells, primer els baixos, perque començar un castrell per dalt es el que fan els castellans, despres els mitjot ja porten Quatre pisos, i despres dos mes. Un que va agafar un tiraxines per ficar la angeneta a dalt de tot, no van fer me pisos perque era molt petit, i estaven començant no estava malamente,.

El rei va quedar bocabadar, i a partir de aquell dia Castella i l’imperi español donde no ser encondia el sol, empezó a decaer perdieron argentina,Colombia, mejoco la Patagonia chile, el brasil era portugues o sea que no lo perdieron pero se perdieron a las brasileñas.
A finales del siglo XIX ya havien perdut tots el que els hi quedava Cuba i les Filipenes, s’els hi acabar les cubanes i les de cop, les astes el van creixer Quatre metres, encaran estan parlan de cuando perdieron Cuba….

Això era fa molt de temps, farem un viatge en temps i en situarem a la actualitat.

Les colles han crescut, hi han mes colles, mes fortes, cada dia se superem i cada ho fan millor. Les coses que fan aquestes colles son imposibles fer torres de 9, no ho fa ni Gaudi. La historia de la arquitectura te miles de anys pot ser 8000. Stoneedge es una obra arquitectonica. Las catedrals, han trigat desde les pirames son 5000.

La arquitectura humana dels castellers no te ni 200, saben que significa això, que dins de poc les colles arrivaren a la lluna sense cohet.

Hi han moltes colles, no he mencionat cap, perque totes les colles, per mi son iguals , ja facin tores de dos pisos, ja siguin de 45, l’anima del castellers te que se prudente. El conte de Icaro es pot portar a les torres, si pujeu molt a munt, es desfaren les ales i caureu, i pot ser algu es fa mal.

Se han de fer torres, Castells, pero segurs festius participatius, sense piques, tots sou germans tots feu el mateix castell, el castell de la piña del poblar català. El castell es un espirit de esperanza , de força de superació i de orgullo, però se ha de marcar un sostre “de seguretat”

Per ultim i ja explicada amb tot luxe de detalls, el que som els castellers i la seva historia nomes ens queda que dirlos el missatge del Pastor.

EL pastor diu: CASTELLERS DE CATALUNYA NO US ENFILEU TANT AMUNT QUE AL FINAL EMPRENAREU A DEU PER TOCARLOS ELS COLLONS AMB LES BARRETINES
I COLORIN COLORAO
Marcel•lí Miret
dissenyador de la cerimònia d'inauguració del JJOO B-92
vídeo https://www.youtube.com/watch?v=ICrVJRXe4rU

La meva pàgina de FACEBOOK Quixot Català Miret
marcelinosi@yahoo.es

DEIXO UNA NOTA EN CASTELLÀ, ES MOLT DIVERTIDA, GRÀCIES

*Nota para lectora/or catellanos - Lo siento no lo he podido traducir al GRAN CASTELLANO: Al idioma de los castillos, por eso se llama Castellano, EZPANYOL es "UN EQUIPO DE FUTBOL" Y ENCIMA CATALAN JAJAJA.
O ZEAZE LOS ESPAÑOLES SOIS "DEL ESPAÑOL" Y LOS CASTELLANOS DE LOS CASTILLOS COMO EL FANTASMA DE LA OPERA..SI QUIEREN LEERLO EN ESPAÑOL USEN EL TRANSLATE DEL GOOGLE - PUBLICIDAD PAGADA POR GUUGLI Y EL TOPOGIGO.

AL FINAL LO PUBLICARE EN INGLES Y ASI NO OS PELEAIS LATINOS, ESPAÑOLES, PORTUGUESES COMO EL RONALDO, O ARGENTINOS GLORIOSOS COMO MARADONA Y MESSI VISCA EL BARÇA TRICAMPIONS

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer