La conquesta dels “CAPULLOS”

Un relat de: Marceli
Conte extret de L’Apèndix del Quixot Català:
L’Ou de Colom – Tots dos coincidien en estar fins a l’ou

CAPÌTOL IX – La conquesta dels “CAPULLOS”

El motiu que donava Colom per vendre la moto, era anar a les Indies.
Per què tothom volia anar a les Indies ?.
Els principal es que estaven avorrits del menjar euro pet ( i amb raó, els menjars francès, angles, suís, etc... son molt indigestos) . De les Indies, es portaven seda i essències, “pimenta” i canella. Això, de les indies ja venia d’antic...
Primer hi va anar “Alenjadro Magno” i després els romans, els compraven als mercaders d’orient, de Persia i Iran.
Ho estrany es que el romans no trobéssim el secret de les “sedes”...
Fer roba hi sabien, no anaven nus.
Ho estrany es que no trobéssim el secret.
Estic segur que deuen haver torturat a mes de un perquè els hi portes llavors de la planta de la que es treia la seda.
Si el cotó sortia de una planta, dons ho mes lògic que la seda també.
Per molt interrogatoris i tortures i matances, no van aconseguir les llavors de la planta de la seda. Els interrogatoris eren molt durs, normalment acabaves parlant per coll... i si no parlaves, tels tallaven, i si no parlaves ni eixint, et tallaven la llengua...
O sigui que tenies que acabar dient la veritat, i la deien. Deien : ¡Es un cuc !, ¡Es un cuc !, ¡Es un cuc !...
El interrogador, que no tenia gaires coneixements científics, ni de cap altre classe, es pensava que era un insult i encara li feia mes mal.
Tan feia, tan si deies la veritat, com si menties, et mories de totes maneres. I si no et mories, et mataven, i vine a per altre.
Algun intent de portar els cucs de seda es va fer.
Però el viatge era molt llarg i el cuc feia el capoll.
Feia la sesta a dins, fins que començava la metamorfosis.
Desprès trencava el capoll i sortia una papallona blanca, que se’n anava volant.
De aquesta manera era impossible que els cucs arribessin a Euro pa. Com a molt arribava el capoll vuit i trencat, de manera que el fil de la seda no es podia reutilitzar.
Per això el popular dir : “Fas el capoll”... Es refereix a això, a quan portaven els cucs i pel camí se’ls feien capolls.
Quant arribaven a casa els hi deien : Ja has tornar a fer el capoll”...
Perquè arribaven a casa sense els cucs i a sobre a un capoll que no servia de res.
El truc perquè el capoll que no es transformi en papallona, es molt fàcil. Quant acaben de fer “el capoll” els cucs, agafes tots “el capolls” de cop i els fiques a bullir amb aigua. D’aquesta manera hi fan “els capolls”,els capolls i no els xins.
Abans de les Indies, es coneixia com “La Ruta de la Seda”... Unia antigament el Mercat Euro pet amb el de la Xina. Desprès hi va anar el cèlebre Marco Polo.
Uns del motius de anar directament a les Indies, va ser, obtenir preus mes barats, evitant els intermediaris del Orient Mitjà. Aquets intermediaris, representats per l’Imperi Otomà, van tallar la Ruta al 1453, i de pas van acabar amb les restes del Imperi Bizantí, Constantinopla, Grècia i tot el que van poder. Tot això va provocar la cerca de noves rutes cap a Orient. Per descomptat, no es podia fer per el Mediterrani. I es va fer per l’Atlàntic.


Marcel•lí Miret marcelinosi@yahoo.es twiter @quixotcatala

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Marceli

Marceli

36 Relats

28 Comentaris

37446 Lectures

Valoració de l'autor: 9.99

Biografia:
LA HISTORIETA DE Marcel·lí Miret

Marcel·lí Miret va néixer a Barcelona al 1958. Hi viu a Badalona des de que l'home va trepitjar a la lluna . Es un dels pioners de les aplicacions multimèdia, i en utilitzar els ordinadors per fer efectes de vídeo i animació. En un temps que hi regnaven les senyals analògiques, va creure en els ordinadors com a maquines amb mes possibilitats de tractar imatges. Actualment la desaparició dels aparells analògics es gairebé imminent .

La seva prehistòria comença a Badalona (1984) com a escriptor i poeta visual. Amb altres companys ( J.M. Muñoz Rovira , FeFe , El Cintas , etc ) fan el fanzine Pienso de curta vida però desbordant d'imaginació…

Desprès se'n va a Barcelona (1986) i es relaciona amb gent del còmic (Jaume Fargas - JC entorn VIBORA) intenta fer guions per vendre,però al final se'ls te que dibuixar el mateix . Publica els primers còmic fets a Espanya amb ordinador ( revista PRIMERA LINEA - El Vibora - Diari L' Avui ) .

Finalment fa un vídeo amb ordinador i es dedica a projectes de vídeo, animació i espectacle (1990). Se'n va de fires amb el espectacle de creació pròpia COMPUTER ART SHOW que es representa a les fires de SIMO - SONIMAG - BROADCAST

També dóna classes en centres carismàtics de Barcelona ( Videografia , empresa que dirigia Antoni Mercader - actualment ex- catedràtic del Institut dels audiovisuals - i que va introduir el vídeo art a Espanya ( Miralda - Muntades - Felip Solé - Eugeni Bonet - Remo Balcells - Santi Fort - etc ... )
i El CIEJ ( Centre d'iniciatives per a Joves de la Fundació La Caixa ) - Actualment seu dels estudis de btv a Barcelona.

Entre 1991 - 92 col·labora amb la Fura dels Baus, amb vídeos per el espectacle NOUN i Realitza la Simulació per ordinador de la Cerimònia De Inauguració Dels JJOO Barcelona 92. Una eina que va servir per que els participants, el coreògrafs, els tècnics, els realitzadors de TV entenguessin la complicada narrativa furera i el responsables del COI apostessin per la FURA (un grup que no inspirava massa confiança debut al seu estil "gore") i els donessin tots els medis necessaris per poder-ho fer.

Al 1996 fa el pre- disseny del l'espectacle Veintegenarios de Albert Pla i en realitza alguns videoclips.

Entre el 2000 i la actualitat ha estat desenrolant els elements del PC per poder tenir mes elements tècnics i perfeccionant els acabats. Ara que els ordinadors se han propagat per el mon i el seu us es conegut globalment, es sent mes comprés i gaudeix de que aquestes tècniques s'estiguin globalitzant. Segur que no deu estar gaire d'acord amb el Bill Gates , però encara queda molt per fer ....

Obra poètica:
Guerra als Controladors
Leonora Dada
Nanes de cobrellit
La capsa dels Caramels
Micro històries de Olotilandia

Vídeos:
-Jornades Música Cibernètica i Natura de Jossa del Cadí organitzat per Martí Brunet.
-Inciertos en Gijón.
-Veintegenarios Albert Pla. Carta al Rey Melchor.
-Computer Animació: La Carrera de Hércules JJOO B-92.
-Computer Animació: Mar Mediterrani JJOO B-92.
- Kali2 Copios.
- En destrucció.
- Estruktura Gustavo - Gustavo Adolfo Ropero
- i altres que tinc perduts.

Vídeos Malíssims:
- El Coche de Plástico - Horta de Sant Joan - rodat amb un dos cavalls y els veïns del poble - Assessor tècnic Jordi Benavent.
- El ladrón de Bad-Dog - Protagonista Carles Riba, no es el poeta, aquets es músic i tècnic de so de la BBC.
- El "cuento" de la Navidad - A la Conreria - Badalona.
- Pánico en la casa de colonias - Rodada amb els nens del poble en una hora, a prop de Sitges.
- El Bisne de las Galaxias - Rodada amb Kiku Vidal, Ivon Miralles, J.M. Muñoz Rovira, El Fefe i un citroen groc a punt de caure al riu de Sant Aniol. Artista el Pérez de Banyoles. Exteriors en El Bosc d'en Chicu, a on n'hi ha estàtues millors que les de Dalí, escenes aquàtiques rodades amb les barques a rems del llac de Banyoles. Vestuari horrible.
- El vídeo inexistent amb: Isabel Mateu, Joan Valls, Aniol Valls, els fills de la Isabel, Joan y Marina. La Susanna Orri , El Lauren, la Espe, El Xato, El Josep Olivars, La Anna, La Gloria, Els Punkis, El Jesús, Els del parador de Castellfugit de la Roca de la Garrotxa.
- Escalada a la muntanya de la Reina Mora amb el Jordi Solá i els del refugi.
- Tècnics: Joan Duran, llums. Manel Cutando, disseny. Camara: Josep Poch. Missatger: Antoni Alós. Carles Bertan, Forn Bertan, pastís. Música: Desmanes- BooTooNoo. Atjudant, Luís Artero.
- El Video de mi barrio: Bubo, Miguel Artero, Los capitanes, El de Romania, El de Marroc, El de Pakistan, El Mústafa, que te tres anys. Mi vecina Luisa i la il·legal que frega la escala.

Proyecto parado: OVNI, el extra limitado

Proyectos Actuales:
Trilogía Clásicos Españoles
-El Quixot Català
-La Celestina con Overbooking
-Tolente el Código de Don Vicio


Marcel·lí Miret
marcelinosi@yahoo.es
http://webs.racocatala.cat/quixotcatala