La tendeta d'en Pauet i la terraire.

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

"No només de pa viu l'home" però tampoc podríem concebre el pa estricte sense acompanyament com a aliment únic, encara que sigui bàsic per satisfer les necessitats primàries del cos. Sense pa no hi ha cap menjar, llevat de la fruita, si bé no són pocs els qui l'assaboreixen acompanyada d'una bona llesca de pa, els catalans tenim molta fama de "panarres". Res no ho prova tant com menjar un bon timbarro de pa que sucat amb un bon raig de vi blanc o negre del mateix porró i ensucrat o bé untat amb tomàquet, mel, mantega o figa; també es bo torrat fregat amb all.

La tendeta d'en Pauet del meu barri, era un poema, estava abarrotada de gènere fins al extrem que no es podia entrar, des de el carrer demanaves el que necessitaves i t'ho servia en Pauet. Allà hi podies comprar de tot: un llum d'oli, cigrons cuits o també, una cinta matamosques... a les diades destacades com per exemple per carnestoltes hi podies trobar carotes, trompetes de paper, barrets, etc. També hi havia cada setmana les botifarres de fora, que li portaven per acontentar a la clientela exigent.




La terraire

La filla d'en Pauet era la terraire, era una noia jove quan la vam conèixer, entre 18 i 24 anys, de mirada atrevida, ull viu i penetrant, descarada i poc respectuosa, una mica vulgar, amb roba descolorida i vella i en general amb un aspecte pobre i brut.

Portava un ase a la mà, i a l'altre una curullada de terra d'escudelles. Anava pels carrers cridant:
-Quiiii... vooool.... terra !

Es deia Tereseta, hi es dedicava a vendre terra per fregar els esglaons de marbre blancs, coberteries de plata o de alpaca. Donava molt bons resultats.

Aquest tipus de ventes es va allargar molt, del clàssic baladrer va ser la que més temps va durar.

Comentaris

  • En Pauet[Ofensiu]
    August | 05-05-2006 | Valoració: 10

    Aquestes botiguetes devien tenir molta gràcia i molt de regust, jo les estic veient nomes tancant els ulls.

    Per Girona n'he vist alguna de cara l'exterior amb unes vidrieres que m'han fet pensar amba quest interior que descrius en el relat.

    Gràcies!

  • Massa curt pel meu gust[Ofensiu]
    vitrasius | 01-05-2006 | Valoració: 10

    M'agrada molt aquesta temàtica. Per això trobo el relat massa curt.
    Crec que s'hauria de deixa de puntuar en general. Malgrat tot posaré bona nota.

  • M'enrecordo que de molt petita, també havia anat a comprar a aquesta mena de butigueta, que tenien de tot.
    El més curiós que a Badalona també encara hi ha una drogueria que té de tot està al carr. de Mar i és diu CAN BOTER, menys artícles de menjar...de tot.
    A Palamós també hi ha una mercería que té de tot, col.lonies,fils,mitjes,calces , productes de neteja, tot lo més impensable i també és dia CAN BOTER, i no tenen res a veure els uns amb els altres, que no son família, vaja !.
    10 petunets. Pilar.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314594 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com