LA DENÚNCIA PER L’INCITACIÓ A L’ODI ANTIJUEU AL TWITER.

Un relat de: Tomàs-Maria Porta i Calsina

Quan jo era petit recordo que un dels insults que fèiem servir a escola era “judío”. Jo també ho deia, perquè ho deia tothom quan volia tocar els nassos a un altre. Un dia, parlant amb un amic, comentàvem el perquè ens insultàvem dient-nos “judíos” (malgrat que parléssim entre nosaltres en català, l’insult sempre era en castellà, com si “jueu” no fos un insult i “judío” sí ) i no n’acabàvem de treure l’aigua clara: si tots els profetes eren jueus, si el jueu era el poble triat per Déu, ser jueu havia de ser una gran cosa, no? I ho vàrem preguntar al mestre de religió. El mestre, pobre home, Déu l’hagi perdonat, ens va dir que els jueus havien matat Jesús i que era per això que tenien mala fama. Nosaltres no ho vàrem acabar d’entendre perquè, per molt que els jueus matessin jesús – fet i fet el van matar els romans a instància del Sanedrí – Jesús, els apòstols, i la Mare de Déu i Moïsès i Josep i Isaïes i Jeremies i tot quisqui de la Bíblia era jueu.

L’antisemitisme ha estat una constant a Occident i no crec que hi hagi cap poble lliure de culpa, La fidelitat dels jueus a la seva religió ancestral, la seva tendència a no barrejar-se amb altres pobles i, sobre tot, el fet d’haver practicat la banca els va posar en una posició diferent i complicada enfront a la majoria – a qui sempre li ha anat bé tenir un cap de turc, en aquest cas de jueu – i del qual sovint eren creditors.

Aquest és el nostre pòsit cultural. Semblava, però, que amb l’holocaust – l’assassinat brutal de 6 milions de persones pel simple fet de ser jueus – i les barbaritats fetes pels nazis i els no-nazis als guetos podríem passar pàgina i retrobar-nos amb els jueus com el que realment són: homes de sang i de fang, com nosaltres. I un dels pobles que més ha contribuït a conformar la personalitat occidental.

Però es veu que no. El Maccavi de Telaviv guanya una final de bàsquet al Real Madrid i al twiter es poden llegir més de 17.000 insults, incitacions a l’odi, amenaces i d’altres barbaritats. L’associació jueva ja ha presentat denúncia a casa nostra. Esperem que el ministeri de l’interior espanyol vagi tant ràpid a actuar com ho ha fet amb els joves independentistes valencians.

Però més enllà i més ençà de les detencions i de les actuacions judicials, a mi em desconcerta molt i molt que a l’any 2014 encara estiguem així. Perquè estic segur que la majoria dels twits aquests els ha escrit gent jove. I també penso que bona part d’aquests joves deuen ser estudiants i fins i tot universitaris. Algú m’ho pot explicar si-us-plau?

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer