La ceràmica i terrissa catalanes.

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Als segles XVII i XVIII es varen produir exemplars de molt bon gust.
Aquesta ceràmica esdevingué molt extraordinària pero es va trobar amb el problema que els forns ceramistes catalans no foren de gran producció com els de València, Manisses i Terol i els pocs que existien foren una bona part casitgats o diluits durant la època de la independència.
Els plats catalans son pintats en blau mentre's que alguns també policromats tenen dibuixos geomètrics, orles florals, decorats els centros amb dames, caballers, ocells, plantes... També se li veuen pintades una caravela, galls etc... A pesar de tot la ceràmica va ser productiva a Catalunya. També es va fer el reflexe metàl·lic conseguint-lo fer de molt bon tò. En totes les poblacions d'importància hi havia el terrisser fins gairebé finals del segle XIX, encarregat de fer la terrissa que en diem popular, càntics, gibrells, aiguamanils, barrals, gerres, mides de vi, dolls, poals... Molta producció es feia doncs en aquella època; no hi havia cap material que substituís a la argila. Hi han peces francament precioses, d'una forma extraordinària, molt conceguda i calificant-les de bones peces per la forma.
La ceràmica catalana, té una gran força decorativa pel seu traç de dibuix i de color.

Comentaris

  • vaja...[Ofensiu]
    Capdelin | 30-11-2005 | Valoració: 10

    sembla mentida que sota una ceràmica que enlluerna els ulls i el cor, només hi hagi... argila
    Jo... quan pugui compraré ceràmica de girona, la xinesa i altres són massa llunyanes per a mi i jo també estic fet de fang, d'argila catalana...
    una abraçada!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

313812 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com