LA CARMETA DE CAL XANDRI. BUGADERA DE PRO

Un relat de: quimmiracle
La mort sobtada de la Carmeta havia deixat el safareig mut. Entre ensabonada i esbandida, ninguna de les companyes de la finada no gosava encetar cap conversa “interessant”, capficades com estaven amb les circumstàncies que envoltaven el decés. A part del silenci, sobre elles, I com un núvol malastruc de tempesta, planava el jurament que els hi féu, alli mateix, la jove de cal Xandri el dia abans de morir d'un cobriment de cor.

– Expliqueu-m'ho va! Que ens coneixem de tota la vida... Cisqueta, Tresina, Fineta,,, au vinga, confieu en mi! I totes vosaltres també! Va! Que ja sabeu que ni morta no diria mai res a ningú!. Us ho ben juro per la salut dels meus fills!. I que em mori demà mateix si us enganyo!

Quan obrí els ulls, la Carmeta va veure a la llunyania un espai lluminós ple de pau i harmonia, talment un oasi enmig de les tenebres. Atreta com una papallona, s'hi dirigí amb cor joiós i ànim feliç. Entre les presències que hi vagaven li semblà reconèixer vells familiars i algun que altre veí del poble. Tots l'anaven saludant educadament mentre ella seguia el seu camí, erràtic i escrutador, empesa per una força interior indefugible i arrebatadora.

Finalment, però, es rendí. S'aturà, respirà fondo i, després de mirar al seu voltant, es decidí per un venerable ancià que duia un manyoc de claus a la mà i la veterania impresa al rostre.

– Mestre! Si us plau, podríeu indicar-me on es fa aquí la bugada?

Comentaris

 • Publicació de “Secrets”[Ofensiu]

  Benvolgut relataire:
  Des de ARC estem treballant per publicar un llibre recull amb els finalistes seleccionats al “Concurs ARC de Microrelats 2010. ARC A LA RÀDIO” (Secrets), i desitgem poder comptar amb el teu relat per la seva inclusió en aquest llibre.

  Agrairem que et posis en contacte amb l'Associació per rebre més informació per correu electrònic a: associacio.relataires@gmail.com indicant el tema: “Publicació Secrets”.

  Cordialment,
  Junta de l'ARC

 • Lliurament premis "Concurs ARC de Microrelats 2010. ARC A LA RÀDIO"[Ofensiu]


  Benvolgut relataire:

  Com a participant en el “Concurs ARC de Microrelats 2010. ARC A LA RÀDIO” (Secrets), i pel fet d’haver estat seleccionat en un dels tancaments mensuals, voldríem recordar-te que el lliurament de premis tindrà lloc el proper dissabte 10 de setembre de 2011, a les 7 de la tarda, a la localitat d’Argentona (Saló de Pedra, carrer Gran 61).

  En breu penjarem aquesta informació a la nostra web.

  Esperem poder comptar amb la teva assistència en aquest acte i la teva participació en la convocatòria del present curs (temàtica que anunciarem el dia del lliurament de premis).

  Cordialment,

  ARC (Associació de Relataires en Català)

 • Enhorabona![Ofensiu]  Enhorabona!

  El programa Històries, de Ràdio Argentona, i l’Associació de Relataires en Català (ARC) han triat el teu relat com a microrelat seleccionat del mes de juny de 2011.

  Gràcies per participar,

  ARC


 • crohnic | 12-06-2011

  Un microrelat divertit... En el cas de la Carmeta, com en moltes altres persones, la vocació de tafanera ha pogut més que qualsevol jurament fet anteriorment...

 • M’ha agradat i força![Ofensiu]
  Joan Gausachs i Marí | 06-06-2011 | Valoració: 10

  Breu, directe, amb paraules senzilles i entenedores. Bon secret...!
  Un bon relat, quimmiracle, un bon relat!
  —Joan—

 • Les conseqüències de la bugada[Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 05-06-2011 | Valoració: 10

  Parlar més del compte té això, conseqüències perilloses. Perquè allà dalt em fa l'efecte que tothom va molt net i polit, blanquíssims. Fantàstic relat, curt, precís, sentit de l'humor i retrat social clavat. Per emmarcar. Una abraçada i fins aviat.

  aleix

 • Fantàstic, quimmiracle![Ofensiu]
  nuriagau | 05-06-2011 | Valoració: 10

  Quina història més divertida! El jurament de la Carmeta l’ha dut fins a Sant Pere inexorablement!

  Et felicito per aquest microrelat de prosa irònica i impecable amb argument simpàtic i divertit.

  Celebro haver-te descobert,

  Núria

Valoració mitja: 10