Historia popular Barcelonina

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

La Laieta lletja.

Una de les histories que em va explicar, la vaig trobar molt graciosa, es tracta de la Laieta lletja. Diuen que era la noia mes lletja de Barcelona, tenia un nas molt i molt llarg i uns llavis groixudíssims, tota la seva família ho era molt, de lletja, però ella era la que més, tenia moltes ganes de casar-se, pero quan els nois la veien com era s'escapaven corrents. Era una gran balladora i només esperava carnestoltes per poder-se disfressar i tapar-se la cara amb una careta, així no la coneixien i s'ho pasava molt bé perque era l'unica vegada que podia estar al costat d'algun xicot.
Els públics dels balls de patacada que ella concurria pensaven que era una dona casada que es volia divertir anant amb la cara tapada.
La Laieta lletja va arribar a trobar un partit, un escombriaire conegut pel MeruXatu, que es pot dir que no tenia nas i molt mes lleig que ella. La gent deia que el nas que li sobrava a l'un, li mancava a l'altre, i entre tots dos feien la mida convenient de dos nassos. Em sembla que em va dir que s'havien casat a l'església de Sant Pau i que la ceremònia va constituir un gran esdeveniment i van acudir mig Barcelona a veure-ho, perque tant ell com ella eren molt coneguts. Quan els balladors van veure a la Laieta es van sentir empenedits i escropulosos d'haver ballat amb la dona més lletja de Barcelona.



La Paula dels llaços

Era una pagesa del pla de Barcelona, venia verdura pels carrers de la ciutat, era una mica curta i anava sempre tota plena de llaços, flocs i penjarolls impropis de la seva feina i edat, tenia molta simpatia i era coneguda per tota la població, que la prenia com el prototipus de empolainament exagerat i pintoresc. En aquest sentit encara avui dia és viva la comparança: Sembles una paula.

El nom de Paula es veu que era corrent entre les hortelanes i pageses i era molt emprat sota la forma familiar amb el pseudònim de Paulons, una cançó que es donava en boga de l'època és aquesta:

" La Paula en té unes mitges guardades al baúl,
quan se les emprova ensenya fins el cul!."


Comentaris

  • La Banyeta del badiu | 14-10-2005 | Valoració: 10

    Això de relataire, ho portes a la sang.
    Fas molt bé de descriure totes les cosses que tu saps, així no és perd en la memòria i els que no ho sabíem, en gaudim.
    Un petonet.

  • I això que sóc aimador de les terres del "forat negre " !![Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 10-10-2005 | Valoració: 10

    www.bibliotecasvirtuales.com/comun/foros

    Per penjar en llengua catalana !!!

  • Llibre | 05-10-2005

    Moltes gràcies, per aquesta aportació que fas per tal que les històries populars no es perdin pels passadissos de la memòria. Per tal que no caiguin en l'oblit.

    M'ha agradat llegir-te.

    LLIBRE

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314651 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com