Girant dins de la roda

Un relat de: ROSASP

Cada dia emmalaltim més gent per culpa de l'estrès, que ens debilita el sistema immunològic.
Al començament, penses que és un fet casual agafar un refredat gairebé permanent, tenir faringitis cròniques, inflamacions a l'aparell urinari, èczemes, el colon irritable, mal de cap i migranyes, alteracions de la tiroides, manca de concentració, debilitat general, contractures musculars, la poc coneguda fibromiàlgia i d'altres moltes malalties variades, que s'estan catalogant de psicosomàtiques, almenys en el seu origen.
Ni ha per donar i per vendre, de totes les classes i molt variades, sorgides del subconscient de cada un dels nostres caps, que crida per ser escoltat.
Tenim en general una millor qualitat de vida i això és evident. Moltes més comoditats que ens fan l'existència teòricament més fàcil i agradable, però en canvi la xifra d'estressats, d'ansiosos i deprimits augmenta alarmantment.
Es gasten quantitats industrials de medicaments per pal·liar les molèsties i els dolors de tant neguit, per esmorteir tots aquests símptomes que resulten ser les senyals d'alarma del nostre cos, per avisar-nos del càstig i l'abús al que està sotmès.
Ens perdem en aquest simulacre de nivell de vida i reconèixer que ens falten coses essencials, seria admetre que ens queixem de massa tips, car hi ha molta gent al món que estada mancada de treball, d'aliments, de medicines i que no poden cobrir ni les mínimes necessitats bàsiques.
I no diem res, perquè no seria just, nosaltres som privilegiats i ho sabem.
Què s'amaga davant de tanta aparença de control, llibertat i felicitat? De les vacances i els caps de setmana d'evasió, de la roba de marca, del cotxes comprats a llarg termini, de les hipoteques fetes a vint-i-cinc anys, de tants mòbils i ordinadors portàtils.
Potser val més no mirar massa el fons, perquè t'acabes estressant i deprimint encara més.
Necessitem més diners per poder pagar més coses, treballar més per poder guanyar més diners. És el peix que es mossega la cua.
Llavors també necessitem temps per assaborir totes aquestes coses comprades amb diners, temps que ens és insuficient per gaudir de tot, per atendre com voldríem als nostres fills i a la gent gran, per atendre'ns a nosaltres mateixos.
Qui es pot desenganxar de l'engranatge d'aquesta roda que gira sense parar?
Em recorda a la imatge del hàmster que dóna tombs com un boig per cremar adrenalina, per oblidar la seva manca de llibertat.
Som afortunats i d'això no en tenim cap dubte, però paguem ben car el preu de tan privilegi amb la salut física i mental. Som ciutadans de la societat del primer món.
Això sí, tenim a l'abast totes les medicines que cal per a fer aturdir el cervell i fer-nos creure que tot ens fa menys mal. I els programes de televisió més xorres i els anuncis menja-cocos per fer-nos oblidar les nostres "carències" bàsiques que no ens permeten alimentar les nostres castigades i arraconades ànimes.
Una filigrana d'embuts per anestesiar els caps, que desperts potser podrien caure en l'abisme del pou de l'evidència més elemental. Correm i tenim els minuts i els segons ocupats en qualsevol afer i en un racó del subconscient una veu crida mig esmortida i ens pregunta amb desesperació: cap a on anem tan esperitats, de què ens escapem en realitat?
Una veu que difícilment reconeixem com a nostra i que fem veure que no la sentim...





Comentaris

  • He quedat alucinat!! Molt bé!![Ofensiu]
    Unicorn Gris | 08-08-2008 | Valoració: 10

    Encara que tinc respectuosament els meus dubtes sobre si aquest text és o no és un relat, en tot cas com a text és realment molt bo.

    Ho trobaria lamentable, que no es considerés un relat, i que, pretextant-se en aquest motiu, borressin aquest text de la meva web...

    ... en tot cas, bona ROSASP, perdona'm l'ego, però en La Stoa (que som molt pluritemàtics, sigui bo o dolent) t'acceptaríem escrits d'aquest tipus sense cap problema. ¿No t'agradaria entregar-nos-el? Seria benvingut...

    Tornant al text, té una imaginació colosal... És simpàtic, ben fet, invita a ser llegit, i, com a escrit literari, funciona perfectament.

    Insisteixo, si tinc els meus dubtes en que sigui un relat o no, no és gens per la qualitat (ja veus que et llepo molt per aquest gran text), sinó perquè crec que s'ha de respectar la identitat de Relats en català, una web que respecto molt. ¡¡La identitat és la identitat!!

    ¿Seré jo el pròxim en caure en una obsessió? Qui sap... També qui escriu molts textos pot acabar boig...

    Per ara, no et faig més la llauna. En tot cas, el meu 10 parla per sí sol.

    Petons!!

  • qui serà el primer en saltar fora de la roda?[Ofensiu]
    ixnuir | 07-12-2007

    si tots els hamsters no parem de correr a la roda, dic jo que (per força), n'hi acabarà havent algun que decideixi saltar i sortir-ne, no? Però segurament, tot i que aquell hamster sigui el més espavilat de tots, és molt probable que també sigui el més desgraciat i se'l carreguin. és per això que tots els hamsters tenim por a saltar de la roda: ningú vol ser el primer, tenim fòbia a la realitat i, en aquest cas, a la calma.

    no us sona una mica com lo del mite de la caverna de Plató? La única diferència és que ell no va comptar amb l'estrés, però si amb persones humanes i no pas amb animals...

    molt precisa la forma en que ho descrius

    ixnuir

  • La roda de la no fortuna.[Ofensiu]
    angie | 13-04-2006

    Caram, quina raó!. Girem dins una roda amb poc sentit comú, amb poc temps per gaudir i amb massa equipatge a sobre.
    M'encanta com ens fa reflexionar el teu relat i la pregunta és : com es fa per baixar de la roda, aquesta macrobola de neu que et refreda i t'arrossega?.
    M'ha fet recordar una reflexió que diu que si tots els xinesos es posessin a saltar, provocarien un terratrèmol...
    Petons,

    angie

  • FARENHEIT[Ofensiu]
    NEULA | 13-04-2006

    La societat que pintes em recorda molt a la de la novela de Ray Bradbury, i bastant a la real que estem vivint. Es una bona reflexió però com sempre, les respostes les ha de trobar cadascú.

  • Ufffff, quina reflexió![Ofensiu]
    Ramon Sampere i Padrós | 28-01-2006 | Valoració: 10


    Què en puc dir de la teva crítica i reflexió? Doncs que la crec encertadíssima i mostra amb claredat els mals de la nostra època i d'aquesta societat que anomenem de consum. Ens deixem enlluernar per les coses materials i per l'avenç tecnològic i a penes tenim temps per les petites coses de cada dia, aquelles que realment ens poden fer més feliços. Mirem sempre cap als estímuls exteriors i no volem reflexionar sobre nossaltres mateixos.
    M'ha encantat el símil que fas del hàmster i aquesta roda que no para de girar. Jo tinc una poesia que es diu així, la roda i fa referència a les coses que dius. A veure si la envio i la pots llegir.
    Magnífica reflexió, de veritat!

  • Molt encertat[Ofensiu]
    foster | 01-09-2005

    En el primer món estem en clara decadència i qui no ho vulgui veure-ho és perquè és tan curt de gambals que s'acontenta amb el reguitzell d'estupideses que tu molt bé has esmentat.
    La gent porta el seu fill de catorze anys al piscòleg. No és un clar senyal que alguna cosa no rutlla? Un cas es podria justificar, però no, a la primera de canvi, apa, a consultar un especialista.
    El més desesperant per a mi és que no hi veig una solució a curt termini, més aviat al contrari.
    Quant al relat pròpiament dit és sincer, clar i força cru. I m'agrada! (no el problema en si, òbviament).
    foster

  • A veure si jo m'explico[Ofensiu]
    qwark | 29-04-2005

    Crec que la societat es divideix en dos parts (deixeu-me ser una mica demagog): els que pensen que estem massa estressats i hauriem de prendre'ns la vida amb més calma (és a dir, els que treballen) i els que pensen que la millor manera de viure és tenir coses a fer i no menjar-se gaire l'olla (és a dir, els que no s'estressen). Potser és degut a que els primers fan la feina que haurien de fer els segons.

    Després, hi ha un tercer grup tan selecte que s'autoanomenen "els privilegiats", que són els que treballen en una cosa que els agrada. Com ara els escriptors que els hi diuen als primers que no es dediquin tan a la feina (p.e: "onze minuts" de Coelho) i als segons que deixin de filosofar i treballin (p.e: "Candid" de Voltaire)

  • Sí, però...[Ofensiu]
    Biel Martí | 23-02-2005 | Valoració: 9

    Sí, però i les coses bones? Estic d'acord amb la formulació general (molt ben formulada, per cert, sembla periodístic i tot) i en la crítica al sistema de mercat en el que ens trobem els occidentals (no tots, però quasi tots). Però dins aquesta crítica, l'esment de la qualitat de vida només surt mencionat quasi com a retret, inclòs. Igual és que sóc un ent extrany en un món que no em pertoca (hóstia, aquesta frase me l'apunto!) però la questió no és tant tot el que ens envolta sinó com afrontar-ho. No sé si m'explico. Igual que hi ha milers de causes per l'estrés i les depressions cada dia més freqüents, n'hi ha milers per evitar-les i sortir-se'n. Crec que tot depen de com presentis els recursos. Ara tampoc sé si m'explico...

    Biel.

Valoració mitja: 9.67

l´Autor

Foto de perfil de ROSASP

ROSASP

312 Relats

1612 Comentaris

644500 Lectures

Valoració de l'autor: 9.79

Biografia:
Hola! Sóc la Rosa Saureu, una lleidatana somiadora de mena i una mica surrealista. Convertir allò que caço al vol en paraules és el més semblant a tenir ales. En el meu cas, escriure no és només una afició o una necessitat sinó una forma de sentir i veure la vida. Utilitzo la poesia, els contes i els relats curts per intentar expressar les petites i grans coses que omplen i buiden els dies.
Vaig tenir la sort de ser escollida per a la plaquette "Singulars d'un Plural" a la ciutat de Girona, en què poetes inèdits vam compartir espai amb autors de renom. Formo part del llibre de relatsencatalà.com versió 2.0 i del primer llibre de poemes. També he guanyat el segon premi de poesia Seu Vella de Lleida-2008. Aquesta empenta, junt als vostres comentaris i continu suport, han estat un gran estímul per continuar endavant.
El meu repte personal és aprendre constantment a viure. M'agrada la música, l'art en general, somriure molt i estimar tant com pugui. Estic enamorada de la meva llengua i sé que el nostre vincle és cada cop més fort i ferm.
Respecte a vosaltres, sento que ens uneix un fil comú que m'agradaria sentir sempre proper.
Per si necessiteu quelcom, el meu correu és: rosasaureu@telefonica.net
Gràcies per tot!

Si voleu, també podeu visitar el meu bloc de videopoesia


R en Cadena

El Vicenç Ambrós i Besa em va passar la cadena i jo l'he passat al Capdelin i a la gypsy

(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")