Figues d'un altre paner

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

...que en un temps el que fou una figura rellevant de la cosa pública catalana, junt amb les amistats que sempre papallonegen al voltant dels que són quelcom, anaren de visita a un poble de l'interior de la terra nostra, on foren convidats a un menjar de pagès. Acceptaren i tothom estigué d'acord amb les circumstàncies fent-se gatzara del bon brou, que podia tallar-se amb el ganivet, i amb els plats que s'anaren succeint. Arribà l'hora dels postres i aprofitant-se que era temps de figues la mestressa de la masia posà a taula vistoses paneres del fruit suculent.
El primer en tastar-les fou l'home d'anomenada. Molt de bon grat n'agafà una i es disposà fruir-ne de les seves delícies a consciència. I quan ja tingué les dents a la figa torçà la boca en un gest involuntari de disgust; però s'esforçà i se'n cruspí altres dues, dissimulant. A la quarta, no pogué aguantar i deixà entreveure que aquelles figues no li agradaven.
Dir això, i la dona del Mas cuitar a treure un altre paner, fou tot u. Com també ho fou, menjar-ne una l'home públic i exclamar: - Això són figues d'un altre paner!
Que aquesta és la frase que empra sovint el poble quan vol demostrar que li plau una cosa renovada, innovada o canviada al seu gust. En pocs mots: "això són figues d'un altre paner!" podem dir igualment nosaltres quan veiem que l'agror d'una baralla es converteix en una franca i sincera camaraderia.

Comentaris

  • Molt bona![Ofensiu]
    August | 28-03-2006 | Valoració: 10

    Molt bona Maria Pilar. No se d'on treus totes aquestes anecdotes tant divertides.

    Ben curiosa la frase de figues d'un altre paner!

    Salut!

  • Excel.lent[Ofensiu]
    roda03 | 26-03-2006 | Valoració: 10

    Hola M. Pilar,
    Cada vegada que et llegeixo sento aquell agraïment immens ja que em portes al descobriment de dites, narracions de vells records, sobretot, records.

    Perquè els records,
    tot sovint em fan reviure,
    antics i vells inntants,
    encara que els records,
    sé que no em retornaran la vida.

    Brindo per la teva amistat i, sobretot, per tot el que aprenc i que em regales,

    Una abraçada,
    Roda03

  • El teu relat...[Ofensiu]
    AVERROIS | 25-03-2006

    ...no es figa d'un altre paner, és tan bó com sempre. Una abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314563 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com