FELIP VI NO ÉS DEMÒCRATA I FRANCO N’ESTARIA CONTENT.

Un relat de: Tomàs-Maria Porta i Calsina


Suposo que avui i durant uns quants dies els mitjans ens fotran el cap com un timbal amb això del nou rei. Tal com està el pati a Madrid ja veig una ensabonada general a la monarquia i una reiteració d’arguments falsos, puerils i idiotes a favor seu. El cas és que el Borbonet serà coronat vestit de militar, amb una desfilada militar i havent-se prohibit les banderes republicanes en el trajecte d’aquesta desfilada. D’això jo en dic democràcia, llibertat d’expressió i un exèrcit als servei dels ciutadans.

Dir que un rei no és demòcrata és allò que en diuen un oximòdron. La monarquia és el govern d’un. I això de que a les monarquies parlamentàries el rei regna però no governa no s’ho creu ningú. El simple fet d’estar en la posició que està, el simple fet d’estar al capadavant de les forces armades, fa que el rei governi i molt. I no només fa que governi, sinó que fins i tot fa saltar governs, com li va passar a Adolfo Suàrez.

La meva impressió és que en els darrers anys les coses han canviat moltíssim a casa nostra. Recordo que quan es va esdevenir el casament del rei Felip a casa meva les senyores tenien un gran interès en aital esdeveniment. Venien a dir que elles no és que fossin monàrquiques, ni espanyoles però que els hi feia gràcia veure els vestits i aquestes coses. La sensació que jo tinc és que avui aquestes persones ni tant sols no voldran veure els vestits i els oripells i que si poguessin votar votarien massivament contra la monarquia.

Ens trobem, doncs, amb una institució imposada, de la mateixa manera que se’ns imposa la unitat d’Espanya, l’espanyol i tantes i tantes coses. I la prova d’aquesta imposició és l’aparició de l’exèrcit. La sensació de que Franco és més present que mai resulta evident.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer