Ets racista?

Un relat de: Jan des Val

"Hi ha hagut vint-i-set persones mortes en un accident marítim..."
- Ei, ei, escolta què diu la ràdio!
- Què passa? Què ha passat?
"... prop de les costes de les Illes Canàries quan..."
- Vint-i-set morts!
"... una pastera plena d'immigrants era a punt..."
- Ah, es tracta d'immigrants!
- Sí, es veu que sí, és cert! Però bé, també són persones, eh?
- És clar que són persones, jo no he pas dit que no!
- També pateixen, com nosaltres!
- Escolta, no em vinguis ara amb això! Només que...
- Només que quan has sabut que eren immigrants ha semblat que ja no era tan greu l'accident!
- Però què t'empatolles? A més, es tracta d'immigrants il·legals, no ho oblidis!
- No perquè no tinguin permís per venir aquí vol dir que es mereixin morir! No creus que seria un càstig excessiu la pena de mort tan sols per intentar entrar d'amagat a Espanya?
- No m'enganxaràs pas! Si amb tot això em vols dir que sóc un racista, ja pots parar! A més, perquè ho sàpigues, jo no en tinc res de racista!
- Em sembla que tothom ho som una mica de racistes!
- Doncs jo no, a veure si et queda clar! Per exemple, saps de sobres qui és la meva actriu favorita!
- He, he, i tant, m'ho has dit i repetit en infinitat d'ocasions!
- Doncs què, que no és negra la Halle Berry?
- Sí, bé, més o menys. Més que el Michael Jackson, sí, de fet! Com l'Obama!
- Exacte! Saps molt bé que si jo fos ciutadà nord-americà votaria amb els ulls tancats el candidat demòcrata, i m'és igual que sigui negre o que sigui blanc!
- Això dius, sí. Allò que no tinc tan clar és si votaries per un candidat musulmà, immigrant, si alguna vegada es presentés aquí a unes eleccions.
- És molt diferent!
- No veig la diferència!
- L'Obama és d'Estats Units, no és algú de fora, no és un immigrant! És una persona nascuda allà, un nord-americà com un altre!
- No ho sé segur. Però en tot cas, els seus avantpassats no són pas americans! Em temo que la diferència rau en el fet que tu no vius als Estats Units i per tant tens la imatge dels negres que et dóna el cinema o la televisió! En canvi, aquí has de viure amb gent real d'altres races!
- Els moros no m'agraden, no t'ho amago pas! Són falsos, no volen pas treballar, molts vénen a delinquir! A més, tenen uns costums que... són bruts... tenen les dones subjugades!
- Recordo quan, aquí al nostre país, dèiem que no hi havia racisme. I ens escandalitzàvem quan ens assabentàvem d'actes racistes en altres contrades! Saps per què no érem racistes aquí i en altres llocs sí, ara fa vint o trenta anys?
- A veure què em diràs ara? No, no ho sé, digues-m'ho tu!
- Doncs no érem racistes simplement perquè no teníem gent d'altres orígens entre nosaltres. Així és molt fàcil no ser xenòfob! Tot i que, de fet, déu n'hi do quant racisme hi havia contra els xarnegos! Aquest sol mot, "xarnegos", ja té implicacions racistes! O del racisme dels castellans contra els catalans!
- No sé de què em parles! Però a quin món vius o vivies tu? Tot això t'ho inventes!
- Per a tu és fàcil dir-ho perquè al barri on vas néixer i on sempre has viscut no era un lloc on hi hagués immigració d'aquella que, més tard, s'anomenà "altres catalans". Però jo vivia en una part de la ciutat plena d'andalusos, d'extremenys, de gitanos... No t'explico el soroll que se sentia totes les nits! Quan no cantaven, tocaven la guitarra i ballaven, les dones cridaven perquè els seus marits tornaven borratxos a casa o les picaven!
- Això a quina pel·licula ho has vist? T'estàs passant!
- Ho vaig viure, noi, ho vaig viure! Com també recordo que la mateixa gent que reia amb la pel·lícula "Endevina qui ve a sopar aquesta nit", la pel·lícula de Stanley Kramer, protagonitzada per Katharine Hepburn, Sidney Poitier i Spencer Tracy, s'escandilitzava i feia un drama quan la filla sortia amb un noi castellà!
- Apa, apa! Com si no hi hagués multitud de casos de matrimonis de catalans i castellans!
- Molts, no et dic pas que no! Però no serà perquè les famílies d'aquí els fes una gran il·lusió!
- Trobo que és una bajanada comparar la immigració actual amb la gent que venia de fora de Catalunya als anys cinquanta o seixanta! Demagògia!
- No hi veig tanta diferència! Tant els castellans com els marroquins, equatorians o senegalesos, per exemple, vénen a buscar feina, millors condicions de vida!
- Però els d'abans eren espanyols igualment. Molt semblants a nosaltres!
- Ara són semblants, potser sí! Però no ho eren pas tant llavors quan van arribar! S'han anat integrant. És més, Catalunya ha anat canviant. Una part de la nostra identitat ja ha assimilat uns components que eren propis de fora ara fa quaranta anys. A l'igual que, a la llarga, pot passar amb la gent que ve d'Àfrica, de l'Est d'Europa, d'Amèrica o d'Àsia!
- És molt diferent! Fixa't en la delinqüència! No para de créixer des que han arribat tants immigrants il·legals! Les presons estan plenes! I la majoria de presos són estrangers!
- Ni que això fos veritat, no demostraria res! És normal que la gent que ocupa les escales més baixes de la societat cometin més delictes. També una cosa semblant va passar amb els immigrants d'altres llocs d'Espanya. Creus que es parlava gaire català a les presons de fa vint o trenta anys? O a les d'ara mateix? I això no vol dir que els espanyols de fora de Catalunya siguin criminals, assassins, lladres...! Com tampoc no ho són els dominicans, indis o àrabs! O és que et creus que al nostre país no hi hauria delinqüència si no hi hagués hagut immigració?
- No tanta, hòstia! No fotis!
- No estic gens d'acord! Proporcionalment hi hauria la mateixa o semblant! Però, és clar, menor en nombres absoluts perquè no seríem set o vuit milions sinó, anant bé, tres o quatre!
- Mira, no cal que seguim parlant d'aquest tema, em canses! Si allò que vols demostrar és que sóc racista, ho tens difícil! Conec moros, negres... fins gitanos i tot! No hi tinc cap problema, en absolut!
- Ja sé que no vas pel carrer insultant immigrants o fent pintades dient que se'n vagin. Però no em negaràs que tens prejudicis contra ells!
- A veure... prejudicis, no! Però d'aquí a deixar-los la clau del cotxe o de casa meva...!
- I si et vingués a veure un xeic àrab, o l'Etoo del Barça, o un actor negre de Hollywood...? Llavors els convidaries a sopar i segur que fins i tot a dormir!
- Precisament això demostra que no sóc racista!
- He, he, he! O potser sí! És que el racisme, en el fons, amaga un recel cap a la pobresa, cap a la misèria... més que cap al color de la pell! Perquè no et deus pas poder imaginar que aquí hi hagués racistes contra turistes alemanys, holandesos, australians o japonesos, per exemple?
- Mira, deixem-ho córrer! Que no sóc racista... i punt, cony! Ja esta!
- Sí, val més. Què mengem per sopar?

Comentaris

  • Felicitats![Ofensiu]
    nuriagau | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

  • Unes reflexions fabuloses.[Ofensiu]
    annah | 16-11-2008 | Valoració: 10

    Molta gent haura de fer un exàmen de consciència sobre aquest tema. Tothom es penja la medalla de que no és racista, però en el fons... alguns comentaris demostren el contrari.
    Està clar que els immigrans que venen no ho fan per gust. Si tu estàs bé a casa teva, oi que no t'envàs?
    I, han d'estar completament desesperats per agafar una pastera, gastant-se tot els diners que tenen ells i les seves famílies, per emprendre un viatge que com molt bé saben sovint acaba amb la mort.

    Has llegit el llibre: "Vidas" de Merçè Rivas Torres?
    T'agradarà!

    Una abraçada!

    Anna

  • Intressant reflexió[Ofensiu]
    qwark | 16-11-2008

    Potser els arguments són massa "de manual" però està molt ben redactada i tracta temes molt interessants. Seré una mica dolent i plantejaré una mica de polèmica amb arguments políticament incorrectes:

    1. Tenim dret a ser racistes?
    Planteges el paral·lelisme dels altres catalans. No tenim dret, per exemple, a exigir a aquests immigrants (que porten més de 30 anys a Catalunya) que parlin la nostra llengua? No constitueixen un obstacle a algunes de les aspiracions que Catalunya pot tenir com a país?

    El racisme és, en el fons, un mecanisme de supervivència. De fet, algunes teories apunten a què els Homo Sapiens van sobreviure als Neandertals per reconèixer els de la seva raça i discriminar-los positivament.

    2. És possible integrar la immigració que tenim?

    Quan afegim una cullerada de sucre a una tassa d'aigua i remenem, es pot dissoldre (si no remenem, no). Podem afegir més sucre, remenar més i es torna a dissoldre però al final trobem un límit. Algunes substàncies no tenen aquest límit, mentre que d'altres, l'assoleixen amb massa facilitat.

    Potser no cal integrar-los, no ho sé. La situació en moltes zones marginals és que, o no s'ha remenat prou o hi ha massa concentració. La realitat és que a algunes zones, hi ha guetos. I la proliferació de guetos aliments el racisme.

    3. Què fem amb la delinqüència?

    Potser pels tabús, potser per la mediocritat general del periodisme actual, les presons s'estan omplint cada cop més i no sabem per què. Si els delinqüents de tot el món venen aquí perquè les nostres lleis són més laxes, per què hi ha més població reclusa aquí que als seus països d'origen? Si les nostres lleis són massa restrictives, per què hi ha tants multireincidents al carrer?


    Venen temps difícils i va bé que ens comencem a espolsar els tabús i els prejudicis i ens posem a afrontar els reptes de present i de futur.

  • Racista? Jo? jeje[Ofensiu]
    venuseva | 26-10-2008 | Valoració: 10

    Està molt ben trobat el relat. Suposo que tots som una mica racistes, encara que afirmem que no! M'ha fet reflexionar. Realment tens molta raó, tenim prejudicis i despreci inconscient, potser, cap a la pobresa i el diferent que en ocasions ens sembla massa poc per a nosaltres. Però molts coincidim: Racista? Jo? Mai!