En Roc i la gansa

Un relat de: mar - montse assens
Avui han vingut a dinar els parents de la mare. Els anomenem "els pijos" perquè són molt tocats i posats.

Volent quedar bé amb ells, la mare ha sacrificat la gansa, l'únic aviram que quedava al corral. La feina ha estat nostra per enxampar-la. Perseguint-la, en Roc ha anat a parar de morros enmig la gallinassa.

De seguida, la mare l'ha posat a coure en una cassola de fang amb naps i col de l'hort. Era tan gran que les cuixes sortien de la cassola com si volgués fugir. En Roc jugava i corria per la cuina i just quan la mare tombava la gansa, en Roc li fa una empenta, fent sortir la gansa de la cassola, caient a terra.
– Ai, si els parents sabessin tot aquest enrenou! Cap a la cassola altre cop.

Una polseguera s'enlaira en el camí que duu a casa. Són ells que arriben amb un automòbil flamant que ens deixa bocabadats. En Roc es deleix per pujar-hi però els parents, veient-lo tan brut i patint per la tapisseria neta i polida, ni tan sols fan el gest.
La mare fa un petó als cosins, en Ramon i la Marta, i als tiets en Joan i l'Elvira.
– Quant temps sense veure'ns – diu en Joan.
– Passeu, passeu, que m'alegra molt tenir-vos a casa – diu la mare.

Seiem per dinar i la mare posa la cassola al mig de la taula per servir la gansa. El cosí i el tiet se n'afarten fins a rebentar. Elles, déu n'hi do, també.
– Que bo que t'ha quedat – li diuen mentre jo l'ajudo a portar els plats a la cuina.

De sobte una flaire pudenta i fètida envaeix tota la sala. Els parents es miren l'un a l'altre amb cara de recel i d'innocència com dient-se: jo no he sigut.

En sortir de la cuina i sentir aquell ferum, la mare pensa: redéu quins parents més fins!

En Roc, que abans ja s'havia afartat de naps i col, sense pensar-s'ho, havia desfermat tots els dimonis continguts dins del ventre.
I jo que conec molt bé en Roc, el veig plaent a la seva cofa en un racó de la sala. La cara de satisfacció el delata. El miro i penso: com que no t'han deixat pujar al cotxe, per venjança, toma gansa!


Relat presentat al Concurs de Microrelats ARC a la ràdio 2013-2014 “Colors” del mes d'abril en que el color de la temàtica és Blanc = Relats d’humor.

Comentaris

  • Invitació[Ofensiu]


    Benvolgut autor/a,

    Com a finalista del IV Concurs ARC a la Ràdio 2013-2014
    l'Associació de Relataires en Català (ARC)
    es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
    i a la presentació del llibre
    "Colors"

    T'esperem el dissabte 11 d'octubre de 2014, a les 12 del matí,
    a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)



  • ben fet[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 01-05-2014

    i bona tria dels mots! aquest sí que m'ha fet riure, l'escena està molt ben portada i el relat molt ben treballat. Sempre m'ha semblat molt difícil escriure coses de fer riure i veig que tu te'n surts amb màster. està clar que el riure també és lo teu!

    Felicitats per la tria.

    Ferran

  • Enhorabona!![Ofensiu]

    Benvolgut/uda relataire:



    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i autores, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “Colors” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.



    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’anar avançant feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.



    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça(concursos.arc@gmail.com), el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ COLORS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.



    Cordialment,



    Comissió Concursos





    TEXT AUTORITZACIÓ



    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick relataire ............................................................................................

    AUTORITZA a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual és autor/a, en el recull de microrelats “Colors” que s’editarà a finals de 2014 mitjançant una plataforma digital de publicació. Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.



    Data .......................................

  • Sopa de gansa[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 24-04-2014 | Valoració: 10

    Un relat magnífic, Montse! Un doble joc de paraula molt ganso. Divertit i planer a l'hora de portar-lo a la tinta. Tan hil.larant com real (qui no ha viscut una situació semblant?). M'has fet riure. què més es pot demanar? Una abraçada.

    Aleix

  • I és que[Ofensiu]

    aquest parents pijos que tots tenim en ocasions es mereixen una bona gansa per la seva estupidesa i supèrbia. Felicitats pel relat Montse, un tant esbojarrat, però divertit al cap i a la fi :)
    Edgar

  • De manera gansa...[Ofensiu]

    De manera gansa [amb calma, lentament] ens fas entrar en un relat casolà. Després ens fas empassar [menjar] la gansa i finalment esclata la... gansa...!
    —Joan—