Els Encants que jo conec

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

- Els pares i els avis molt ens han explicat dels encants, histories divertides, histories realment humanes, comercials i viscudes al carrer, lluitant amb el fred de l'hivern a primera hora del matí, i també la calor d'altres migdies dels estius.
Els encants, no totes les hores del dia son iguals, el matí hi ha un genero d'unes subhastes a on hi ha un parell de subhastadors que van de parada en parada subhasten uns lots que normalment hi ha uns armaris, llits, taules, estantaries, les maletes de casa, el gibrell de la cuina, els matalassos, el porró, les cassoles, el paraigüa i tot el que es trobi a casa, el subhastador es posa davant del lot amb el venedor i comencen les ofertes fins arribar a un acord, després de tot això, de comprador hi ha de dos estils, un venedor ven peça per peça i un altre estil es el que pretén vendre'l a un segon, i un tercer es que després d'haver venut la meitat de les peces , el que li queda o ven a un altre.
Així es la gent dels encants, després d'haver comprat els seus compromisos i les seves normatives, corren d'aquí cap allà descarregant els seus camions en el que guarden el seu corresponen gènere, si pot trobar gènere de punt, pantalons, retalls de roba, cinturons, mocadors, barrets, tot queda exposat al sol, encara que no ho sembli tenen molta germanor, en trobes uns que encenen foc, valença d'un cubell de zenc, i quatre fustes que han arreplegat i unes graelles apunt per coure-hi botifarres per esmorzar, es molt bonic de beure'ls perquè semblem pastorets, uns altres mes amunt es discuteixen, per haver trencat un mirall, diuen que això a passat perquè no l'han posat bé.
Anècdota... nosaltres, un dia molt plujós i gris, de sobte vàrem veure un armari que ens va cridar molt l'atenció, era d'un amic, quan val aquest armari? va dir l'home, li vam demostrar que sortia car, i el venedor li va dir que no el regategés, que aquest l'havia pagat molt i en Vila li va dir, bé ja està bé Manel, un altre dia ja m'ho tindrà en comte.
Va començar a ploure molt i aquell armari no es podia obrir, el Manel va dir, es igual, emporteu-vos-el perquè sinó es desfarà. Arribant a casa vam conseguir obrir l'armari, i la sorpresa va ser trobar sis nines de porcellana molt costoses de preu, tres maquines de retratar molt antigues, i robes, vam agafar-ho tot i el Dilluns li vam tornar, ell va dir que no ho volia i ho vam partir per la meitat, tractant-se d'un bon tracte. Segurament que aquest dia que estic explicant, tot això vam tornar a casa amb sabates noves, un paraigües, un llibre i una capsa de botons.







Comentaris

  • L'ENCANTAT[Ofensiu]
    EULALIA MOLINS ARAGALL | 16-03-2007 | Valoració: 8

    ES EL MEU HOME QUAN ANEM ALS ENCANTS, NO ES CANSA MAI DE MIRAR ANTIQUALLES I JO NO ELS HI VEIG EL QUÈ, PERQUE PAGAR UN PREU PER UNA COSA VELLA QUAN EN POTS COMPRAR UNA DE NOVA GASTANT ELS MATEIXOS DINERS? TU NO HI ENTENS D'AQUESTES COSES... I ACABA COMPRAN EL QUE MAI FAREM SERVIR!

  • Els encants d'aquí i d'allà[Ofensiu]
    Unaquimera | 03-03-2007

    M'ha fet gràcia la coincidència de llegir aquest relat teu avui, tot just el dia en què a la meva ciutat fan un mercat d'encants, antiquaris i brocanters; les parades es succeeixen al llarg del tram baix del Passeig i mostren tot tipus de mercaderies, que han descarregat a primera hora del matí de furgonetes i camionets. Sempre que hi vaig a passejar la mirada em sedueix aquella barreja d'objectes, d'èpoques, d'estils... i sempre em tempta algun objecte inútil que em costa treure'm del cap.
    Segur que en mig d'aquell petit univers succeeixen històries com la que tu ens expliques! Gràcies per fer-ho!

    T'envio una abraçada ben divertida,
    Unaquimera

  • Oh! Encants...[Ofensiu]
    AVERROIS | 28-02-2007 | Valoració: 10

    ...tot un món a dins d'un altre. La pillaria, el saber vendre, el regatejar. "Si vols alguna cosa trobar, als Encants has d'anar" frase popular.
    Mercés pels teus comentaris. El llibre que estaves fent, l'has acabat?


    Petons i abraçades.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314551 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com