Els dos tartamuts

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran


Quan en Jordi el meu home, era estudiant d'escultura anava a practicar a picar pedra en un taller de les Corts, barriada de Barcelona. En front del picapedrer hi havia una paret molt llarga que feia de tanca amb un hort on també hi lluia una figuera, que deixava anar la meitat de les seves branques al carrer. L'amo era un home un tant estrany, malhumorat i tartamut.

Quan arribava el migdia en Jordi i els seus companys anaven a dinar i tornant tot seguit al taller esperant l'amo per emprendre el torn de la tarda. Allí sentats en el esglao del taller feien els seus comentaris i les seves rialles. Però quan arribava el temps de les figues, la figuera era un tant tentadora i com que en Jordi era el mes petit pero el mes alt, li deien: - Va Jordi, ves a agafar algunes figues!.
I en Jordi de mala gana hi anava. L'amo de l'hort, el tartamut, s'en va adonar i un dia a punt de les dos els va estar esperant i molt vermell, tartamudejant i enfadat els hi va dir que no volia que agafesin cap mes figa, ni una mes, ni les de terra, cap. Amenaçant-los diguentlis que si ho tornaven a fer se n'arrepentirien de debó. Mentre estaven discutint la qüestió, un bon home se'ls hi va dirigir per informar-se d'una adreça i quina casualitat que també era tartamut. Rapids com una centella el van dirigir cap a l'altre tartamut. L'amo de l'hort pensant-se que l'altre s'enburlava d'ell i com que ja estava tan acalorat li va donar una bona empenta i es va entaular una discusió en la cual varen acabar pegant-se. Els picapedrers es varen sentir una mica recompensats, l'avar de les figues havia estat un xic castigat.

Maria Pilar (Valeria)

Comentaris

  • La Banyeta del badiu | 10-10-2005 | Valoració: 10

    Moltes històries reals son millors que les de ficció, jejejej quina casualitat, tots dos "encasquillats" en paraules, però recoi !!les mans les tenien llargues "els paius".
    Un petonet. Pilar

  • jo em pensava que...[Ofensiu]
    Capdelin | 06-10-2005 | Valoració: 10

    el relat acabaria amb una ferma disputa sobre si en Jordi tenia o no dret a agafar impunement les figues que donaven a la vorera...
    l'arbre era del tartamut, però les branques eixien del terrent i violaven l'espai exterior...
    però no, una casualitat de tartamuts s'emportà el centre d'atenció de la discussió aferrissada...
    aquest relat em recorda aquells escrits antics, del rector de Vallfogona, de Jacint Verdaguer, d'aquells poetes de poble amb olor a farigola i saviesa popular...
    felicitats.
    una abraçada!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314355 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com