Els Baladrers de Barcelona

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Des de temps immemorial, els Baladrers cridaven pels carrers oferint els seus productes. Es poden veure representats, en auques i rodolins i també amb les rajoles anomenades: dels oficis.
Diuen que aquest crit de carrer es va arribar a musicar doncs cadascun tenia la lletra i la cantarella feta a la seva manera. Molts Baladrers es concentraven pels carrers, doncs era l'única manera de vendre, anant a cercar la clientela. Al museu de la ciutat i al museu Marés se n'hi exibeixen alguns dibuixos, o sigui les auques abans mencionades, totes entre el s.XVII i s.XVIII.
S'hi poden veure els romançaires amb el puntero senyalant els dibuixos al poble perque quedes tot ben comprés a la carència de cultura. També s'hi pot veure: la venedora de gallines, la de maduixes, l'escuratxemeneies, la venedora de terres d'escudella i de fregalls i molts d'altres, doncs tot es venia pel carrer.

La meva àvia, encara havia conegut un sabater que cantava aquesta graciosa cançó:

" Ara pasa el sabater que us ho arreglarà
molt bé, mitges soles ben posades pels
fedrins i les casades, també poso bigoteres
per les noies txafarderes, i talons plans
per monges i capellans......... "

Jo també recordo que durant la meva infància encara pasava algun que altre baladrer, pasava el drepaire: "drepaireeeeeeeee", pasava un venedor que comprava pells de conill: "pells de coniiiiiiiiiiiiiiiill", el paraigüero, que comprava i arreglava paraigües, i sobre tot les que més cridaven eren les peixeteres: "NOIES VENIU, BAIXEU, CORREU, PEIXET PER LA TRUITAAAA, VIU I FRESC I COM BELLUGAAAA!!

Redere del crit del carrer va vindre una mica la venta ambulant, quelcom portaven uns sacs a l'esquena també amb coses per vendre: roba, plumeros, fregalls, etc.. . Vaig conèixer un gitanet entre els anys 60 i 65 que ens venia al magatzem a vendre roba, i així es dirigia a la meva sogra: "Hola preciosa madona, ja estic aquí, avui si que porto roba maca. Ja la veuras ja!". Mentre obria la maleta ens treia els troços de roba i deia "mira quina faldilleta et faràs amb aquest trós, una per a tu i un altre per aquesta nena tant maca". I carranyic-carranyac els diners dintre el sac, ja li haviem comprat.

La venta ja es va anar acabant, només vaig recordant uns carromatos que anaven a oferir vi.
Com que diuen que no hi ha res que cent anys duri, els anys van pasant, tot va cambiant i les costums anem variant.


Maria Pilar (Valeria)

Comentaris

  • me'n recordo[Ofensiu]
    Lavínia | 28-09-2005 | Valoració: 10

    d'aquells baladrers, com de l'esmolet i tant d'altres que oferien llur ofici o llur mercaderia a crits, tot fent-ne una cantarella i la gent hi acudia per veure com se'n podien servir.

    Temps era temps, M. Pilar, i persones com tu ens ajuden a fer memòria i a no perdre-la.

    Petons.

    Lavínia

  • veig que t'agrada ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 28-09-2005

    com jo recordar els costums, és l'ùnica manera de que no se perdin del tot ... a Mallorca als drapaires els anomenaven "padaçers" encara els record ...

  • La Banyeta del badiu | 28-09-2005 | Valoració: 10

    M'agraden molt aquestes històries de costums, que tu tan bé relates. Sembla que estigui en mig de la plaça veien tots aquest personatges que avui en dia ja no existeigen. L'únic és l'esmolet, amb el seu xiulet, encara passa algún de tant en tant per la plaça.
    Gràcies per tot. Un petonet.

  • Llibre | 28-09-2005

    Un relat costumista farcit d'informació acurada, amb un to de melangia per aquells temps que ja no tornen. Però que, com bé indiques, Com que diuen que no hi ha res que cent anys duri, els anys van pasant, tot va cambiant i les costums anem variant.

    Fins la propera,

    LLIBRE

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314644 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com