El Tortell de Sant Antoni

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

...aquest Sant va visitar Barcelona durant els anys que feia miràcles.
El governador de Barcelona tenia una filla greument malalta, deien que se li havien possat els mals esperits al cos.
La fama dels miràcles del Sant va arribar fins a la ciutat i el governador cansat de no trobar remei per la seva filla hi va enviar un emisari a demanar al Sant que si podia anar a guarir-la. El Sant va prometre que hi aniria però que aquells dies tenia una feina al desert, l'emisari va tornar molt desil·lusionat cap a Barcelona. Però tot just va haver marxat el Sant es va enfilar dalt un nuvolet i amb una bufada va desembarcar a Barcelona en una platjeta que durant anys es va dir Platjeta de Sant Antoni.
El Sant va visitar la filla del governador i la va guarir, i també a l'entrar a la ciutat es va trobar una truja que portaba un garrinet a la boca, la truja li va anar a deixar als peus del Sant i ell li va curar el garrinet i la truja com a agraïment no va deixar mai més el Sant i li va fer companyia sempre. I per això li diuen Sant Antoni del Porquet (Sant Antoni Abat).
Devant de tots aquests fets la ciutat li va agafar una gran devoció, celebrant el dia del Sant una missa assistida per tota classe d'animals i animalons.
Aquesta diada es celebra arreu de Catalunya i a Barcelona en concret. Abans es celebrava per tots els barris, principalment al barri de Sant Pere,la festa es anomenada com els Tres Tombs. Allà s'hi poden veure tota classe d'animals; caballs guarnits amb girnaldes de flors, ovelles, era típic exibir uns porcs tremendos de grossos, burros, ases, cabres, mones, lloros, ocellets, gats, gossos... de tot, tota classe d'animals. Abans era tradicional que el capellà a l'hora de la missa donés tres panellets a cada amo dels animals perque no agafessin cap malura.
I no ens deixem els tradicionals tortells del dia de Sant Antoni, de totes les mides, de grossos i de petits, tothom aquell dia regala tortells; un gran dia que comença amb una missa, continua amb un gran àpat seguit del famòs tortell i acaba la tarda amb unes tradicionals ballerugues musicades.

Comentaris

  • Felicitats !!! en el dia del teu relat[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 17-01-2006 | Valoració: 10


    Històries del Moianes - Antonio Mora Vergés 15-01-2006 18:02

    moianes.net publicarà totes les històries i/o llegendes, que tinguin relació amb l'actual subcomarca, o amb les que succeiren en d'altres moments de major esplendor [ de la Comarca i de Catalunya ]

    Enviar-ho com arxiu adjunt, en format worb i lletra tipus arial 12

    Gràcies.

    www.moianes.net com www.guimera.info son pàgines de la CATALUNYA REAL



  • Tradicions.[Ofensiu]
    angie | 02-01-2006

    M'encanta llegir-ne, ja ho saps.
    Aquí a Sant Joan Despí, on visc, es cel.lebra la festa dels Tres Tombs, que surt de Can Tusquets i fa les tres voltes de rigor pel Barri Centre, l'antic poble. Té el regust de les festes antigues i conserva el color, olor i la visió dels carruatges guarnits plens de gent . precedits pel sant. Llencen caramels i la quitxalla, i els que no en som tants, hi participem de bon grat.

    Me n'alegro t'agradés el poema de S'Agaró, allà hi tinc casa i és un dels meus llocs per a conectar amb els meus pensaments...

    Petons

    angie

  • La Banyeta del badiu | 20-12-2005 | Valoració: 10

    La diada de Sant Antoni Abad, també a Badalona és molt celebrada.Primer la missa i desprès la "passada", tot de caballs,ponis,carruatges, tot amenitzat amb les bandes de música, al derrera de tot el Sant , que va veneint a tots els animalons dels carrerrs per on van passant.
    Jo als meus gossets, els trec al balcó, perquè el Sant m'els protegeixi.
    Un petonet.

  • Sant Antoni ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 11-12-2005

    també és el patró de molts de pobles de Mallorca, li diuen Sant Antoni des ases i al de l'estiu Sant Antoni des aubercocs. Els Antonis de mallorca fan festa dia 17 de gener que és el dia del teu S. Antoni, a Sa Pobla fan foguerons i li canten gloses com aquesta:

    Sant Antoni és un bon sant
    qui té un dobler li dona
    perquè mos guard s'animal
    tant si és de pèl com de ploma.

    Sant Antoni és vengut
    dia deset de gener
    belvogut s'hom que té
    dona i no el fa banyut.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

313790 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com