El sastre (conte típic de Catalunya)

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Trobant-se un sastre a les portes de la mort, cridà al seu fill i amb mostres de la major angoixa, va dir-li:

- Si sabies, fill meu, el que pateixo! En aquests instans en què vaig a morir-me, el dimoni m'està fent mirotes i befes, i em considera ja com a cosa seva, i em va passant davant els ulls totes les banderes que he fetes durant la meva vida. Si me n'ensenya! Si en passen de tots els colors i de totes les mostres! Quin suplici és el meu! ... Per tant, fill meu, et recomano, en aquesta hora suprema, que el meu patir et serveixi d'exemple, i que no en facis, de banderes, sents? No facis banderes, que tot això t'estalviaràs a l'hora de la mort!

(Cal dir, pels que no ho sàpiguen, que fer banderes equival a treure de la roba destinada a fer un vestit, el major nombre de retalls, en perjudici del parroquià, el qual els reclamava en va, ja que, casualment, mai no en sobraven).

Afortunadament per ell, el sastre no va morir d'aquella. I un cop pogué reprendre la feina, el primer vestit que va fer va enfarcellar-lo juntament amb tots els retalls, sense que n'hi faltés un sol; i, acompanyat del seu fill, va portar-lo ell mateix al parroquià.
Però, el que pot la força del costum! Al moment precís en què anava a trucar a la porta, fica mà al farcell, i treient-ne el retall més gros, diu al seu fill:

- Té, amaga't això a la piltrera!
- Però, pare recordi que l'hora de la mort el dimoni el turmentà mostrant-li totes les banderes!
- No tinguis por, fill meu; recordo perfectament que d'aquest color no va ensenyar-me'n cap.

Comentaris

  • jajajaja que bo![Ofensiu]
    August | 21-04-2006 | Valoració: 10

    Ai nena! si que se la sap llarga aquest sastre!!!!

    I és que és ben cert eh? com canvia la gent quan veu la mort aprop!!!! però quan ens tornem a posar bons,renoi!!!! sembla que no ens en recordem de res i que no ens haguem de morir mai!

    Però ja se sap que res és etern i menys la nostra vida ja que des de que naixem tenim la sentencia fixada i a aquest sastre li vindran les cagarrines a la proxima .

    Adéu nena i segueix així deleitant-nos amb aquestes faules de casa nostra.

  • quin morro aquest sastre ! [Ofensiu]
    Carlos ellokodelxovo | 17-04-2006 | Valoració: 10

    un conte molt entretingut...
    això si ... perque hom sempre quan creu que tot s'acaba li venen els remordiments i s'arrepenteix de lo que ha fet malament i tot just quan ja esta bé torna a les andades... l'home és així, l'únic que ensopega dos cops amb la mateixa pedra. :)

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314373 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com