El punyal.

Un relat de: daniroura

A la presó de Can Brians, tots els dies són iguals.
Jo vivia en un poble petit dels Pirineus. Les cases eren grises, fredes i les teulades de pissarra ennegrien el verd i boirós paisatge. En terres de muntanya, als vespres, la gent s'aplega a prop del foc d'alguna de les velles cases dels veïns. Homes tranquils i de pau. Així va ser com, un vellet va explicar la història d'un tenebrós i antic habitant d'aquelles contrades.

Va posseir-lo, una nit de Sant Joan, un esperit endimoniat. Fins llavors, en Pere havia estat sempre un bon jan, tranquil, silenciós i bona persona. Això no obstant, en aquella mala hora, va baixar de la muntanya. Amb silenci. Tenia la mirada perduda. Va entrar a la casa dels Baldiri. La seva nena, rossa i preciosa, dormia tranquil·la. Va clavar-li un punyal, que desprenia una llum blanca i freda, amb una empunyadura recoberta de cuir marró. Després, va entrar a la casa dels Ferrer. El petit Jaume tampoc no va poder ni cridar. El seu llit va convertir-se en un bassal de sang. A la nit fosca, el punyal era l'única llum que brillava amenaçant. Per últim, va degollar la Mercè, el seu coll va esquinçar-se amb facilitat sota el poder d'aquell punyal, la seva joventut va tallar-se de sobte, amb el vertigen que provoca el precipici. Per últim, en Pere, amb pas tranquil, va tornar cap a la muntanya.

A l'alba, el poble va despertar-se amb crits esfereïdors. El desconsol i la histèria s'havien apoderat de tots. A migdia, van trobar en Pere, al costa del riu, a alta muntanya, dormint tranquil. Anava tot brut de sang vermella, a la mà portava el terrible i tallant punyal. Van despertar-lo a cops. Plorava, gemegava, i perjurava que no n'era el culpable de tot allò. Ningú el va creure, allà mateix, a cops de bastó van matar-lo com es mata a un animal. Van agafar el punyal i van llançar-lo riu avall.

Fa un mes, vaig despertar-me a mitja nit. Semblava que algú plorava. Eren crits de nens desconsolats. Vaig acostar-me a la finestra. Tot el poble dormia. Era nit entrada. La festa de Sant Joan feia estona que s'havia acabat. De sobte, em va semblar veure alguna cosa blanca. Vaig centrar la mirada. Semblava una preciosa dona, blanca i freda, com vinguda del nord. Em mirava. Me n'enamorava. No havia vista mai res tan bell. Vaig calçar-me per anar a buscar-la. Però no m'esperava, reia, i se m'escapava. Jo només podia fer que seguir a aquell àngel tot vestit de blanc. Bosc amunt, la muntanya se m'apareixia negra com la gola d'un llop.

De sobte, em vaig trobar en un lloc que no coneixia. Ella havia desaparegut. Vaig sentir, altra volta, els crits els dels nens. Esfereïdors! Amb temor i angoixa, vaig acostar-me al lloc d'on provenien els crits. M'havien semblat esglais, però era la fressa de l'aigua del riu baixar. De sobte, la vaig tornar a veure, a ella, blanca i virginal. Estava enmig del riu. Semblava, de tan blanca, la lluna reflectida en un mirall... o en un punyal. Vaig entrar el riu. Ja no recordo res més. Diuen que aquella nit vaig assassinar tres infants. Tots els dies són iguals a la presó de Can Brians.

Comentaris

  • Esglai![Ofensiu]
    Unaquimera | 08-06-2006 | Valoració: 10

    Bogeria o possessió? Dimonis o visions?
    Un relat que intriga i que espanta, perquè no ofereix cap ni un, de recer contra la follia, contra el silenci aplacant de crits infantils, contra la pèrdua de la mirada humanitzada que veu en cada persona una vida irreemplaçable.

    La trama del relat és molt correcta, avança passa a passa en el sentit adequat i a bon ritme, sense presses i sense massa pauses per on pugui escapar-se la tensió creada.

    Ara bé, crec que gran part del mèrit teu, com autor, i de la teva prosa, com instrument, és el que deixes caure però no dius. Descriure noves morts infantils hagués entollat de sang el relat, que en canvi deixa ben clar que hi ha tres morts més, tres innocents.
    Justa mesura.
    Un gran encert.

    I també ben treballat el final, passant sense més del dia a la nit, del riu a la presó, del punyal a la rutina.
    Bon contrast.
    Bon relat.

    Un plaer llegir-te de nou, amic!
    I un altre cop, t'envio una abraçada... sense esglais!

    Una quimera

  • La dansa trista i llunyana[Ofensiu]
    Bonhomia | 24-05-2006 | Valoració: 10

    Jo, en aquest relat, hi veig una essencial innocència humana. Si els esperits del més enllà juguen amb nosaltres, és perque estan desesperats, i són innocents, igual que els vius.

  • Follia[Ofensiu]
    kukisu | 24-05-2006

    Les històries dels pobles poden inspirar relats molt interessants. Trobo que la primera part està molt ben lligada quan expliques el que va succeir. Després l'encanteri de la dona blanca és un bon recurs per acabar d'arrodonir-ho amb la presó.
    Enhorabona i continua escrivint!

  • em recorda[Ofensiu]
    llu6na6 | 24-05-2006

    "El rayo de luna" d'Adolfo Béquer.

    Hi ha molt suspens en el teu relat, i posa la pell de gallina.

    Suposo que permanèixer en una presó ha de ser d'el pitjor que et pot passar.

    Si ja tenim malsons fora...

    Segueix escrivint! te'n sorprendràs, segur!

    Gràcies per comentar-me!

  • Carles Malet | 23-05-2006

    Una història força interessant, tot i que, per ser-te sincer, em va agradar molt més el desenvolupament i l'arrodoniment que vas aconseguir en la teva darrera ("El mòbil").

    Fins aviat!

    Carles

  • molt poètic[Ofensiu]
    Shu Hua | 23-05-2006

    sembla prosa poètica, al mateix temps, és una explicació pels rampells que agafen de vegades a la gent. Molt ben escrit.
    Glòria

  • Hola![Ofensiu]
    Àfrika Winslet | 21-05-2006 | Valoració: 10

    Caram, m'agrada que hagis escrit un relat amb misteri, a mi m'agraden força. I si hi afegim esdeveniments estranys i fantasmagòrics, més. Crec que el relat està molt bé, tot i que jo, personalment, canviaria alguna puntuació (però això és força subjectiu). El que sí que hagués fet és posar la última línia del relat a part.
    En general, molt bé.

    Petons.

Valoració mitja: 10