El llaüt de mon pare

Un relat de: NiNeL

Mon pare té un llaüt amb ales blanques que canten llatí. Els dissabtes el treu a passejar, i l'omple de líquens per davall, de llibertat per damunt, de música per dedins. El duu per camins no marcats, cap a l'horitzó, amb el simple desig de passar unes hores agradables, de pescar una mica, o simplement de sentir-se lliure.

No el sol dur massa enfora, i quan ho fa l'assegura fermant-lo a sa Roqueta amb una corda ben gruixada de deixants i sabonera. Al port el veuen partir mariners i turistes. Miren badocs com sura aquella meravella antiga de fusta i tela, acostant-se a l'aigua per poder sentir millor la música que fa en pessigar el blau.

En ser enfora del Sòlid, la Seu el saluda enviant-li el Sol del dematí, i se senten llunyanes, al barri antic, les primeres campanades després de l'alba. La mar, sempre amb excedent de sal, l'embolica d'aquella olor líquida i humida tan característica, i li esquitxa la mà dreta, que aguanta la canya. Amb l'altra, entre dos dits, aguanta el cinquè del matí, ja encès. Mira endavant, i dóna ordres als altres, sabent que tanmateix no li faran cas. Avancen a bon ritme, fent ziga-zagues entre els colors transparents, fent esses com diamants. Arribat el moment, s'aturen, si això és possible a la mar: el cap Blanc i el Galatzó es veuen de certa manera (mai t'ho dirà), el que vol dir que són al punt precís. Donzelles, esparralls, vaques i qualque escórpora fan davallar la línia de flotació: donaran gustet al brou de l'arròs de demà. Avui no van a les aranyes. Les vistes de terra són immillorables, i s'esborrona en veure sa pàtria. El llaüt ara sona més dolç que mai.

Qualque cap de setmana, abans de sortir a navegar, li toca pagar el berenar per haver fet tard, però tant li és, ho farà de gust. Els amics són els de sempre; fan bromes, i riuen, i ploren, i s'abracen d'esquena. Són íntims, com pa bru i sobrassada, i en estar junts i fer emprenyar la cambrera tornen joves. I sempre troben excuses per sortir a veure el món que formen les nostres pedres marines, per conèixer gent estranya però germana, i sentir els seus concerts, el so dels seus llaüts i la màgia del seu ball de bot.

A mi realment me fa enveja, però no li dic perquè no ho sàpiga. Voldria aprendre a fer sonar el llaüt com ho fa ell, volar i ballar damunt la mar, però sé que m'és impossible. En sonar la seva música, aquella melodia que fa el timó en retxar l'aigua com un vell vinil, en vibrar aquelles cordes fregades per sos dits, en sentir-ho (i sentir-ho) les llàgrimes me pugen a la boca, i no puc suportar-ho, és superior a jo.

Només per una raó me deixaria arrossegar per la màgia de la seva mar. Faria un viatge, que tant podria durar dies com segons. I és que estic endarrer, me mor de ganes, de trobar aquella platja, de sentir aquelles ones, de pintar aquella tela plena de res. De passar una nit a la fonda Almayer.

Comentaris

  • gypsy | 20-07-2009

    com un pintor de belleses ocultes a primera vista.
    Així, els teus mots. Gràcies.

  • Es magnific[Ofensiu]
    Jordi de Gènia | 07-01-2009 | Valoració: 10

    Gracies, Ninel, ha sigut un plaer inesperat i sorprenent.
    Jordi

  • Pessigaré el blau[Ofensiu]
    jacobè | 05-02-2007

    Cap frase es pot desaprofitar. La primera ja té un so diví: "Mon pare té un llaüt amb ales blanques que canten llatí."
    "poder sentir millor la música que fa en pessigar el blau.", "fent esses com diamants", ...
    I tot sencer és un cant d'amor al pare i a la teva terra: el mar.
    Com la majoria dels teus relats es poden llegir una vegada i una altra (sempre a ritme de bot) i dibuixen noves imatges.

    Amb bona companyia, tots els racons poden ser una fonda Almayer.

    Un dia conduïa escoltant la cançó "Viure" de Joan Isaac (gran cantautor, molt gran!) i quan els dos llaguts es van creuar em vaig posar a plorar. Sempre me'n recordaré, perquè em costa plorar, i perquè encara no sé si era un plor d'alegria o de tristor.

    e.

  • Avui també![Ofensiu]
    Rialla Morena | 30-07-2006


    Jo també que m'hi arrossegaria, ja ho saps, i per evitar ses llàgrimes a sa boca pens que a la fonda hi podem arribar de mil i una maneres diferents... només les hem de trobar, o imaginar i (no)pintar a qualsevol tela blanca...

    però p o t s e r que en passar-hi una nit, només una, una, que pot durar dies o segons, també apareixin llàgrimes, llàgrimes entre els dits dels peus, llàgrimes a l'ampit de la finestra, llàgrimes al llibre de noms..

    tot plegat convertit(s) en un oceà...


    p o t s e r

  • M'ha agradat el relat[Ofensiu]
    Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal | 01-09-2005 | Valoració: 7


    M'ha agradat el relat
    i el t'he votat.

  • Amor de pare[Ofensiu]
    salroig | 22-07-2005

    El teu relat em pareix prou realista encara que sovint et sento a faltar

  • quines pescades !!![Ofensiu]
    Conxa Forteza | 08-07-2005

    m'has fet recordar quan jo anava a pescar amb mon pare, ell no tenia llaüt, anavem a Porto Pi, quan era base militar, i necessitavem un "pase", en s'estiu a les 4 oïem la misa dels pescadors a Sant Telm i a l'hivern de les 6 a Sant Cayetano, lo primer era lo primer, després a ses gamberes i cap a Porto Pi, primer pescaven a les roques, peix roquer, després a les 12 quan entrava s'embat anavem al moll, el llaüt va venir més tard .... per sopar mon pare feia unes sopes de peix bonissimes, i com que era el temps de la fam, les gambetes que mos havien sobrat les freigiem ...

  • peres | 08-07-2005 | Valoració: 10

    no et coneixia, i em sap greu, perquè escrius molt bé. MOLT.

    M'agrada molt el mar, veure'l i anar-hi, i molt cops somio que he sortit a passejar-hi amb una barqueta lenta, amb un motoret per sortir de port i una vela, o uns rems, i després deixar-se anar. I si pesques alguna cosa, ni que sigui un pop, encara millor.

    Ara no tinc temps de llegir més, però m'apunto el nom teu i ja tornaré a fer-te visita.

Valoració mitja: 9

l´Autor

Foto de perfil de NiNeL

NiNeL

72 Relats

190 Comentaris

96327 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Si voleu contactar amb jo, escriviu-me a
tocatdelala (arrova) gmail.com

Vos recoman els relats de salroig.