El Bordegas

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

En Narcís era un Bordegas que feia la mili a St.Climent de Sescebes. Era alt, amb les galtes vermelles, ulls molt petits i blaus, pestanyes rosses i tiesas com els cabells, no era lleig, pero això era lo que hi havia.

Si, si era d'un poblet de l'Empordà.

En Jordi, el meu home, també feia el servei militar, només que ell estava a Barcelona servint al cos topografic. Això va fer que a ell i a un altre soldat els enviesin a St.Climent a medir uns camps i uns limits fronterers.

Allí va ser on va coneixer a en Narcís, li va tocar dormir en el mateix barracó i el sr.Narcís es divertia agafant gripaus i ficant-los dintre del llit dels soldats. "Quina gracieta" jejeje.

Com que en Narcís era parent d'un capellà, despres en Jordi va deduir que era un recomanat, doncs li feien fer unes feines una mica especials: així com fer d'asistent al capellà del capità, li feien arreglar les vinyes, en fi que el tenien una mica mimat.

Un bon dia van rebre un avis de que el sr.Bisbe tenia ganes de fer-lis una visita, i tot es va preparar per rebre tal personatge. Van preparar una taula molt ben parada on hi capigues tota la plana major: capitans, generals, coronels i ademes tot el clero acompanyat del sr.Bisbe.

A en Narcís el van vestir molt elegant, fins i tot guants li van fer posar, que el pobre no si sabia remenar.

El van avisar moltisimes vegades de que al sr.Bisbe el tenia que tractar d'ilustrisima.
-Narcis has de dir: Esta servit sa ilustrisima, necesita alguna cosa mes sa ilustrisima. Ho has entes??
-Si, home si no m'ho digueu tantes vegades que ja ho se home, I-lus-tri-si-ma.

Quan s'anaven a sentar tots a taula, en Narcís va agafar la cadira separant-la de la taula del sr.Bisbe i li va deixar anar aixi mateix:
-Ja es pot sentar sa Calentisima.

Aquella "calentisima" va resonar per tot el menjador i tota la plana major es va posar a riure junt amb el sr.Bisbe que també ho va fer.

El senyor Bisbe "Calentisima" ja esta bé quin carallot, aquí a mar li haguessim dit: Apa, quin lluç de palangre.

Però tot s'ha de dir, com que era tan inocentot, els hi va fer un pel de gracia i despres d'aixo va quedar molt amistat amb l'exercit, que inclus a casa seva l'anaven a visitar. Molt bon noi i amb els anys va millorar bastant.


Maria Pilar (Valeria)

Comentaris

  • La Banyeta del badiu | 08-11-2005 | Valoració: 10

    M'he tornat a fer un tip de riure, al llegir a "sa Calentísima ".
    La resta de militars, putzer ...savien que el sr. bisbe era " un torero " ?. i el pobre xicot al dir-li sa Calentísima ... tots hi van caure, o putzer no!, el pobre home era tal com cal, i l'acudit els va fer riure per la santa inocència del xicot.
    Un petonet. Pilar

    P.D.:Tenim una col-laboració pendent , jjejejeje

  • saps...[Ofensiu]
    Capdelin | 07-11-2005

    ja no sé per on tirar...
    si pels teus relats amb sabor a catalunya antiga, popular, plena de dites i frases i situacions gracioses... o cap els teus dibuixos i auques que enamoren els ulls...
    gràcies pels darrers que m'has enviat... el dels ROVELLONS m'ha fet gràcia... ets multi-artista...
    una abraçada!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314505 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com