Donar gat per llebre

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

De les fondes, restaurants i becs se'n ha dit de totes, la veu popular quan vol ridiculitzar es queda sola, en aquest moment no em ve res al cap, però de vegades, n'he sentit algunes que es queda sola, si més no, ja veig que l'estructura dels animalets és confusible una amb altre i la imaginació va de pressa pensant si és un conill o si és un gat. Una vegada vaig llegir, no sé a on, que a Barcelona hi ha un hostal que li deien de la llebre, doncs perquè donaven, deien, gat per llebre. La veu popular deia que l'hostaler, comprava tots els gats que se li presentaven al preu general de dos rals. Els concurrents, quan els presentava el plat de llebre, recitaven una oració de valor màgic, mercès a la virtut de la qual podia saber-se si el servien llebre, o bé gat, doncs si era gat la bestiola prenia vida i fugia, del contrari, no. Sigui el que sigui quan l'hostal del que parlem, el cert, és que durant el segle passat hi havia uns pelagats, que es dedicaven a cassar gats, els posaven dintre un sac, el qual copejaven nombroses vegades contra el terra fins que entenien que la bèstia era morta. Aleshores la pelaven, venien la pell a pellaires especialitzats, pel preu de dos rals. Un gat doncs, en mans d'un pelagats, valia una pesseta. Els negociants actuaven especialment pels mercats, on solen abundar aquests animals. Eren misteriosos, doncs amb una pesseta al dia es donaven una bona vidassa. Generalment un cop havien agafat un gat, plegaven i es lliuraven a la vagància n'espera de l'endemà poder-ne agafar un altre.
Fa una vintena d'anys, encara existia la indústria de pelagats, exercida per mitja dotzena de galifardeus, i molt possiblement que encara es practica avui, per bé que creiem que els preus deuen haver variat molt. Aquesta feina és conservava per la feina d'uns quants que feien espolsador i deien que la pell de gat era més consistent i no queia el pèl; i així va seguir aquesta petita indústria algun temps a la nostra ciutat.

Comentaris

  • ja ja ja...[Ofensiu]
    Capdelin | 10-07-2006 | Valoració: 10

    toques tots els temes i visites tots els racons de la tradició popular... descobreixes fets, dites, costums i dibuixes la pell més primitiva de la nostra terra.
    El teu relat em fa pensar quelcom que deia l'àvia: diu ella que hi havia un restaurant al vallès que es va fer famós per una especialitat culinària: conills a la brasa. Éren petits, tots igualets, bessons... Però algú va descobrir (potser un antic cuiner mal pagat o acomiadat) que allò no eren conills, sinó "conills porquins", una mena de hamters grans, cobaies... Va córrer la veu i va haver de tancar... I pensar que durant tants anys la gent es llepava els dits i era el seu plat estrella!
    Ara, per sort, ja no som tan babaus i tenim l'estómac més exigent.... o no. O potser ara t'ho diuen ben clar: carn de cavall, cuixes de granota, fetge de cocodril...
    Una abraçada, mestra!
    PD. No tinguis cap dubte que tots els teus dibuixos són genials, divertits i la presentació que fas dels poemes = fantàstics!
    Gràcies per tot...

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314497 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com